Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Uudenmaan piiri Helsingin yhdistys

Helsinki
Navigaatio päälle/pois

Kannanotto Yliskylänlahden asemakaavan muu­to­seh­do­tuk­ses­ta

Killingholma. Kuva: Riitta Malve

Lähetimme 6.9.2024 Helsingin kaupunkiympäristölautakunnalle kannanoton Yliskylänlahden asemakaavan muutosehdotuksesta:

Arvoisat kaupunkiympäristölautakunnan jäsenet ja varajäsenet,

Helsingin luonnonsuojeluyhdistys on tutustunut Yliskylänlahden asemakaavan muutosehdotukseen, jonka nähtäville laittaminen on lautakunnan kokouksen esityslistalla 10.9.2024.

Vaikka kaavasuunnitelma on parantunut luonnosvaiheesta – tärkeimpien muutosten ollessa meren päälle rakentamisen vähentäminen ja arvokkaiden rantalehtojen säästäminen suoralta rakentamiselta, on kaavaehdotuksessa edelleen paljon ongelmia, jotka tulee ratkaista ennen kuin ehdotus laitetaan nähtäville.

Kaavaehdotus esittää alueella kulkevan ekologisen yhteyden katkaisemista sekä elinympäristöjen heikentämistä ja tuhoamista, mikä vähentää luonnon monimuotoisuutta. Lisäksi kaavaehdotus toistaa Laajasalossa samaa virhettä kuin mitä on tehty aiemmin Kruunuvuorenrannan, Koirasaarentien ympäristön ja Yliskylän – etenkin jättimäisen ratikkavarikkokorttelin – kaavoituksen kohdalla, eli aliarvioidaan lähimetsien merkitys asukkaiden virkistykselle, liikunnalle, leikeille ja ympäristökasvatukselle. Jäljelle jätetyt, asukasmääriin nähden liian pienet luontoalueet kuluvat, köyhtyvät ja niissä eläviä lajeja katoaa. Tällä on vaikutusta kaiken ikäisten ihmisten fyysiseen ja henkiseen hyvinvointiin.

Seuraavassa lyhyesti kaavaehdotuksen suurimmista ongelmista, jotka tulee ratkaista ennen kuin ehdotus laitetaan nähtäville:

– Näemme nykyisen luonnon säilyttämisen Yliskylänlahden vesialueella ja itärannalla Laajasalontielle asti erittäin tärkeänä alueen elinympäristöjen, lajiston, ekologisen yhteyden, metsäverkoston ja kaupungin luonnon monimuotoisuuden kannalta. Arvokkailla rantalehdoilla ei ole mahdollisuuksia säilyä elinvoimaisina, jos Tengströmin puiston kangasmetsä niiden vieressä kaadetaan, louhitaan ja rakennetaan. Kulumisen lisäksi negatiivinen reunavaikutus ja suora pinta-alavaikutus heikentäisivät merkittävästi metsien säilymistä. Vaikka merentäyttöä on vähennetty, merentäytöt ja rantarakentaminen pilaisivat edelleen Yliskylänlahtea vaikuttaen veden laatuun, kalastoon, vedenalaiseen kasvillisuuteen ja muuhun lajistoon kuten vesilintuihin. Itärannan metsät ovat myös tärkeää virkistysaluetta lähiasukkaille sekä elinympäristö lukuisille eliölajeille. Vaadimme, että kaavaluonnoksen metsiin ja vesialueelle kohdistuva rakentamisen suunnittelu keskeytetään.

– Killingholman silta avaisi Killingholman ja Tullisaaren metsät ja arvokkaan luonnon todennäköisesti samanlaiselle voimakkaalle kulumiselle kuin mikä on ollut käynnissä Mustikkamaalla sen jälkeen, kun Isoisänsilta valmistui. Esitämme, ettei siltaa rakenneta, vaan turvataan Killingholman ja Tullisaaren luonto ylikuormitukselta ja siten säilytetään sen luontoarvot ja hyvinvointivaikutukset.

Kaavaselostuksessa kaikki luonnon menetykset todetaan ikään kuin ihmisen levittäytyminen oikeuttaisi toisten lajien syrjäyttämisen ja tuhoamisen. Tällä ajattelulla ei ole tulevaisuutta. Sen sijaan Helsinkiä on kaavoitettava niin, että se antaa tilaa myös muille. Kaupunki on parempi paikka ihmisten asua ja toimia, kun muillekin lajeille annetaan elämisen mahdollisuudet. Ekosysteemien toiminta ja jatkuvuus vaatii tilaa ja kytkeytyneisyyttä. Kaavaluonnos on merkittävässä ristiriidassa Helsingin omien strategioiden ja tavoitteiden kanssa. Vaadimme, että kaavassa huomioidaan muut lajit.

– Metsäverkostoyhteyden katkeamisella Tengströmin puistossa olisi todennäköisesti merkittäviä negatiivisia vaikutuksia alueen luonnon monimuotoisuudelle. Yhteys ulottuu Sipoonkorvesta Stansvikiin ja sen läheisiin saariin. Siihen kuuluu monimuotoisuuden keskittymiä Henrik Borgströmin puistossa, Kaivoskalliolla ja Stansvikissa. Metsäverkostoyhteyden säilymiseen elinvoimaisena on kiinnitettävä huomiota myös Laajasalontien reunoilla Laajasalon sillan ja Kuukiventien välillä. Metsäverkostoyhteys on säilytettävä.

– Kaava-alueella on tehtävä lepakkokartoitus, koska edellinen on vanhentunut ja koski vain vesialueita. Kartoituksessa tulee selvittää lepakkolajit, päiväpiilot, lisääntymis- ja talvehtimispaikat sekä saalistus- ja siirtymäreitit Samoin tulee kartoittaa metsien nykyisen METSO-luokitus sekä linnut ja käävät. Koska valaistus lisääntyisi Yliskylänlahdella merkittävästi, sen vaikutukset luontoon on niin ikään arvioitava. Edellytämme tarpeellisia luontokartoituksia ja vaikutusten arviointeja.

Tässä vielä linkki mielipiteeseemme kasvaluonnoksesta: https://www.sll.fi/helsinki/2023/08/25/mielipide-yliskylanlahden-asemakaavan-muutosluonnoksesta/

Helsingissä 6.9.2024

Noora Kaunisto

puheenjohtaja, Helsingin luonnonsuojeluyhdistys ry

Emilia Pippola

järjestösihteeri, Helsingin luonnonsuojeluyhdistys ry