Varhaiskasvatusmateriaalin laatiminen Iisalmen luontomuseolle
Meillä on ollut ilo saada museolle Henna Rissanen tekemään lastentarhaopettajatutkinnon lopputyötä Savonia-ammattikorkeakoululle. Taustana on ollut ympäristökasvatus ja lasten luontoyhteyden vaaliminen sekä globaalien ongelmien vuoksi että lasten oikeuksien toteutumiseksi. Varhaiskasvatussuunnitelman perusteet-asiakirjassa ympäristökasvatus on yksi oppimisen alue. Työn teoreettisina lähtökohtina on ollut sosiaalipedagogiikan ja ympäristökasvatuksen yhteiset teemat sekä lapsilähtöisyys.
Tavoitteena on lisätä Iisalmen luontomuseon ja varhaiskasvatuksen yhteistyötä. Lasten museokierroksen tavoitteena dioraamojen tulkitsemista lapselle ymmärrettävällä tavalla. Lisäksi toivotaan moninaisuutta, toiminnallisuutta ja lapsen omaa pohdintaa.
Iisalmen luontomuseon vahvuutena on mahdollisuus tarkastella luontoa tiivistetyssä muodossa. Lasten museokierrokset on jaettu kolmeen ikäryhmään. Niinpä lapset pääsevät kiertämään Kertun matkassa, tarkkailemaan Koteja luonnossa tai Luonnon tutkija mukana.
Nämä kierrokset on ohjelmoitu mukana kulkevaan tablettiin. Siitä voidaan ennalta valittujen dioraamojen edessä sitten kuulla ko. kohteesta asioita, kuvia ja ääniä. Lisäksi voi olla kysymyksiä tai pohtimisen aiheita. Aikuiset ohjaavat ohjelman avulla ryhmää ja toki lapsille annetaan myös vapaata tutustumisaikaa. Voit etukäteen tutustua materiaaliin täältä!
Näyttelytilaa kehitetään koko ajan. Nyt sieltä löytyy pehmoeläinlelut kierroksen ajaksi, sokkokoskettelu- ja tuoksunäytteitä, palokärjen pesään pääsee kurkkaamaan taskulampunvalossa, lattiassa on myös eri eläinten jälkiä. Kierroksen lopuksi voidaan kokoontua eritysalueella ja tehdä kyselytehtäviä ja keskustella asioista.
Näitä museokierroksia voivat tehdä päiväkotiryhmien lisäksi myös yksittäiset lapset vanhempien tai tutun aikuisen kanssa.
TERVETULOA LUONTOMUSEOON