Viisi vinkkiä kuntavaaleihin

Artikkelit, Blogi, Kannanotot

Kuntavaaleissa valitaan valtuutetut kaupungin- ja kunnanvaltuustoihin. Valtuustot tekevät lukuisia erilaisia lähimetsiä koskevia päätöksiä. Pahimmillaan valtuuston päätöksillä voidaan jopa pyyhkiä koko lähimetsäsi kartalta.

Kuntavaaleissa valitaan valtuutetut kaupungin- ja kunnanvaltuustoihin. Valtuustot tekevät lukuisia erilaisia lähimetsiä koskevia päätöksiä. Pahimmillaan valtuuston päätöksillä voidaan jopa pyyhkiä koko lähimetsäsi kartalta.

1. Kuntapäättäjät vastaavat kaavoituksesta, jolla metsät voidaan joko säästää tai niiden tilalle rakentaa.
Kaupungeissa keskeinen haaste on usein kasvun tuoman rakentamisen ja viheralueiden säilyttämisen välinen ristiriita. Ensisijaisesti rakentaminen olisi suunnattava vajaakäytössä oleville, aiemmin rakennetuille alueille, jotta lähimetsiä voidaan säästää.

2. Kunnanvaltuustot voivat päättää metsäalueiden suojelemisesta ja kunnan suojelutavoitteiden nostamisesta. Kunnilla on myös lakisääteinen velvollisuus edistää luonnonsuojelua.
Edelläkävijäkunnat edistävät kunnan omistamien metsien suojelua, jotta 30 prosentin suojelupinta-ala saavutetaan kansainvälisten biodiversiteettitavoitteiden mukaisesti.

3. Kunnan päättäjillä mahdollisuus säilyttää virkistysmetsät mahdollisimman luonnontilaisina.
Kunnissa virkistysmetsiä hoidetaan välillä samoilla toimilla kuin metsätalousmaita. Olisi tärkeää säilyttää ne mahdollisimman luonnontilaisina ja välttää turhia toimia. Mahdollisimman luonnontilainen metsä on paras eläimille. Ja mitä luonnontilaisempi luonto on, sitä suurempi on sen terveysvaikutus.

4. Kunnanvaltuustot voivat päättää, että metsien käytön tärkein tavoite on monimuotoisuuden ylläpito.
Metsien käytön tärkeimpinä tavoitteina tulisi olla monimuotoisuuden ja hiilinielujen ylläpito. Yleensä metsätaloudesta saatavat tulot ovat suhteellisen pieni osa kunnan koko taloutta ja budjettia, joten metsäomaisuuden euromääräisistä hakkuutuottovaatimuksista voitaisiin luopua. Metsillä on paljon aineettomia hyötyjä, joita on toistaiseksi vaikea mitata rahassa. Lähiluonnon säästämisellä voi tosin olla mittaviakin terveyshyötyjä. Lähiluonnon hävittäminen lisää selvitysten mukaan terveydenhuollon käyttöä ja aiheuttaa näin lisäkustannuksia.

5. Kuntapäättäjät voivat vaatia järjestelmällisiä luontoselvityksiä päätöksenteon pohjaksi.
Nykytiedon valossa kuntien metsiä ei pitäisi enää nähdä rakennus- ja metsätalousmaana, vaan ne pitää säilyttää luontoa ja ihmisiä varten. Kattavat luontoselvitykset kertovat, mitkä metsät ovat monimuotoisuudeltaan arvokkaita.

Koska kuntien metsät ovat yhteisiä, kunnan metsiä koskevan päätöksenteon pitäisi olla mahdollisimman avointa ja kuntalaisia osallistavaa.

Lue lisää
https://www.sll.fi/opi-lisaa/metsat/kuntavaalit/
https://www.sll.fi/ajankohtaista/viisi-tapaa-miten-kunnat-vaikuttavat-lahimetsiin/
https://www.sll.fi/ajankohtaista/kyselytutkimus-kuntavaaleissa-lahimetsien-sailyminen-on-tarkea-teema-valtaosalle-suomalaisista/

Ajankohtaista