Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Uudenmaan piiri Helsingin yhdistys

Helsinki
Navigaatio päälle/pois

Kannanotto Länsi-Haagan asemakaavasta: Riistavuoren arvometsän uusi metsäkartoitus

Lähetimme Luontoliiton metsäryhmän kanssa 18.10.2024 Helsingin kaupunkiympäristölautakunnalle kannanoton koskien Länsi-Haagan asemakaavaa ja Riistavuoren metsää:

Arvoisat kaupunkiympäristölautakunnan jäsenet ja varajäsenet

Lautakunnan kokouksessa käsitellään tiistaina 22.10. Länsi-Haagan asemakaavan muutosta. Luonnoltaan arvokkaaseen Riistavuoren metsään on suunniteltu kerrostaloja noin 2400 asukkaalle. Monimuotoisen metsän hävittäminen ja pirstominen rakentamisella olisi paitsi kestämätöntä, myös Helsingin kaupunkistrategian ja EU:n biodiversiteettistrategian vastaista. Metsä on säilytettävä arvokkaana kokonaisuutena.

Luontoliiton metsäryhmän vastavalmistuneen luontokartoituksen tulokset (raportti ohessa) osoittavat, että Riistavuoren metsä on lukuisia uhanalaisia luontotyyppejä ja lajeja sisältävä yhtenäinen ja arvokas kokonaisuus. Monipuulajisena, vanha- ja lahopuustoisena sekametsänä alue on lähes poikkeuksetta METSO 2, paikoin jopa METSO 1 -luokan kriteerit täyttävää. Metsä on uhanalaisten ja silmälläpidettävien lajihavaintojen perusteella myös paikallisesti arvokas kääpäalue. Useat eri uhanalaiset luontotyypit ja lajit (mm. liito-orava, lahokaviosammal, uhanalaiset linnut ja käävät) ovat selkeä osoitus metsän luontoarvoista. Riistavuoren metsä on ollut jo kymmenen vuotta sitten luontojärjestöjen kokoamalla arvometsäehdotuksen listalla.

Suunnitellun asemakaavan väitetään säilyttävän metsää, viheryhteyttä ja luontoarvoja. Jos monimuotoisesta metsästä lohkotaan kolmasosa pois, 11 hehtaarin kokonaisuuden luontoarvot eivät todellisuudessa säily kasvavan virkistyskäytön paineissa. On selvää, että sirpaloituminen johtaisi myös säilytettäväksi aiottujen laikkujen luontoarvojen heikentymiseen. Etenkin muuttuvissa olosuhteissa lajit tarvitsevat tilaa säilyäkseen ajassa. Riistavuoren metsässä elävän liito-oravan reviirin ja elinmahdollisuuksien merkittävä kaventaminen ja kulkuyhteyksien heikentäminen on EU:n luontodirektiivin vastaista.

Hälyttävän luontokadon ajassa monimuotoisia arvometsiä ei tule nakertaa lainkaan. Vastikään julkaistut, ympäristökriisin vakavuutta korostavat uutiset osoittavat, että arvokkaiden luonnonympäristöjen tuhoaminen on lopetettava nyt. Kaupungin tulee ottaa vastuu luontokadon pysäyttämisestä niissäkin tapauksissa, joissa laki käytännössä sallii luontokadon aiheuttamisen. On kestämätöntä, mikäli täydennysrakentaminen Pitäjänmäen tyhjenevälle ja vajaakäytöllä olevalle alueelle on vaikeampaa kuin korjautumattoman luontokadon aiheuttaminen.

Luontoarvojen lisäksi Riistavuoren metsä on tärkeä virkistyksen ja oppimisen kannalta esimerkiksi Haagan peruskoulun oppilaille. Metsän arvosta paikallisille kertoo myös yli 2400 nimeä kerännyt vetoomus metsän säilyttämiseksi. Riistavuoren metsä kuuluu Helsingin arvometsiin ja se tulisi säästää kokonaan rakentamiselta.

Luontoliiton metsäryhmän puolesta
Ville Murmann
Luontokartoittaja

Helsingin luonnonsuojeluyhdistys ry:n puolesta
Noora Kaunisto
Puheenjohtaja

Antti Halkka
Varapuheenjohtaja