Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Uudenmaan piiri Helsingin yhdistys

Helsinki
Navigaatio päälle/pois

Helsingin Seudun Lapinkävijät tarjoaa Helsingin luonnonsuoluyhdistyksen jäsenille mahdollisuuden osallistua saaristoretkelle. Kolmen päivän aikana kuljemme Saimaan aalloilla. Tutustumme Astuvansalmen kalliomaalauksiin ja Saimaan läntisiin selkiin. Saimaannorppakin saattaa näyttäytyä. Majoitumme Kyyhkylän kartanossa yhden, kahden tai kolmen hengen huoneissa. Retken hinta on 450-500 € riippuen osallistujamäärästä, hinta sisältää bussikuljetukset, risteilyt, majoituksen aamiaisineen, kolme lounasta ja kaksi päivällistä. Matkavastaavana toimii Juha Karsikas. Ilmoittautumiset osoitteeseen  juha.karsikas(at)icloud.com. Ilmoittautumisen yhteydessä kerro ruokarajoitteet, allergiat sekä majoitusvaihtoehtotoive.

Tarkempia tietoja retkestä:

Bussikuljetus lähtee Helsingistä Mikonkadun tilausajopysäkiltä perjantaina 9.8. klo 9. Ajo Ristiinaan kestää kolmisen tuntia. Siirrymme ravintola Marttaan keittolounaalle. Seuraavaksi nousemme laivaan*. Lähdemme Ristiinan torilaiturista ja seilaamme Saimaan syväväylää Uittamonsalmen läpi Yövedelle. Uittamonsalmessa on neljä esihistoriallista kalliomaalauskenttää ja pysähdymme alkupaloiksi muutamaa maalausta katsomaan. Yövedellä poistumme syväväylältä saaristoon, jonka rantojen tuntumassa kuljemme kohti Astuvansalmea ja pohjoismaiden suurinta kalliomaalauskenttää. Vain vesiltä voimme nähdä oletetun syyn, miksi paikka on valittu ja ollut suosittu maalaus- ja rituaalikohde noin kolmentuhannen vuoden ajan. Astuvansalmella rantaudumme laituriin ja voimme aistia paikan tunnelmaa, nähdä maalauksia sekä kiivetä maisemapaikalle kallion päälle.

Astuvansalmelta lähdettäessä seilaamme Kirkkotaipaleen avokanavan läpi Someenjärvelle ja kohti Varkaantaipaleen avokanavaa järven pohjoispäässä. Vuonna 1877 valmistuneet kanavat olivat tärkeitä ”oikopolkuja” Mikkelin ja Lappeenrannan välisessä höyrylaivaliikenteessä ja reitti avaa kauniin näkymän Someenjärven rannoille. Linja-autokuljetus Varkaantaipaleen kesäravintolan laiturista Kyyhkylän kartanoon, jossa majoitumme, kulkee osittain vihreän kullan kulttuuritietä ja on maisemallisesti hieno. Kyyhkylässä olemme n. klo 18.

Lauantaina aamiaisen jälkeen lähdemme liikkeelle klo 9. Bussi vie meidät Varkaantaipaleen kanavalle, josta laiva seilaa Someenjärven läpi Kallioniemen huvilan edustalle. Suomenkielen professori E.N. Setälän ja kirjailija Helmi Krohnin 1896 rakennuttaman huvilan edustalla vietämme muutaman minuutin kuuntelemalla paikan historiasta, jonka jälkeen siirrymme Yövedelle ja kohti Suur-Saimaata. Käenniemen selällä ohitamme Saimaan syvimmän kohdan ja risteilemme Vekarasalonsalmen läpi kohti Liittokiveä. Liittokivenselällä laivan keula kääntyy pohjoiseen ja liikumme Vetojakoa kohti Puumalan saaristoa ja Nestorinrannassa, Lintusalossa pysähdymme lounaalle (luultavasti tomaattinen kalakeitto) ja jaloittelemaan n. klo 13.

Lintusalosta matka jatkuu pohjoiseen kansallismaisemissa Lietvettä halkoen. Näemme Pistohiekan rannat horisontissa ja Lietveden sillan alitettuamme siirrymme maisemarikkaalle Anttolan väylälle ja risteilypäivä päättyy Anttolan satamaan klo 18-19. Lauantai on myös Norppapäivä, jolloin on parhain mahdollisuus nähdä Saimaannorppia.

Sunnuntaina keräämme kimpsut ja kampsut ja poistumme majoituksesta. Bussi lähtee 9.30 vieden meidät Anttolaan. Anttolan satamasta siirrymme Väätämönsalmen läpi Saimaan Louhivedelle. Matkan aikana seilaamme useiden retkisatamien ohitse, joissa veneilijät, melojat ja retkeilijät viettävät aikaa. Hietaniemen pitkien hiekkarantojen jälkeen saavumme taas Varkaantaipaleelle, mutta tällä kertaa pohjoisesta. Täältä suuntaamme kohti Ristiinaa, jonne saavumme n. klo 14 jälkeen. Ennen kotimatkaa lounastamme ravintola Saimaassa (peruna-bataattilaatikko). Takaisin Helsingissä olemme klo 19 mennessä. * M/S AINO on 1893 rakennettu historiallinen sisävesilaiva, joka on palvellut matkustajia Saimaalla ja Päijänteellä. Ainon maksimimatkustajamäärä on 90 henkeä. Laivan tilat ovat kolmella kannella. Alimmalta kannella löytyvät wc-tilat sekä pöytäryhmiä. Keskikannella sijaitsee kahvio ja anniskelupiste (A-oikeudet). Pöytäryhmiä on sisällä sekä ulkona etu- ja takakannella. Ylin kansi, aurinkokansi, tarjoaa hyvän näköalapaikan ja kannella on pöytäryhmiä. Laivalla on verkkovirta esim. kameroiden tai puhelimien latausta varten. Laivalla on juomia myynnissä ja ainakin lauantain risteilyllä on myytävänä suolaista ja makeaa, koska päivä on pitkä.