Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Etelä-Karjalan piiri Imatran yhdistys

Imatra
Navigaatio päälle/pois

Yhdistys järjestää tapahtumia, retkiä ja kuvailtoja kaikille luonnosta ja ympäristöstä kiinnostuneille, ottaa kantaa ja tekee aloitteita ajankohtaisista luontoaiheista.

Tässä menneitä tapahtumia, tulevat tapahtumat ovat etusivulla.

Vuoden 2024 tapahtumia

Koskikararetkellä 11.2.2024 päästiin tutustumaan vapaana virtaavaan Hiitolan Ritakoskeen. Lahnasenkoski ja Kangaskoski kuohui vapaana jo vuosi sitten tehdyllä retkellä. Koskikara tuli hoidettua jo auton ikkunasta ennen Ritakosken parkkipaikkaa. Koski kuohui komeasti ja vesi höyrysi lähes parinkymmenen pakkasasteen talvipäivänä. Ritakosken ja Lahnasenkosken oli yhteensä kolme karaa, mutta muut linnut olivat vähissä. Lahnasen suvannollakaan ei ollut yhtään vesilintua. Vain yksi punatulkku havaittiin lintulavalta.

Kangaskoskella näytti aluksi hiljaiselta, mutta lopulta sieltäkin löytyi kolme koskikaraa. Kaksi oli aivan nuotiopaikan rannassa. Makkaraa paistettaessa päästiin kuulemaan myös karan laulua. Muita havaintoja oli varpushaukka, talitiainen, korppi ja pieni parvi punatulkkuja. Retkellä oli 16 osallistujaa.

Pöllöretkeläisiä Kuurmanpohjassa.
Kuva Juha Jantunen

Pöllöretki 1.3.2024 alkoi hyvässä kuultelusäässä, oli tyyntä, pikkupakkasta ja pilvipoutaa. Ennakkotiedot eivät kuitenkaan olleet lupaavia, sillä pöllöt olivat olleet hiljaa edellisinä öinä. Reilun parin kymmenen kuuntelijan porukka jakautui kahteen ryhmään ja lähti toiveikkaina matkaan. Kuurmanpohjassa äänessä oli koiria. Ensimmäisissä pysähdyspaikassa ääni oli ennemmin ison koiran, kolmannessa rähisivät lähitalon pikkukoirat. Koirien hiljennyttyä kaukaa kuului matalaa haukahtelua, joka sai ryhmän korvat hörölleen. Sekin osoittautui lopulta koiraksi. Reitin lopussa tuuli alkoi nousta. Kohina puiden latvoissa voimistui, vaikka tuuli ei vielä tuntunutkaan. Reitin päätteeksi kokoonnuttiin Ollinmajalle. Kumpikaan ryhmä ei kuullut pöllöjä. Oppaina olivat Juha Juuti ja Liisa Laitinen ja toisessa ryhmässä johtoautossa olivat Timo Tikka ja Anna Vuori.

Korvenkylän päiväperhoslinjan reitti ja laskentalohkot. Kuva Juha Jantunen
Linjan runsain perhonen on lauhahiipijä 8 334 yksilön määrällä.. Kuva Juha Jantunen

Perhoslaskijan matkaan päästiin 5.3.2024 kun Juha Jantunen esitteli Joutsenon Korvenkylässä vuodesta 1991 alkaneen päiväperhosten linjalaskennan tuloksia. Paikalla oli 11 kuulijaa, mukana linjaa eniten kiertänyt Kimmo Saarinen ja myös ensimmäisen laskennan 11.5.1991 tehnyt Teemu Klemetti. Linjalta on havaittu 66 päiväperhoslajia ja noin 47 000 yksilöä. Linjakierroksia on kertynyt yli 700 ja matkaa kaikkiaan 2035 kilometriä. Yli kolmenkymmenen vuoden aikana ympäristö on muuttunut yllättävän vähän, perhoslajisto sitäkin enemmän. Tuloksiin on selvästi vaikuttanut ilmaston lämpeneminen. Nyt lasketaan keskimäärin asteen lämpimämmissä olosuhteissa kuin 90-luvulla, useita täysin uusia päiväperhoslajeja on levinnyt alueella ja ne ovat nyt tavallisia lajeja peltoaukeamalla. Monet lajit ovat runsastuneet, mutta osa on todennäköisesti kokonaan hävinnyt alueelta.

