Hankkeet
Ulkopuolisella rahoituksella tehtävä suojelutyö on tärkeä osa Suomen luonnonsuojeluliiton toimintaa. Liitto on mukana lukuisissa hankkeissa koordinaattorina, kumppanina ja asiantuntijana.
Monista hyvistä hankkeista on jäänyt pysyvä jälki, esimerkiksi oppimateriaali, toimintatapa, verkosto, suojeluesitys tai neuvottelutulos. Tervetuloa tutustumaan!
Saimaannorppahankkeet
Saimaannorppa on yksi maailman uhanalaisimmista hylkeistä. Yhteinen saimaannorppamme LIFE -hankkeen tavoitteena on ehkäistä ja vähentää eri uhkatekijöiden aiheuttamia ongelmia norppakannalle.
Liito-orava LIFE
Suomen luonnonsuojeluliiton päärooli hankkeessa on toimia asiantuntijana mm. metsänkäytön suunnitteluissa ja eri hankeoppaiden teossa. Erityisvastuullamme ovat liito-oravan inventointikoulutukset kumppaneille ja kartoittajille.
Rahkasammaleen paluu
Hankkeessa vahvistetaan soiden hiilivarastoja metsäojitettua suota ennallistamalla ja kehitetään tehokkaampia ennallistamismenetelmiä, kuten rahkasammalen siirtoistutusta.
Idän hiljaiset suot
Idän hiljaiset suot -hankkeessa tehdään Pohjois-Karjalan suojelemattomia, Neovan aktiivihiilituotannon uhkaamia soita tunnetummiksi visuaalisin keinoin ja paikallisella äänellä.
VieKas LIFE
VieKas LIFE (2018–2023) oli haitallisten vieraslajien kartoitukseen, torjuntaan ja tietoisuuden levittämiseen keskittyvä jättihanke.
Freshabit LIFE
Freshabit LIFE -hankkeen (2016–2022) tavoitteena oli parantaa järvien, jokien ja pienvesien ekologista tilaa ja monimuotoisuutta.
Laatokalta Saimaalle
Suomen luonnonsuojeluliiton koordinoimassa Laatokalta Saimaalle -yhteistyöhankeessa (2020–2022) ennallistettiin rantoja ja vesistöjä takaisin luonnontilaan.
Pienempiä hankkeita
Järvipäivät
Tapahtumakokonaisuus, jonka tavoitteena on herättää keskustelua vesistöjemme tilasta ja lisätä järviluonnon arvostusta.
Päättyneet hankkeet
Madagaskar
Luonnonsuojeluliitolla oli Madagaskarilla kaksi hanketta – Manondroala ja Torotorofotsy. Manondroala-hankkeessa kehitettiin metsien tilaa kuvaava karttaportaali, ja Torotorofotsy oli hanke kosteikon suojelemiseksi.
Lähialuehankkeet
Lähialueyhteistyössä edistettiin luonnonsuojelua, etupäässä metsiensuojelua, Suomen lähialueilla: Luoteis-Venäjällä, Ruotsissa ja Virossa.
Kuu kiurusta kesään
Kuu kiurusta kesään – elinvoimaa luonnosta ikääntyneiden omaishoivaan 2017–2019 oli hanke, joka edisti ikääntyneiden omaishoitoperheiden hyvinvointia elvyttävän ja tarinallisuuteen perustuvan luontotoiminnan avulla.
Tankki
Kestävän elämäntavan ajatushautomo (Loppuraportti PDF)
SuoMaa – Suomenselän ja Maanselän ekologisen yhteyden suojelu
Hankkeessa tehtiin esity Suomenselän ja Maanselän alueen, eli SuoMaan, ekologinen käytävän suojelemiseksi.
Kohtuutalous
Vuonna 2015 Luonnonsuojeluliitto pureutui kohtuutalouskysymyksiin Koneen Säätiön rahoittamassa hankkeessa. Luonnonsuojeluliitto järjesti hankkeen aikana erilaisia tapahtumia ja seminaareja ympäri Suomea, toteutti kohtuutalouteen liittyvää vaikuttamistyötä ja tuotti erilaisia julkaisuja ja tekstejä.
Koulumetsät arvoonsa – yhteistyöllä suojelua ja ympäristökasvatusta
Hanke toteutettiin vuosina 2012–13. Hankkeessa tunnistettiin koulutuksen ja kasvatuksen kannalta arvokkaita metsiä ja edistettiin niiden säilymistä lasten ja nuorten liikunta-, leikki-, ja oppimispaikkoina.
Negawatti
Suomen Luonnonsuojeluliiton toteutti vuosien 2011–2014 aikana Negawatti-energianeuvontahankkeen, jossa taloyhtiöitä ja asukkaita ympäri Suomen kannustettiin toteuttamaan kannattavia energiansäästötoimenpiteitä ja opettelemaan säästäviä tapoja käyttää energiaa. Hankeen yhteydessä tehtiin energiakartoitus yli 80 kohteeseen. Hanketta tuki LähiTapiola.
Saimaannorppa LIFE
Viisivuotinen Saimaannorppa-LIFE alkoi elokuussa 2013. Hanketta veti Metsähallituksen Luontopalvelut, ja Luonnonsuojeluliitto oli mukana kaikkiaan 5,2 miljoonan euron hankkeessa noin puolen miljoonan euron osuudella. Luonnonsuojeluliiton työ painottui erilaisiin kampanjoihin sekä tiedotus, valistus- ja ympäristökasvatustyöhön.