Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Uudenmaan piiri Helsingin yhdistys

Helsinki
Navigaatio päälle/pois

Kannanotto Porvarinlahden etelärannan luon­non­suo­je­lua­lu­een hoito- ja käyt­tö­suun­ni­tel­ma vuosille 2025–2034

Helsingin luonnonsuojeluyhdistys on tutustunut Porvarinlahden etelärannan luonnonsuojelualueen hoito- ja käyttösuunnitelman luonnokseen sekä osallistunut alueelle järjestettyyn maastokäyntiin. Kiitämme kannanoton jättämiselle myönnetystä lisäajasta (sähköposti ympäristöasiantuntija Virpi Karénilta 22.10.2024). Kiitämme myös uuden luonnonsuojelualueen perustamisesta. Se on hyvin tarpeellista luonnon monimuotoisuuden suojelemisen ja lajikadon ehkäisemisen kannalta.

Maastokatselmus suunnittelijoiden kanssa oli antoisa. Koimme, että meitä kuunneltiin ja pystyimme vaikuttamaan hoito- ja käyttösuunnitelmaan.

Kannatamme suunniteltua laajennusta radan suuntaan, koska myös sillä alueella kasvaa monimuotoista metsää. Esitämme lisäksi, että Varissaaren ja Kalkkisaaren liittämistä suojelualueeseen tutkitaan vielä.

Polkujen rakentaminen ja merkitseminen suojelualueelle olisi hyvä selvitä suunnitelmasta paremmin. Nyt saa sen käsityksen, ettei polkuja rakenneta. Pyöräily puolestaan sallitaan merkityillä poluilla. Tarkoittaako tämä sitä, että maastopyöräily saa levittää kyseisiä kapeita polkuja kasvillisuuden kustannuksella?

Maastopyöräily ei sovi suojelualueen arvokkaaseen luontoon. Siksi esitämme, että pyöräily sallitaan vain Tryvikintiellä.

Nykyisten polkujen lisäksi uusia polkuja ei tarvita. Nykyisistäkin poluista voidaan luopua kulunohjauksen keinoin paikoissa, joissa ne uhkaavat arvokasta kasvillisuutta, luontotyyppiä tai lintujen pesimäaluetta.

Kritisoimme metsän harvennuksia, joita alueelle suunnitellaan maastokatselmuksen ja esitysmateriaalin perusteella. Mikäli harvennuksia todella aiotaan toteuttaa, tarkemmat suunnitelmat on syytä katselmoida yhdessä.

Hoito- ja käyttösuunnitelmassa tulisi määritellä tarkemmin niittyjen hoidosta kuten niittojen ajankohdista.

Seurantakartoituksia luonnos esittää tehtäväksi kymmenen vuoden välein, mutta se on monien lajien kohdalla liian harvoin. Parempi väli olisi noin viisi vuotta.

Luonnonsuojelualue pyritään luonnoksen mukaan pitämään rauhallisena luonnonsuojelualueena, jossa virkistyskäyttö olisi mahdollisimman luontoystävällistä. Kannatamme tätä lämpimästi ja ehdotamme, että kuvauksessa määritellään luontoystävällisyys tarkemmin vaikkapa esimerkkien avulla. Esimerkiksi näin: ”Jos huomaat pesässä hautovan linnun, et lähesty sitä kameran kanssa, vaan poistut paikalta rauhassa niin, ettei lintu häiriinny.”

Ylipäänsä opasteissa on hyvä kertoa luontotietojen lisäksi, mitä suojelualueella saa tehdä ja mikä puolestaan on kiellettyä. Pelkkä QR-koodi ei riitä. 

Helsingissä 25.10.2024

Noora Kaunisto

puheenjohtaja, Helsingin luonnonsuojeluyhdistys ry

Emilia Pippola

järjestösihteeri, Helsingin luonnonsuojeluyhdistys ry