Kannanotto Kumpulanmäen asemakaavasta ja sen muutoksesta
Lähetimme 20.9.2024 yhdessä Luontoliiton metsäryhmän ja Kaadetaan kaava, ei metsää -kampanjan kanssa Helsingin kaupunginvaltuustolle kannanoton Kumpulanmäen asemakaavasta ja sen muutoksesta:
Arvoisat kaupunginvaltuuston jäsenet ja varajäsenet,
Kaupunginvaltuuston käsittelyyn on 25.9.2024 tulossa Kumpulanmäen asemakaava ja asemakaavan muutos, jossa kulttuurimaiseman vaahterainen jalopuumetsä korvattaisiin talomuurilla. Kumpulanmäen rakentaminen olisi vastuuton teko, joka aiheuttaisi luontokatoa ja hävittäisi kulttuuriympäristöä. Kyseessä on poikkeuksellisen suuri luontokadon aiheuttaminen Helsingissä, sillä hävitettävä metsäalue on noin 400 metriä pitkä.
Olemme vaikuttaneet vaahterametsän puolesta yli kymmenen vuotta. Kumpulanmäen metsä on nimellä Nylanderin puisto mukana muun muassa vuoden 2014 arvometsäesityksessä (ks. https://helsinginmetsat.wordpress.com/helsingin-arvometsat/). Kyseinen vaahterametsä on alueensa vehreä maamerkki, ja sen vehreys on myös Helsingin kaupunginmuseon mukaan olennaista kulttuurimaisemalle (ks. liite). Tämä on selvää myös jokaiselle alueella liikkuvalle tai viereistä Kustaa Vaasan tietä pitkin Helsinkiin saapuvalle.
Vaahterametsä on Suomen suurimpia, ja kaava hävittäisi metsäalueen suureksi osaksi. Rakennettavaksi aiottu osa on moni-ikäistä, lahopuustoistakin, rehevää metsää. Metsään rakentaminen aiheuttaisi väistämättä muutoksia myös säästyvään osaan reunavaikutuksen, pinta-alavaikutuksen ja kulumisen kautta. Kaavaselostuksessa puhutaan harhaanjohtavasti asemakaavamuutoksen koskevan katujen ohella puistoalueita, vaikka kyseessä ei ole puisto vaan metsä (ks. kuvaliitteet).
Kumpulanmäen vaahterametsä – myös kaavassa kortteleiden alle jäävä alue – on jalopuustonsa osalta riittävästi luonnontilaiseen verrattavaa, joten kyseessä on luonnonsuojelulain 64 §:n mukainen jalopuumetsikkö. Tämän ovat todenneet muun muassa Suomen luonnonsuojeluliiton Uudenmaan piirin luontokartoittaja, metsätalousinsinööri Jyri Mikkola sekä biologi Elina Manninen (ks. liite 1. Huom! Uudessa luonnonsuojelulaissa suojellut luontotyypit määritellään 64 §:ssä – ei enää 29 §:ssä).
Suojellun luontotyypin luonnontilaista tai luonnontilaiseen verrattavaa esiintymää ei saa hävittää eikä heikentää, mutta valitettavasti kielto tulee voimaan vasta, kun ELY-keskus on tehnyt päätöksen luontotyypin esiintymän rajoista ja antanut sen tiedoksi maanomistajille. Kumpulanmäen kohdalla ongelma onkin siinä, että luontotyyppien suojelu ei ole Suomessa järjestelmällistä.
Helsingin uhanalaisten luontotyyppien kartoituksessa Nylanderinpuistoon ja korttelialueelle sijoittuvan metsikön ei ole katsottu edustavan uhanalaista vaahteralehdon luontotyyppiä. Samassa inventoinnissa pääosin kaava-alueen ulkopuolelle jäävä, läntinen vaahterametsikkö on sen sijaan todettu uhanalaiseksi luontotyypiksi. Maastokäynneillämme useat asiantuntijat ovat todenneet
alueen olevan yhtenäinen kokonaisuus, josta ei ole erotettavissa arvoltaan erilaisia metsiköitä.
Lopuksi haluamme vielä muistuttaa, että alueen rakentaminen olisi täysin vastoin kaupunkistrategiaa, jonka mukaan Helsinki
- suojelee ja vaalii monimuotoista luontoaan
- vahvistaa metsäistä verkostoaan
- huolehtii, että kaikilla asukkailla on lyhyt matka lähiluontoon
- selvittää rakennus- ja liikennehankkeissa aina vaihtoehdon säästää mahdollisimman paljon puustoa ja kasvillisuutta.
Rakentaminen ei myöskään noudattaisi hyväksyttyjä Helsingin kaupungin ympäristönsuojelun tavoitteita, joiden mukaan ”Vuonna 2030 Helsingissä tapahtuva luontokato on pysähtynyt ja luonnon monimuotoisuus kasvaa…”, ”Luontotyyppien tila on parantunut…” sekä ”Rakentaminen kohdistetaan ensisijaisesti muualle kuin arvokkaimmille luontoalueille”.
Koska kyseessä on räikeä luontokadon aiheuttaminen, Helsingin luonnonsuojeluyhdistys on valinnut Kumpulanmäen Luontokatokoteeksi, jonka hävittäminen olisi kaupunkiluonnon kannalta aivan olennainen vaurio (ks. https://www.sll.fi/helsinki/luontokato/luontokatoa-helsingissa/kumpulanmaen-vaahterametsa-2/)
Vetoamme teihin, että olette luontoa huomioivan kaupunkisuunnittelun puolella ja palautatte Kumpulanmäen asemakaavan uudelleen valmisteltavaksi. Helsingin pitää kantaa vastuunsa jalopuumetsien suojelussa eikä hävittää arvometsiään räikeällä tavalla.
Helsingissä 20.9.2024
Noora Kaunisto
puheenjohtaja, Helsingin luonnonsuojeluyhdistys ry
Emilia Pippola
järjestösihteeri, Helsingin luonnonsuojeluyhdistys ry
Reija Mikkola,
metsävastaava, Luontoliitto ry
Aino Juvonen
kampanjakoordinaattori, Luontoliitto ry / Kaadetaan kaava, ei metsää -kampanja
LIITTEET:
Kuvaliite 1. Kumpulanmäki syksy 2024
Kuvaliite 2. Kumpulanmäki: ilmakuva 2023
Liite. Vuorovaikutusraportti 7.12.2021 s. 4-5: Kaupunginmuseon lausunto
Liite 1. Biologi Elina Mannisen lausunto 21.12.2021