Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Etelä-Hämeen piiri Hämeenlinnan seudun yhdistys

Hämeenlinnan seutu
Navigaatio päälle/pois

Aloite lin­tu­ys­tä­väl­li­ses­tä la­si­ra­ken­ta­mi­ses­ta on lopulta käsitelty

Muistatteko vielä aloitteen Hämeenlinnan kaupungille lintuystävällisestä lasirakentamisesta? Hämeenlinnan seudun luonnonsuojeluyhdistys ry teki aloitteen yhdessä BirdLife Kanta-Hämeen kanssa. Aloite lähetettiin Hämeenlinnan kaupungille 20.12.2021 aloitteen saatua kuntalaisaloite.fi-palvelussa kannatusta sadalta hämeenlinnalaiselta.

Linkki aloitteeseen kuntalaisaloite.fi-palvelussa on tässä: https://www.kuntalaisaloite.fi/fi/aloite/20789

Hämeenlinnan kaupungin maankäytön suunnittelujohtaja Jari Mettälä lähetti sähköpostitse vastauksen aloitteeseen 8.11.2024 eli vajaan kolmen vuoden vireilläolon jälkeen. Asiaa ei ehkä siis käsitelty hallintolain 23 §:n 1 momentissa edellytetyllä tavalla ilman aiheetonta viivytystä, mutta saatiinpa sentään kuitenkin lopulta käsiteltyä.

Vastauksen sisältö on kokonaisuudessaan tässä:

Kuntalaisaloitteessa lintuystävällisistä lasituksista ehdotetaan kaavamääräystä uusiin asemakaavoihin sekä asemakaavamuutoksiin tai kaupungin rakennusjärjestykseen. Aloitteen tekijä ehdottaa määräykseksi yksinkertaisimmillaan seuraavaa; ”Yli 1 m²:n suuruisten yhtenäisten lasipintojen läpinäkyvyyttä ja heijastavuutta tulee pintakuvioinnilla tai muilla tehokkaaksi osoitetuilla keinoilla vähentää siten, ettei lasipinnoista ole vaaraa linnuille.” Aloite on tuotu rakennusjärjestyksen laatijalle tietoon (rakennusvalvonta), sillä rakennusjärjestystä päivitetään parhaillaan.

Rakennusvalvonta esitti huolensa määräyksen soveltuvuudesta rakennusjärjestyksen osaksi. Rakennusvalvonnan kanta oli, että mikäli tällainen yleinen määräys halutaan laajemmin käyttöön, sen tulisi olla osa lainsäädäntöä eikä kuntien omassa päätäntävallassa. Uuden yleismääräyksen sisällyttäminen asemakaavoihin nykyisten yleisesti ja ”säännönmukaisesti” käytössä olevien yleismääräyksien lisäksi (esim. pysäköintiin tai ulko-oleskelutiloihin liittyvät yleismääräykset) kasvattaa jo valmiiksi melko mittavaa määräysten listaa asemakaavoissa. Mittava määrä asemakaavamääräyksiä vaikeuttaa niiden tulkintaa sekä rakentamisen suunnittelussa että lupaharkinnassa. Meillä on pyrkimys määrätä kaavakohtaisesti vain oleelliset asiat, jotka tulee ottaa huomioon rakentamisessa. Kaavakohtaisesti määräyksen käyttöönotto (joko koko kaavan alueella tai sen osissa) olisi järkevin vaihtoehto, mutta se edellyttää asiantuntemusta siitä, mitkä asemakaavahankkeet tai mitkä yksittäisen kaavan osat hyötyvät tästä määräyksestä. Asian edistäminen järkevällä tavalla edellyttää kaupungin eri yksiköiden välistä yhteistyötä. Ympäristönsuojelu ja kaavoitus pyrkivät tiivistämään yhteistyötään, viestimään enemmän vireillä olevista kaavahankkeista ja tarjoamaan niiden määräyksiin omaa asiantuntijuuttaan. Räätälöityä kaavamääräystä lintuystävälliseen lasirakentamiseen voidaan käyttää tulevaisuudessa kaavakohtaisesti.

Kaavoitus muistuttaa myös eri asioihin vihkiytyneiden kuntalaisten ja järjestöjen mahdollisuudesta vaikuttaa asemakaavojen sisältöön niiden nähtävilläoloaikoina.

