Muistutus Pukinmäenrannan asemakaavaehdotukseen

Lausunnot ja kannanotot

Lähetimme Helsingin kaupungille muistutuksen Pukimäenrannan asemakaavaehdotukseen 24.4.2025.

Lähetimme Helsingin kaupungille muistutuksen Pukimäenrannan asemakaavaehdotukseen 24.4.2025.

Muistutus Pukinmäenrannan asemakaavaehdotukseen (Dnro HEL 2022-012917)

Helsingin luonnonsuojeluyhdistys on tutustunut Pukinmäenrannan asemakaavaehdotukseen ja sen aineistoihin.

Ehdotuksessa massiivinen rakentaminen halutaan ulottaa lähelle Vantaanjokea muuttaen rantaluontoa ja niittyjä rakennusmaaksi. Vaadimme muutosta tähän. Uudet talomuurit estäisivät tehokkaasti eläinten liikkumista kaava-alueen metsien ja joen välillä. On huomattava, että Sinimetsä ja Näremetsä ovat jo nyt hyvin heikosti kytkeytyneet muihin metsiin. Helsingin metsäverkostoselvitys kuitenkin esittää kehitettävää yhteystarvetta näistä metsistä Vantaanjoelle ja Lystimäen ydinmetsään.

Myös Vantaanjokea pitkin merkitty alueellinen metsäverkostoyhteys tarvitsee vahvistamista, ei heikentämistä, mihin kaavaehdotus johtaisi. 

Kaavaehdotuksen lähtökohtana on sovittaa yhteen kaupungin tiivistäminen ja luonnon monimuotoisuus. Sen onnistumiseen tarvitaan rakentamisen määrän tuntuvaa vähentämistä ja muiden lajien elinympäristöjen syvällisempää tarkastelua ja huomioimista tarkistetussa kaavaehdotuksessa, tai kaavan palauttamista suunnitteluun. Pukinmäenranta on vielä mahdollista toteuttaa niin, että luonto virtaa korttelien väleissä.

Metsäverkosto ja liito-oravan kulkuyhteydet huomioitava paremmin

Kaavaehdotus ei vahvista riittävästi Sinimetsän ja Näremetsän puustoisia yhteyksiä muihin metsiin. Lähin ydinmetsä sijaitsee Lystimäellä, joka on myös liito-oravan ydinalue. Yhteys Lystimäelle lisäisi kaava-alueen metsien elinvoimaisuutta ja monimuotoisuutta, koska Lystimäki kytkeytyy edelleen muuhun metsäverkostoon. Siksi Näremetsän puustoista yhteyttä Vantaanjoen rantaan tulee vahvistaa kaava-alueen pohjoisosassa. Yhteyden on toimittava myös liito-oravan kulkureittinä. Asukkailta saamamme tiedon mukaan liito-oravat liitävät joen yli nimenomaan kaava-alueen pohjoisosassa. Siksi kookkaista puusta on huolehdittava myös joen rannassa. Muussa suunnittelussa on huomioitava yhteyden jatkuminen joen länsipuolella.

Kaavaehdotukseen merkitty liito-oravan eteläinen reitti on niin ikään tarpeellinen.

Yhdistys pitää tärkeänä, että alueellista metsäverkostoyhteyttä säilytetään ja vahvistetaan Vantaanjoen kummallakin rannalla puuryhmillä, joiden välissä aukeaa jokilaakson näkymiä. Jokien ja purojen rannat ovat eläinten luontaisia kulkureittejä. Siksi Pukinmäenrannassa on jätettävä mahdollisimman paljon vapaata muokkaamatonta luonnonlajistoa joen vesialueen lähelle ja pelikentät on syytä siirtää kauemmas rannasta.

Metsän reunaan kuuluu myös niittyä

Näremetsän ja Sinimetsän viereen esitetään rakentamista metsän reunaan saakka. Väliin tulisi vain jalankulku- ja pyöräilytie. Reunametsän erityiseen luonteeseen kuitenkin kuuluu myös niittyä. Tämä ympäristö tarjoaa ravintoa ja suojaa muun muassa hyönteisille ja linnuille. Metsien ja niittyjen raja-alueet ovat lajistoltaan rikkaita ja monet lajit ovat erityisesti kehittyneet suosimaan niitä. Siksi metsän ja talojen väliin on jätettävä tilaa niitylle ja ulkoilutie sijoitettava tonttien viereen. Samalla luodaan viihtyisä ulkoilureitti, josta voi tarkkailla luontoa ja joka vähentää osaltaan metsän kulumista.

Lisää yhteyksiä metsien ja joen välille

Metsien, säilyvien niittyalueiden ja joen välille kortteleiden väleihin on jätettävä useita, riittävän leveitä viheryhteyksiä ekologisiksi reiteiksi. Näissä ei tule olla aidattuja alueita tai riskejä eläimille. Yhteyksiin on luotava eläimille suojaisia kulkureittejä istutusten avulla.

Nyt kaavakartalle merkitty minigolfrata on eläinten kulkuesteenä keskellä ainoaa viheryhteyttä. Se tulee siirtää niin, että yhteys säilyy vapaana. 

Vantaanjoen vedenalainen luonto ja rannat turvattava

Harmillisesti Vantaanjoen Natura-arviota ei ole tehty muistutusvaiheeseen. Joen vedenalainen ja rantojen luonto on joka tapauksessa turvattava rakentamisen, valaistuksen, ulkoilun ja vesillä liikkumisen aiheuttamilta haitoilta. 

Helsingissä 24.4.2025,

Eeva Rantala
puheenjohtaja
Helsingin luonnonsuojeluyhdistys ry

Anders Backström
järjestösihteeri
Helsingin luonnonsuojeluyhdistys ry

Ajankohtaista