Sinisorsia lumimyräkässä aseman ruokintapaikalla 17.3.2024. Kuva Juha Jantunen

Vuoksen lintukävely 17.3.2024 jouduttiin perumaan runsaan lumisateen ja napakan koillistuulen takia.

Vuoksen toinen lintukävely 14.4.2024 alkoi sumuisessa ja tihkusateisessa säässä, mutta sekin oli huima parannus edelliseen tuiskuiseen yritykseen. 30 retkeilijän ryhmä kävi ensin bongaamassa meriharakat Varpasaaressa laiturilta. Vuoksella ei löytynyt yllätyksiä lokkien ja tavallisen talvehtineen lajiston joukosta. Lähdimme Niskalammen satamaan kiikaroimaa, jossa Saimaalta olivat jäät lähteneet. Kaukaa erottui kyhmyjoutsen, joka oli muutama päiväaikaisemmin sinne ilmestynyt. Rantakiviltä löytyi myös selkälokki. Seuraavaksi ajoimme Niskalammen pumppulaitoksen rantaan, jossa olikin enemmän katsottavaa. Kuikkia, silkkiuikkuja ja sorsiakin useampia lajeja.

Metsälintuja lähdettiin etsimään Neitsytniemeen. Ruokintapaikalla pähkinänakkelin ja tiaisten seuraavassa oli peippoja ja järripeippoja. Nokkavarpuspariskunta piilotteli puiden latvoissa, mutta tuli lopulta lintulaudalla käymään. Lopuksi mentiin Tornansillalle katsomaan virtavästäräkkejä. Pari löytyikin nopeasti, mutta ne pysyttelivät enimmäkseen kaukana vanhan uoman kivillä. Kiviltä löytyi rantasipi ja sillan ylitti pieni joutsenparvi, jossa huomiota herätti kummallisen mutkakaulainen joutsen.

Retkellä havaittiin tasan viisikymmentä lintulajia: kyhmyjoutsen, laulujoutsen, metsähanhi, kanadanhanhi, haapana, tavi, sinisorsa, jouhisorsa, telkkä, isokoskelo, kuikka, silkkiuikku, merimetso, kurki, meriharakka, rantasipi, naurulokki, kalalokki, selkälokki, harmaalokki, kesykyyhky, sepelkyyhky, käpytikka, pikkutikka, virtavästäräkki, västäräkki, peukaloinen, punarinta, mustarastas, räkättirastas, laulurastas, punakylkirastas, hippiäinen, sinitiainen, talitiainen, pähkinänakkeli, puukiipijä, närhi, harakka, naakka, varis, korppi, peippo, järripeippo, viherpeippo, vihervarpunen, urpiainen, punatulkku, nokkavarpunen, keltasirkku.

Oppaina toimivat Jari Kiljunen, Liisa Laitinen, Juha Juuti ja Juha Jantunen.

Ukonniemen retkellä 19.5.2024 tutustuttiin Saimaan ranta-alueeseen, joka nähtäväksi tulleessa yleiskaavassa on piirretty asuinalueeksi merkillä A2. Alue on kapea harjurinne, jonka molemmin puolin on järveä, kuten Punkaharjun kuuluisalla harjualueella. Toisella puolella avautuu Saimaa ja mantereen puolella on pieni lahden poukama.

Ukonniemen männikköiset rinteet ovat jyrkkiä ja tasaista on vain kapealti harjun päällä. Keväisessä metsässä linnut laulavat ahkerasta. Autojen äänet eivät täällä luonnon ääniä häiritse. Äänessä on sirittäjiä, peippoja, pajulintuja, punakylkirastaita ja vihervarpusia. Sillan alitse lahden poukamaan ui härkälintu.

Mantereen puolen jyrkkä pohjoisrinne on rehevämpää lehtomaista metsää. Suuria kääpien valtaamia koivuja on siellä täällä ja joukossa isoja haapoja. Metsä soveltuisi hyvin liito-oravallekin, mutta havaintoja täältä ei ole tehty. Vähän väliä vastaan tulee kävelijöitä, maastopyöräilijöitä ja lapsiperheitäkin. Alue on suosittu ulkoilualue, josta kertovat myös polkujen risteyskohdassa olevat viitat.

