Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Uudenmaan piiri Helsingin yhdistys

Helsinki
Navigaatio päälle/pois

Mielipide Munk­ki­nie­men­baa­nan yleis­suun­ni­tel­man luonnoksesta

Kuva 1. Kuvakaappaus kaupungin karttapalvelusta, jossa näkyy arvokkaat luontokohteet.

Lähetimme 22.4.2024 Helsingin kaupungille mielipiteen Munkkiniemenbaanan yleissuunnitelman luonnoksesta, joka oli keväällä kommentoitavana kyselyssä. Asia on etenemässä kaupunkiympäristölautakunnan käsittelyyn 27.8.2024.

Helsingin luonnonsuojeluyhdistyksen mielipide Munkkiniemenbaanan yleissuunnitelman luonnoksesta

Helsingin luonnonsuojeluyhdistys on tutustunut Munkkiniemenbaanan yleissuunnitelman luonnokseen, joka on ollut kommentoitavana 22.4.2024 saakka. Keskitymme mielipiteessämme baanan linjaukseen Humallahden kallioiden ympäristössä.

Pyöräilyn ekologisuus, virkistävyys ja terveellisyys ovat kannatettavia arvoja, mutta tällä hetkellä niiden edistäminen on räikeässä ristiriidassa luonnon monimuotoisuuden suojelun kanssa, kun monin paikoin baanaverkostoa rakennetaan arvokkaille luontokohteille sekä asukkaille tärkeään lähiluontoon. Pyöräily on monelle valinta hiilidioksidipäästöjen ja muiden ilmansaasteiden vähentämisen sekä ilmastonmuutoksen hillinnän puolesta – siksi koko baanahankkeessa olisi tullut ja tulisi jatkossa kiinnittää paljon enemmän huomiota myös lajikadon estämiseen ja kaupunkiluonnon säilyttämiseen.

Munkkiniemenbaanan varrella etenkin Humallahden kallioiden ja Mississipinraitin kohdalla baanan linjaus uhkaa arvokkaita kasvillisuusalueita ja liito-oravan ydinaluetta, samoin METSO-metsää sekä uhanalaista lehtoluontotyyppiä (ks. kuva 1). Baanan tulee kiertää kalliot ja kulkea sen sijaan Paciuksekadun reunassa, jotta arvokas kasvillisuus ja liito-oravan ydinalue säilyvät nykyisellään. Mississipinraitilla arvokas kasvillisuusalue tulee säästää.

Suunnitelmaa on paranneltu siirtämällä laituri kauemmas kalliosta, mikä säästää kallion louhimiselta. Ratkaisu kuitenkin pilaa yhä maisemaa ja luontoa. Helsingissä on säilynyt vain vähän koskemattomia luonnonrantoja. Helsingissä koskemattomat, merelliset rantamaisemat ovat kokonaan häviämässä kaupungista rantarakentamisen vuoksi. Siltaratkaisuja tulisi toteuttaa vain muiden ratkaisujen puuttuessa – rakenteet ovat negatiivisten ympäristövaikutustensa lisäksi kalliita ja tarvitsevat jatkuvaa huoltoa. Laiturirakennelma ja sen liikenne häiritsevät myös vesilintuja ja vedenalaista luontoa.

Mikään syy ei vaadi kaupunkia johdattamaan baanaa alas veden päälle siltana ja rantapenkereenä. Vaadimme, ettei suunnitelman siltaosuutta toteuteta, vaan suunnitelma palautetaan tältä osin valmisteluun. Baanan linjaus on helppo siirtää Paciuksenkadulle edellä mainitulla periaatteella.

Helsingissä 22.4.2024

Noora Kaunisto

puheenjohtaja, Helsingin luonnonsuojeluyhdistys ry

Emilia Pippola

järjestösihteeri, Helsingin luonnonsuojeluyhdistys ry