Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Uudenmaan piiri Helsingin yhdistys

Helsinki
Navigaatio päälle/pois

Kommentit OmaStadi-hankkeisiin

Lähetimme 3.5.2024 Helsingin kaupungille kommentit OmaStadi-hankkeisiin. Kommentoimme lähinnä kolmea hanketta, joiden vaikutuksista luontoon olemme huolissamme: Seurasaaren rantapoukama, Mätäjoen siistiminen ja Helsingin saaristoon ilman omaa venettä.

Kommentit OmaStadi-hankkeisiin

Helsingin luonnonsuojeluyhdistys (Helsy) on tutustunut toteutukseen valittuihin OmaStadi-hankkeisiin. Emme ehtineen vastata 21.4.2024 päättyneeseen kyselyyn. Kiitämme Laura Päiväpuroa mahdollisuudesta antaa kommentit kirjallisesti ennen 6.5.2024 pidettäviä työpajoja. Kommentoimme alla kolmea hanketta, joiden vaikutuksista luontoon olemme huolissamme: Seurasaaren rantapoukama, Mätäjoen siistiminen ja Helsingin saaristoon ilman omaa venettä.

Yleisenä kommenttina kaikkiin kasvillisuutta lisääviin hankkeisiin haluamme muistuttaa, että on tärkeää tarkkaan harkita, mitä siemeniä milläkin paikalla käytetään. Seudun niittykasvilajistolle epätyypillisten lajien käyttöä tulee välttää.

Seurasaaren rantapoukama: eväsretki- ja uimapaikka Seurasaareen

Hankkeen lyhennelmässä kerrotaan: ”Uimalan eteläpuolella kesäravintolan suuntaan on viehättävä mutta pusikoitunut rantapoukama. Alueen herättäisi eloon vaikkapa soutuveneiden rantautumispaikka, esteetön uimapaikka ja rantakasvipuutarha.”

Kyseisellä ”pusikoituneella” alueella kasvaa todellisuudessa melko harvaan eri-ikäistä puustoa, johon ei ole mitään tarvetta puuttua. Rantapoukama sijaitsee lähellä saaren yhtenäisintä ja tiheintä metsäaluetta, joka on mm. erittäin tärkeä lintujen pesimäalue. Lisäksi aivan poukaman vieressä on ruovikko, jossa on ainakin aiempina vuosina pesinyt silkkiuikkuja. Alue on ollut rauhallinen, koska aivan sen kupeessa ei ole ollut vesialueella häirintää eli liikkumista veneillä, kanooteilla tms. Ennen hankkeen toteuttamista tulisikin selvittää alueen pesimälinnusto, ja sen jälkeen pohtia rantautumista ja muuta hankkeen toteuttamista linnusto huomioiden. Onkin hyvä, että ehdotuksen arvioinnissa tuodaan esiin, että mm. luontoarvot tulee tarkastella yhdessä asiantuntijoiden kanssa ja myös hankkeen sijoittelua arvioidaan.

Erityisen tärkeää on, että hankkeessa ei missään nimessä anneta lupaa tulentekoa varten ja/tai grillipaikan rakentamiselle. Seurasaaressa on viime vuosina ollut kuivina ja tuulisina kausina maastopalon alkuja; jopa juhlakentän kioskin kupeessa sijaitsevalla virallisella kaupungin ylläpitämällä grillipaikalla on ollut ongelmia tulen kanssa.

Seurasaareen ei tulisi lisätä aktiviteetteja ranta-alueille, joita on vaikea vartioida. Viime aikoina saaren kävijäkuntaan on valitettavasti tullut mukaan ihmisiä, jotka eivät tiedä, kuinka luonnossa käyttäydytään vastuullisesti.

Helsyn edustaja on maaliskuussa maastokatselmuksessa perustellut nämä näkökohdat myös Seurasauna ry:n edustajalle.

Mätäjoen siistiminen

Hankkeessa ehdotetaan Mätäjoen kunnostamista siistimällä Kannelmäen, Lassilan osuudella. Ehdotuksen mukaan Urkupillintieltä eteenpäin on ryteikköä, josta ei juuri jokea näy.

Tällainen jokivarsien siistiminen on mm. kaupungin LUMO-ohjelman ja tulevien luonnonhoidon periaatteiden vastaista. Myös ehdotuksen arvioinnissa tuodaan tämä hyvin esiin: ”Luonnonmukaiset purot pidetään luonnonmukaisina, myös Helsingin kaupungin strategian mukaisesti (LUMO-ohjelma). Mätäjoen varsi on lisäksi luonnonsuojeluohjelmassa (Talin rantalehto ja Mätäjoen varsi).”

Mielestämme luonnonmukaisia puronvarsia ei saa alkaa ”siistiä”. Mätäjoen tilaa voitaisiin hankkeessa parantaa esimerkiksi keskittymällä haitallisten vieraskasvilajien poistamiseen jokivarresta.

Helsingin saaristoon ilman omaa venettä

Hankkeessa ehdotetaan, että kutsuvenepalvelua laajennetaan muihin saariin ja että saarilla pitäisi olla telttailumahdollisuuksia.

Virkistyskäytössä tulee huomioida lintujen pesimäaika ja kasvillisuuden kuluminen etenkin arvokkailla luontoalueilla ja arvokkaissa kasvillisuuskohteissa. Kulunohjausta pitää kehittää niin, ettei pesintä häiriinny ja arvokas kasvillisuus kärsi. Lisäksi kaikkialle saaristoon tarvitaan infokylttejä, joissa kerrotaan luontoarvoista ja vastuullisesta retkeilystä. Vastuullinen retkeily kiinnostaa useimpia saarissa liikkujia, joten heille on tärkeää tarjota tietoa.

Helsingissä 3.5.2024

Noora Kaunisto

puheenjohtaja, Helsingin luonnonsuojeluyhdistys ry

Emilia Pippola

järjestösihteeri, Helsingin luonnonsuojeluyhdistys ry