12 retkeläistä ovat yksimielisiä – tätä ei saa pilata rakentamalla. Vaikka niemeen jätettäisiinkin polkuja, alue olisi pilattu. Puita olisi kaadettu ja maata muokattu, eikä talojen takapihoilla hiippailusta saa enää samanlaisia luonnon hyvinvointivaikutuksia kuin nykyisin.

Yhtä mieltä ollaan myös Lammassaaren kärkeen suunnitellusta tonteista. Lammassaari on ehkä Imatran suosituin virkistysalue, jonka tuntevat monet ulkopaikkakuntalaisetkin. Miksi joku haluaa käydä tätä pilaamaan? Eikö kuntapäättäjien pitäisi ajaa kuntalaisten etuja? Lammassaaren kärkeen mahtuu vain muutama tontti. Se ei muuta Imatralla mitään muuta kuin heikentää arvokkaan virkistysalueen arvoa.

Yölaulajien kuuntelua Siikalahden patotien lintulavalla 7.6.2024. Kuva Juha Juuti

Yölaulajaretki Parikkalan Siikalahdelle 7.6.2024. Perjantai-iltana sadekuurot kiersivät Siikalahden, niinpä saimme aloittaa yölaulajaretkemme poutaisessa, tyynessä ja aurinkoisessa säässä. Patotiellä kävellessämme lintujen äänet olivat vielä vähissä. Ruokokerttunen oli äänessä ja kaulushaikara puhalteli. Lintulavalta näimme mm. pikkulokkeja, ruskosuohaukan, haapanoita, taveja, tukkasotkan, silkkiuikkuja ja useita kuoveja. Patotietä palaillessamme kuulimme luhtakanan hakkaavaa huutoa, ja luhtakerttunenkin esitteli pensaikossa monipuolista äänivalikoimaansa.

Kuljimme hiljalleen päätornille satakielen alkutahtien säestäessä kulkuamme. Illan hämärtyessä näimme vielä laulujoutsenia, härkälintuja, lapasorsia, telkkiä, nokikanoja ja valkoviklon ja hämmästelimme hyttysten runsautta.

Tulistelu nuotiolla piti tällä kertaa jättää väliin maastopalovaroituksen vuoksi, mutta nuotiokatoksen ohi kulkiessamme satakielen laulu raikui entiseen tapaan. Patotiellä yölaulajien konsertti alkoi olla parhaimmillaan useiden ruokokerttusten, satakielten ja luhtakanojen äännellessä. Luhtahuitti ja ruisrääkkä olivat myös liittyneet kuoroon.

Illan aikana havaintoja kertyi 42 lintulajista: satakieli, kirjosieppo, räkättirastas, lehtokerttu, kaulushaikara, naurulokki, pikkulokki, käki, sepelkyyhky, pajulintu, töyhtöhyyppä, sinisorsa, kalatiira, pajusirkku, ruokokerttunen, peippo, ruskosuohaukka, kuovi, luhtakana, silkkiuikku, varis, haarapääsky, tukkasotka, haapana, luhtakerttunen, kurki, mustarastas, taivaanvuohi, nokikana, valkoviklo, nokikana, laulujoutsen, härkälintu, nuolihaukka, teeri, harmaalokki, lapasorsa, lehtokurppa, varpushaukka, tavi, punarinta, ruisrääkkä ja luhtahuitti. Juha Juuti, Jari Kiljunen, Liisa Laitinen ja Kati Savolainen opastivat 21 retkeläisen joukkoa.

Luonnonkukkien päivän retki 16.6.2024 Imatrallla suuntautui Sienimäelle. Ortodoksisen kirkon ja Vuoksen välisellä entisellä pellolla on niittyalue, jonka perustamiseen yhdistys on ollut vaikuttamassa. Retki alkoi lähtöpaikan pientareita tutkimalla. Sieltä löytyi tuttuja kasveja ja yllätyksenä saksankirveli, jonka aniksen tuoksua ihasteltiin.