Vastauksen ytimenä siis on, että Hämeenlinnan kaupunki pitää epäoleellisena pyrkiä ohjaamaan lasirakentamista lintuturvalliseen suuntaan ja on haluton torjumaan lintukatoa rakentamisen suunnittelussa, ellei valtio siihen lainsäädännöllä velvoita. Näin siitä huolimatta, että Suomessa kuolee vuositasolla miljoonia lintuja ikkunatörmäyksen seurauksena, ja luonnon monimuotoisuusohjelmaa 2025–2035 laatiessaan kaupunki on tiedostanut seuraavaa (lähde: https://www.hameenlinna.fi/asuminen-ja-ymparisto/ymparisto/ympariston-tilan-seuranta/luonnon-monimuotoisuus/luonnon-monimuotoisuusohjelma/):

Hämeenlinnalla on eteläsuomalaisena kaupunkina merkittävä rooli alueensa luonnon monimuotoisuuden säilyttämisessä. Luonnon monimuotoisuuden suojeleminen on välttämätöntä maapallon elämän edellytysten turvaamiseksi.

Hämeenlinnan LUMO-ohjelman alustavina tavoitteina on muun muassa luonnon monimuotoisuuden lisääminen ja nykyisten luontoarvojen turvaaminen ja kaupunkiluonnon monimuotoistuminen. Kaupungin rakennusvalvonta ei vaikuta järin sitoutuneelta LUMO-ohjelmaan.

Hämeenlinnan kaupungin saamattomuutta osoittavat hyvin ne tahattomat vaikutukset, jotka aloitteella yhdistyksemme iloksi on Helsingissä. Tämän aloitteen inspiroimina Helsingin Seudun Lintutieteellinen Yhdistys Tringa ry sekä Helsingin luonnonsuojeluyhdistys ry tekivät vastaavan sisältöisen aloitteen Helsingin kaupungille ( https://www.kuntalaisaloite.fi/fi/aloite/27085 ).

Suomen Luonto raportoi sittemmin aloitteen vaikutuksista ( https://suomenluonto.fi/uutiset/helsingin-kaupunki-ottaa-kayttoon-lintuturvallisen-rakentamisen-ohjeen/ ). Jutussa Helsingin luonnonsuojeluyhdistyksen järjestösihteeri Emilia Pippola kuvaa aloitteen saaneen poikkeuksellisen positiivisen vastaanoton sekä kaupungin viranomaisten suunnalta että poliitikoilta yli puoluerajojen. Helsinki perusti työryhmän valmistelemaan lintuturvallisen rakentamisen ohjetta ja, kun Helsingin rakennusjärjestys seuraavan kerran päivitetään vuonna 2026, lintuturvallinen rakentaminen on tarkoitus sisällyttää siihen määräyksenä, jota voidaan hyödyntää asemakaavoituksessa. Jutun mukaan luonnosvaiheessa olevassa määräyksessä todetaan seuraavasti:

Rakennuksen ikkunoiden ja muiden lasiaiheiden, kuten lasikaiteiden, koko, sijoitus, pintakuviointi, lasin ominaisuudet ja muut ratkaisut sekä rakennuksen valaistus on suunniteltava ja toteutettava siten, että lintujen törmääminen lasiin minimoidaan.

Nyt jo valmistunut Helsingin kaupungin rakennusvalvonnan lintuturvallisen rakentamisen ohje on tässä: https://www.hel.fi/static/rakvv/ohjeet/Lintuturvallinen-rakentaminen.pdf

Ohjeessa viitataan lisätietona Emma Komin palkittuun diplomityöhön Lintukadon ehkäiseminen arkkitehtuurin keinoin, joka nostetaan lisätiedon lähteenä esiin myös tässä tiedotteessa.
-juttu diplomityöstä https://www.archinfo.fi/artikkelit/emma-komin-palkittu-diplomityo-tutkii-miten-rakennettu-ymparisto-voisi-olla-linnuille-turvallisempaa
-linkki diplomityöhön Aaltodoc-julkaisuarkistossa: https://aaltodoc.aalto.fi/items/15e41bda-9f0b-46d1-b89c-ac386586ed23

 

Hämeenlinnan seudun luonnonsuojeluyhdistys ry on pettynyt siihen heikkoon arvostelukykyyn, jota Hämeenlinnan kaupungin rakennusvalvonta osoitti lintuystävällistä lasirakentamista koskevan kuntalaisaloitteen käsittelyssä.

 

Juho Kalliokoski
sihteeri
Hämeenlinnan seudun luonnonsuojeluyhdistys ry