Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Uudenmaan piiri Helsingin yhdistys

Helsinki
Navigaatio päälle/pois

Kannanotto Munk­ki­nie­men­baa­nan yleis­suun­ni­tel­mas­ta

Sillan paikka Humallahdessa. Kuva: Antti Halkka

Lähetimme 2.9.2024 Helsingin kaupunkiympäristölautakunnalle kannanoton koskien Munkkiniemen baanan yleissuunnitelmaa:

Arvoisat kaupunkiympäristölautakunnan jäsenet ja varajäsenet,

Helsingin luonnonsuojeluyhdistys pitää Munkkiniemenbaanan suunnitelmaa pahoin luontoa ja kulttuuriperintöä vaurioittavana.

Pyöräilyn ekologisuus, virkistävyys ja terveellisyys ovat kannatettavia arvoja, mutta tällä hetkellä pyöräilyn edistäminen on Helsingissä räikeässä ristiriidassa luonnon monimuotoisuuden suojelun kanssa, kun monin paikoin baanaverkostoa rakennetaan arvokkaille luontokohteille sekä asukkaille tärkeään lähiluontoon.

Baanahankkeissa olisi tullut ja tulisi jatkossa kiinnittää paljon enemmän huomiota myös lajikadon estämiseen ja kaupunkiluonnon säilyttämiseen. Nyt baana on suunniteltu vain pyöräilyn ja skuuttien kulun nopeuttamisen ehdoilla, jolloin luonto, kulttuuriperintö ja kävely on suunnittelussa olennaisina asioina sivuutettu.

Munkkiniemenbaanan varrella etenkin Kesärannan alueen, Humallahden kallioiden ja Mississipinraitin kohdalla baanan linjaus uhkaa arvokkaita kasvillisuusalueita ja liito-oravan ydinaluetta, samoin METSO-metsää sekä uhanalaista lehtoluontotyyppiä. Humalahdessa sillä on kestämättömän negatiivinen vaikutus luonnonrantaan ja Meilahden huvila-alueen maakunnallisesti arvokkaaseen kulttuuriympäristöön.

Suunnitelmaa on paranneltu siirtämällä silta kauemmas kalliosta, mikä säästää kallion louhimiselta. Ratkaisu kuitenkin tuhoaa luonnonrannan totaalisesti molemmissa pengerrettävissä päissään. Kalliorannan luonteen niiden välillä se muuttaa rakennetuksi ympäristöksi. Rantavoimien muutoksen takia silta hävittäisi samalla rannan luonteen avoimena aallokon ja jään kuluttamana tyrskyrantana.

Helsingissä on säilynyt vain vähän koskemattomia luonnonrantoja. Helsinginniemen länsilaidalla on luonnonrantaa merkittävästi ja edustavasti vain Humallahdessa. Lapinlahdessa ja Ursinin alueella.

Siltaratkaisu tarkoittaisi myös 150 metriä pitkän ja 7–10 metriä leveän penkereen rakentamista Kesärannan niemen liito-oravametsään, ja tämän melko pienen ja viehättävän alueen muuttumista läpiajoa varten tarkoitetun rakenteen hallitsemaksi.

Kesärantaan syntyisi leveä avohakkuukaistaletta muistuttava käytävä. Suunnitelmassa on merkitty noin 30 isoa puuta kaadettavaksi baanan ja siirrettävän kävelytien alta, minkä lisäksi puita kaadettaisiin laajaksi merkatulta näkemä-alueelta tuntematon määrä (selostuksen mukaan vain joitakin puita voisi jäädä). Tavoitteena on myös lunastaa Seurasaarentien pohjoispuolelta tontin osa ja kaataa siitä puustoa.

Mikään syy ei vaadi kaupunkia johdattamaan baanaa alas veden päälle siltana ja rantapenkereenä ja hävittämään samalla arvometsää. Vaadimme, ettei suunnitelman siltaosuutta toteuteta, vaan suunnitelma palautetaan valmisteluun.

Helsy kiinnittää myös huomiota siihen, että baanan suunnitelma hankaloittaisi jalankulkua merenrantaan, sen luontoon ja puistoihin. Kilometrin mittaiselle Merikannontielle jätettäisiin vain kolme välisuojatietä, kun niitä nyt on yhdeksän. Kolmensadan metrin väli Pohjoiselta Hesperiankadulta Kesäkadulle olisi kokonaan vailla suojatietä. Kulku virkistyksen kannalta tärkeään niemeen vaikeutuisi näin olennaisesti.

Myös Taivallahden koulun läheltä ja Väinämöisen urheilukentän eteläpuolelta poistettaisiin suojatie. Merikannontien jatkamisella korvattaisiin samalla entinen kävelytie, mikä merkitsisi jalankulkijoille merkittävää haittaa ja uutta risteävän liikenteen ylitystä esimerkiksi Hietaniemen alueen luontoon mentäessä.

Merikannontien ylitys muuttuisi jalankulkijan kannalta koko tien matkalta nykyistä turvattomammaksi ja stressaavaksi. Nykyisten suojateiden paikalle on suunnitelmassa sijoitettu autopaikkoja, ja ajoradalle ilmeisesti kuljetaan autojen väleistä – myös lasten puistoon ja koriskentälle mentäessä. Osa suojateistä on muutettu ylityspaikoiksi, joissa autoilu, pyöräily ja skuutteilu on aina etuajo-oikeutettu. Jalankulun alisteisuus autoilulle, skuuteille ja pyörille sekä ylipäänsä läpiajolle on vaarallinen ja kestämätön ratkaisu ja haittaa alueen asukkaiden mahdollisuutta päästä lähiluontoon.

Vältettävissä olevalla, massiivisella rakentamisella olisi merkittävät ympäristö- ja myös ilmastovaikutukset. 12 miljoonan euron satsaaminen meren yli kulkevaan baanaan ei ole – varsinkaan haitat huomioon ottaen – lainkaan järkevää rahankäyttöä. Samalla summalla voitaisiin saada paljon enemmän aikaan pyöräilyn kehittämisen saralla, esimerkiksi talvikunnossapitoa parantamalla.

Edellä mainituin perustein suunnitelma on ehdottomasti palautettava valmisteluun.

Helsingissä 2.9.2024

Noora Kaunisto

puheenjohtaja, Helsingin luonnonsuojeluyhdistys ry

Emilia Pippola

järjestösihteeri, Helsingin luonnonsuojeluyhdistys ry