Niitty näytti tienvarresta heinäiseltä, sillä nurmipuntarpäätä kasvoi runsaasti. Kauempana oli päivänkakkaraa kukkiva laikku, jota kohti lähdettiin kävelemään. Heinäisen reunan jälkeen kasvillisuus muuttui matalammaksi. Virnoja, niittynätkelmää ja leinikkejä oli runsaasti. Peurankelloa ja ketoneilikkaakin löytyi ja kävelyn edetessä ketoneilikka osoittautuikin varsin runsaaksi lajiksi.

Niityn kasvillisuus oli laikuttaista. Välillä oli nurmikaunokin valtaamia kohtia ja välillä matalaa ketoneilikan, särmäkuisman ja punanadan vallitsemia laikkuja. Vaihtelevasta maaperästä kertoi myös mäkitervakon ja käenkukan kasvaminen aivan vierekkäin. Niitty on hyvässä kehitysvaiheessa. Toivottavasti sitä niitetään ainakin muutaman vuoden välein.

Matka jatkui Vuoksen varteen. Hiekkaisella rantapenkalla kasvoi lehtoneidonvaippoja, rantametsässä syyläjuurta ja lehtopähkämöä. Tikkapoikaset huutelivat puissa, rantavedessä oli haapanapoikue ja pari telkän poikasta emon kanssa ruokaa sukeltelemassa. Untuvaiset telkän pojat olivat kuin ongenkohoja, mutta pääsivät aina hetkeksi veden pinnan alle.

Lähtöpaikalle palatessa huomattiin tienvarresta kesämaitiaista ja parkkipaikan hiekkakentältä ketotyräruohoa. Kauniiksi lopuksi paikalle lensi ritariperhonen, joka laskeutui hetkeksi maahan ihailtavaksi. 17 retkeläisen joukkoa opasti Juha Jantunen.

Vuosi 2023

Koskikararetki Hiitolanjoelle 12.2.2023. Vapaana virtaava Lahnasenkoski näytti hyvältä ja sen oli hyväksynyt ruokapaikakseen retken ensimmäinen koskikara.

Lue lisää

Vuosi 2022

Vuoden ensimmäisellä retkellä etsittiin koskikaroja 13.2.2022. Retkelle lähdettiin keskusliikenneasemalta ja aluksi käytiin kuutostien sillan…

Lue lisää

Vuosi 2021

Vuosi 2020

Tea Karvisen kansallispuistoilta 3.3.2020 veti Virran Kaleva-salin täyteen väkeä. 110 päinen yleisö pääsi kansallispuistokierrokselle…

Lue lisää

Vuosi 2019

Dick Forsmanin kuvaesitys ”Kuvista kirjoiksi – petolintujen perässä maailmalla” 12.2.2019 veti satapaikkaisen Kaleva-salin ääriään…

Lue lisää

Vuosi 2018

Katiskatalkoissa 13.1.2018 Imatran pääkirjastolla koottiin Juha ”Norppa” Taskisen johdolla norppaturvallisia katiskoita. Parinkymmenen…

Lue lisää

Vuosi 2017

Pöllöretkelle 24.2.2017 lähdettiin lähes tuulettomana perjantai-iltana runsaan neljänkymmenen ihmisen ja 17 autokunnan voimin. Retkeläiset…

Lue lisää

Vuosi 2016

40. toimintavuoden ensimmäiseen tapahtumaan pöllöretkeen 4.3.2016 osallistui 47 henkilöä. Sää ei ollut suotuisa, sillä tuuli suhisi…

Lue lisää

Vuosi 2015

Pöllöretki kokosi perjantaina 27.2.2015 Imatran uimahallin parkkipaikalle peräti 52 retkeläistä ja matkaan lähdettiin 18 auton voimin.…

Lue lisää

Vuodet 2008-2011

Tässä kertomuksia ja kuvia menneiden vuosien tapahtumista ja retkistä

Lue lisää

Ruokolahden luontopäivä

Yhdistys testautti jälleen paikallisten luontotietämyksen, tällä kertaa pistävien ja purevien piiristä. Mihinkäs se ampiainen käyttikään…

Lue lisää

Jättiputket

Vuonna 2005 yhdistys keräsi yleisöhavaintoja puutarhoista karanneista jättiputkista. Tietoja kertyi - turhankin paljon. Kun luonnonsuojeluyhdistys…

Lue lisää