Ihmisiä metsäisellä kalliolla.

Toimintaa ja tapahtumia

Yhdistys järjestää retkiä ja muita luontotapahtumia. Tässä tarinoita menneistä retkistä. Tulevat tapahtumat löydät Tapahtumakalenterista.

Vuosi 2025

Koskikararetki Hiitolanjoelle 16.2.2025 osui mitä parhaimmalle talvipäivälle. Aurinko paistoi ja pakkasta oli reilu 10 astetta niin kuin talvella kuuluu ollakin. Retkeläisiä kokoontui Simpeleellä vain 14. Retkellä käytiin kävelemässä Ritakoskella, jossa lintuja ei näkynyt. Lahnasenkoskella koskikaroja oli kaksi. Sillan kupeessa oli isoja räpylänjälkiä, mutta joutsenia ei näkynyt. Kangaskoskella karat olivat aluksi piilossa, mutta lopulta kaksi karaa lennähti hätyyttelemään eväiden kimppuun ehtineitä retkeläisiä.

Voisiko pöllöretki 7.3.2025 onnistua paremmin? Kuuntelusää oli mainio, tyyni ja poutainen, eikä pakkanenkaan nipistellyt 35 retkeilijää. Liikuimme autoilla kahteen ryhmään jakautuneina Imatran ja Joutsenon alueilla pysähdellen kuuntelemaan sopivissa paikoissa.

Iloksemme pöllöt olivat aktiivisesti äänessä ja kuulijajoukko melkeinpä hiirenhiljainen. Kuulimme yhteensä kolmea helmipöllöä, kolmea huuhkajaa ja kahta lehtopöllöä. Osa pimeässä illasta kantautuvista soidinäänistä kuului niin läheltä ja selkeästi, että kaikkien korvat tavoittivat ne. Niinpä kotiuduimme retkeltä varsin tyytyväisin mielin. Jari Kiljunen, Timo Tikka, Juha Juuti, Kati Savolainen ja Liisa Laitinen opastivat.

Peltomaisema yöllä, taivaalla kuu ja tähtiä.-
Kuurmanpohjan yöllistä maisemaa. Kuva Juha Jantunen.

Vuoksen ensimmäinen lintukävely 30.3.2025 tehtiin keväisessä merkissä. Lähtöpaikalla uimahallin parkkipaikalla peipot lauloivat, Vuokselta kuului naurulokkien ääntä ja lumet olivat jo suurelta osin sulaneet. Valkoselkätikka tuli koivun katoja koputtelemaan vielä ennen liikkeelle lähtö.

Varpasaaressa listalle muuttolinnuista kirjattiin mm. haapana, tavi ja tukkasotka. Niskalammen satamassa oli vähän lintuja. Hiirihaukka oli paikan parhaimpia havaintoja. Neitsytniemessä pähkinänakkeli lauloi kolopuun edessä. Pesäpaikka oli selvästi jo katsottu. Harmaapäätikan huuto kuului ensin kaukaa, mutta pian lintu oli jo kurkkimassa ruokintapaikan puiden takaa.

Lopuksi lähdettiin Kuparin ruokintapaikalle toiveissa nähdä nokkavarpunen. Hiljaista oli. Ruokinnalle lintuja odotellessa taivaalta huomattiin hiirihaukka, tuulihaukka ja yli lensi myös kiuru. Päivän toinen valkoselkätikka kävi pikaisesti ruokinnalla ja lopulta nokkavarpunenkin tuli puun latvaa istumaan.

Retkellä havaittiin 40 lintulajia. 28 retkeilijän joukkoa opastivat Jari Kiljunen, Liisa Laitinen, Juha Juuti ja Juha Jantunen.

Retkellä havaitut lajit:
metsähanhi, kanadanhanhi, haapana, tavi, sinisorsa, telkkä, isokoskelo, merimetso, hiirihaukka, tuulihaukka, töyhtöhyyppä, naurulokki, kalalokki, harmaalokki, kesykyyhky, sepelkyyhky, harmaapäätikka, käpytikka, valkoselkätikka, kiuru, mustarastas, räkättirastas, hippiäinen, pyrstötiainen, sinitiainen, talitiainen, puukiipijä, pähkinänakkeli, harakka, naakka, varis, korppi, pikkuvarpunen, peippo, viherpeippo, tikli, vihervarpunen, punatulkku, nokkavarpunen ja keltasirkku.

Vuoksen toisella lintukävelyllä 12.4. lunta satoi välillä sakeanaan ja tuuli puhalteli ajoittain navakasti, kun kuusi säätä pelkäämätöntä linturetkeilijää kierteli Imatran lintupaikkoja. Varpasaaresta tähyilimme vesilintujen ja lokkien lisäksi meriharakoita, jotka näyttivät nukkuvan laiturilla Kulttuuritalon luona. Arvelimme takatalven ajaneen ensimmäisiä muutolta saapuneita lintuja ruokinnoille, joten suuntasimme seuraavaksi Kuparille, missä peippoja ja järripeippoja näkyikin runsaasti, myös yksi rautiainen ja lähiojassa punarinta. Aina toiveissa oleva nokkavarpunenkin näyttäytyi.

Immalanjärven lintutornin luona oli vähän sulaa ja ruokinnalla siemeniä tarjolla. Niinpä lintuelo oli vilkasta mm. västäräkki, peukaloinen ja pajusirkku lisättiin havaintolistalle. Sitten siirryimme Neitsytniemeen, missä pähkinänakkeli ilmaantui pian tuittailemaan ja ravintoa etsimässä olivat myös laulurastas ja pari punakylkirastasta.

Lopuksi kävimme vielä etsimässä meriharakoita nähdäksemme niitä lähempää. Ne löytyivätkin Varpasaaren laiturilta ja saatoimme todeta, että lunta oli laiturilla meriharakan koiven verran, komeat oranssinpunaiset koivet olivat lumen peitossa lintujen lepäillessä laiturin nokassa.

Talvinen sää ei paljoa lupaillut, mutta havaintolistalle kertyi 37 lajia – olosuhteisiin nähden varsin mukavasti: kanadanhanhi, sinisorsa, tavi, telkkä, isokoskelo, merimetso, meriharakka, naurulokki, kalalokki, harmaalokki, kesykyyhky, sepelkyyhky, käpytikka, västäräkki, peukaloinen, rautiainen, punarinta, mustarastas, laulurastas, punakylkirastas, pyrstötiainen, sinitiainen, talitiainen, pähkinänakkeli, puukiipijä, harakka, naakka, varis, peippo, järripeippo, viherpeippo, tikli, vihervarpunen, punatulkku, nokkavarpunen, keltasirkku ja pajusirkku.

Vuoden 2024 tapahtumia

Yhdistys järjesti vuonna 2024 yhteensä 13 tapahtumaa tai retkeä. Retkillä etsittiin koskikaroja, kuunneltiin pöllöjä, seurattiin lintujen syysmuuttoa ja käytiin suolla. Kesällä tutkittiin luonnonkukkia, kuunneltiin ja katseltiin lepakoita ja hoidettiin Pellisenrannan niittyä. Keväällä tutustuttiin Ukonniemen harjuun, jota uhkaa rakentaminen. Alla kuvia retkistä.