Kannanotto Hietalahdenrannan asemakaavan muutosluonnoksesta
Lähetimme 8.11.2024 Helsingin kaupunkiympäristölautakunnalle kannanoton koskien Hietalahdenrannan asemakaavan muutosluonnosta:
Arvoisat kaupunkiympäristölautakunnan jäsenet ja varajäsenet
Esitämme, ettei Hietalahdenrannan suunnittelua jatketa esitetyltä pohjalta.
Laajaan Hietalahdenaltaan täyttöön perustuva ja Bulevardin-Hietalahdentorin avarat näkymät tukkiva asemakaavaratkaisu ei ole enää mahdollinen merkittävien rakennettuun ympäristöön kohdistuvien vaikutusten takia. Altaan täyttämiseen liittyvä rakentamisosuus on samalla osoittautunut toteutukseltaan tavattoman kalliiksi ja samalla myös taloudellisesti riskialttiiksi kaupungille.
Kaupungilla ei ole enää kestäviä perusteita edistää asiaa, kun Helsingin kaupunginmuseo ja Museovirasto eivät pidä esitettyä rakentamista mahdollisena.
Museovirasto toteaa lausunnossaan, ettei se pidä mahdollisena Hietalahden altaan reunalle ja osittaiselle täytölle osoitettua massiivista toimitilarakentamista valtakunnallisesti merkittävään rakennettuun kulttuuriympäristöön kohdistuvien kielteisten vaikutusten vuoksi. Museovirasto toteaa alueen kehittämisen voivan jatkua kulttuuriympäristön näkökulmasta siltä pohjalta, että satama-allas säilyttäisi muotonsa ja maltillista rakentamista tutkittaisiin vain kaava-alueen kaakkoisosassa. Viraston mielestä luontevinta alueen kehittämistä olisi rantavyöhykkeen virkistyskäyttöä ja kaupunkilaisia palveleva mittakaavaltaan kohtuullinen rakentaminen.
Museoiden lausunnot ovat kokousaineistossa linkissä ”osa päätöshistoriaa”, minkä takia niiden löytäminen on vaikeaa, eikä lausuntojen sisällön selkeää kielteistä kantaa tuoda esiin esittelyssä tai kaavaselostuksen luonnoksessa.
Helsy on tehnyt muistion, jossa perustelemme vaatimustamme tarkemmin: https://www.sll.fi/helsinki/2024/11/01/helsingin-luonnonsuojeluyhdistyksen-21-pointtia-suunnitelmasta-joka-koskee-hietalahden-satama-altaan-tayttoa/
Lopuksi muistutamme, että Helsingin luonnonsuojeluyhdistyksen tarkoituksena on yhdistyksen sääntöjen mukaan luonnon monimuotoisuuden suojelun lisäksi kulttuuri- ja rakennusperinnön hoidon ja varjelun edistäminen.
Helsingissä 8.11.2024
Antti Halkka
varapuheenjohtaja, Helsingin luonnonsuojeluyhdistys ry
Emilia Pippola
järjestösihteeri, Helsingin luonnonsuojeluyhdistys ry