Härkätien ympäristönsuojeluyhdistys kävi katsomassa ikimetsää Turun Taidemuseossa
Härkätien ympäristönsuojeluyhdistys kävi katsomassa ikimetsää Turun Taidemuseossa
Härkätien ympäristönsuojeluyhdistys (HYSY) on järjestänyt tapahtumia jo vuodesta 1982. Yhdistyksen toiminta-alue kattaa Liedon, Loimaan, Marttilan ja Koski TL:n. Yhdistys järjesti 1. maaliskuuta retken Turun Taidemuseon Pohjoistuulen metsä- valokuvanäyttelyyn.
HYSYn aktiivit Anita Jungar (vas) ja Janina Saari
Turun Taidemuseolla pidetään joka perjantai ilmaisilta klo 16-19, jolloin näyttelyihin pääsee sisään maksutta. Myös HYSYn retki ajoittui ilmaisiltaan; kynnys taidekokemukselle pidettiin matalana. Pohjoistuulen metsä- näyttely on avoinna 19.5. saakka, ja on päätösosa kahden valokuvaajan, Ritva Kovalaisen ja Sanni Sepon, pohjoisia havumetsiämme käsittelevälle metsätrilogialle. Kuvat ovat peräisin luonnonmetsistä suojelualueilta, joita on enää muutama prosentti maamme metsäpinta-alasta. Näyttelyn kuvaamaa metsäluontoa ei näe juuri missään, kun tehometsätalous ja sen seurauksena kiihtynyt luontokato on muuttanut sitä merkittävästi. Valokuvissa näkyykin metsämaisemaa, jossa luonnon monimuotoisuus, biodiversiteetti on rikkumatonta.
Ritva Kovalainen
Elämän puu, sarjasta Metsän tiloja
2017
Pigmenttivedos
Ennallistamisasetus auttaa ylläpitämään metsäluonnon monimuotoisuutta
HYSY tarttui museoretkellään hyvin ajankohtaiseen ja kiisteltyyn aiheeseen. Luontokadon pysäyttämiseen tähtäävä ennallistamisasetus hyväksyttiin EU- parlamentissa tiistaina 27. helmikuuta äänin 329 puolesta, 275 vastaan. Asetuksen tavoitteena on luonnontilan parantaminen laajasti sekä suojelualueilla, että niiden ulkopuolella. Ennallistamisasetus tulee luultavasti voimaan vielä tänä vuonna. Siinä linjataan, että vuoteen 2030, 2040 ja 2050 mennessä heikennetyistä EU:n luontodirektiiviin kuuluvista luontotyypeistä tai luontotyyppiryhmistä 30, 60 ja 90 prosenttia on oltava ennallistettuna niin, että ne saavuttavat hyvän tilan.
Ritva Kovalainen
Elämän puu, sarjasta Metsän tiloja
2017
Pigmenttivedos
Suomen Luontopaneelin viime vuonna julkaisemassa raportissa tarkasteltiin luonnon tilan heikkenemistä vuosina 2000- 2018. Raportin mukaan Suomen luonnon tilan heikkeneminen on ollut jatkuvaa. Heikentymisen taustalla on sekä metsäkato, että alueiden laadun jatkuva heikentäminen. Raportissa painotettiin, että ilman merkittäviä lisätoimenpiteitä, ohjauskeinojen muutoksia ja resursointia Suomen luontokato ja luonnon monimuotoisuuden heikkeneminen tulevat jatkumaan.
Suomi on sitoutunut saavuttamaan EU:n biodiversiteettistrategian sekä YK:n luontokokouksessa vuonna 2022 sovitut Kunmingin-Montrealin luontotavoitteet vuoteen 2030 mennessä. Tavoitteista keskeisimpiä ovat nimenomaan suojelupinta-alaan ja ennallistamiseen liittyvät tavoitteet. Kansallisen luontostrategian päätavoite on, että vuoteen 2030 mennessä luontokato Suomessa on pysäytetty ja luonnon monimuotoisuus elpyy. Ennallistamisasetuksen hyväksyminen siis vastaa näihin sitoumuksiin ja strategioihin.
HYSYn ympäristötekoja
Pohjoistuulen metsä- näyttelyyn tutustuminen oli alun perin HYSYn pitkäaikaisen aktiivin Anita Jungarin idea. Jungar on ollut mukana toiminnassa jo neljäkymmentä vuotta, ja tuli mukaan oman luontoinnostuksen kautta. Suomen luonnonsuojeluliitto ry ja Härkätien ympäristönsuojeluyhdistys ry luovuttivatkin hänelle viime syksynä kultaisen ansiomerkin tunnustuksena aktiivisuudesta. Jungar on myös Taidemuseon ystävät ry:n jäsen.
“Näyttelyretki on tärkeä osa yhdistyksemme toimintaa; yksi tehtävistämme on valistaa luonto-, kulttuuriperintö- ja ympäristöasioissa”, Jungar kertoo.
HYSYn sihteeri Janina Saari tuli mukaan yhdistyksen toimintaan viime syksynä, luonto on aina ollut myös hänelle tärkeää:
“Olen ollut pitkään kuukausilahjoittajana eri kohteille ja nyt liityin mukaan tänne, luontoharrastusta oli helppo jatkaa näin”, Saari sanoo.
Jungar ja Saari kertovat, että HYSYllä on tulossa tänä vuonna vielä ainakin linnunpönttötalkoot, linturetki, luonnon kukkien päivä, niittotalkoot ja kesäretki. Toiminta painottuu paljon sulaan vuodenaikaan, jolloin luonnossa liikkuminen on helppoa. HYSY näyttää taidenäyttelyretkellään esimerkkiä siitä, miten monipuolista toimintaa voi olla myös sesongin ulkopuolella.
Pohjoistuulen metsä- näyttely on vaikuttava. Se kertoo metsäperinnöstä, jonka pelastaminen otti aimo harppauksen ennallistamisasetuksen hyväksymisen myötä. HYSY teki tavallisena maaliskuisena perjantaipäivänä hienon ympäristöteon, mahdollistaessaan kaikille tilaisuuden nähdä katoavaa metsäluontoa.
Eva-Liisa Raekallio