Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Pohjois-Karjalan piiri Joensuun yhdistys

Joensuu
Navigaatio päälle/pois

Valtakunnallinen päi­vä­per­hos­seu­ran­ta

Valtakunnallinen päiväperhosseuranta (NAFI) on toiminut yli 30 vuotta.
Pohjois-Karjalasta (erityisesti Eno, Ilomantsi ja Lieksa) toivotaan lisää havainnoitsijoita ja havaintoja. Seuranta on kaikille avoin ja siihen kelpaavat kaikki päiväperhoshavainnot, kunhan lajin vain tunnistaa. Päiväperhosseurantaan voi ilmoittaa vaikka vain yhden sitruunaperhosen. Myös harvinaisemmista lajeista, kuten suoperhosista kaivataan havaintoja. Myös metsä- ja ketolajien tilannetta halutaan selvittää.

Kuva: Hannu Parviainen

Päiväperhoset ovat verrattain värikkäitä, ja osan lajeista voi hetkessä
tunnistaa koosta, kuvioista, muodoista tai väreistä. Hyvä keino opetella
lajeja on valokuvata vastaan saapuvia yksilöitä ja etsiä kuvasta
tuntomerkkejä. Muutamat lajit on helpointa tunnistaa siipien alapinnan
kuvioista, etenkin monien hopeatäplien ja sinisiipien kohdalla on joskus
vaikea tehdä määritystä pelkästään siiven yläpinnalta.

Osa lajeista on havaittavissa pitkin kesäkautta. Toiset lähinnä alku- tai loppukesällä. Keväällä on nähtävissä etenkin herukka-, neito-, nokkos- ja sitruunaperhosia, suruvaippoja, ja ehkä paatsamasinisiipiäkin. https://www.suomen-perhoset.fi/ylaheimo-paivaperhoset/ https://yle.fi/a/3-9375454 https://www.luontoportti.com/suomi/fi/perhoset/ https://www.perhoset.fi/sps_suomen_perhoset.htm (lajisivuilla on usein sarake ”vertaa lähilajeja”, josta on paljonkin hyötyä ongelmatilanteissa) https://kansallisperhonen.fi/ http://www.european-butterflies.org.uk/species.html (esitellään myös muiden maiden lajeja, fritillary guidesta on tarkkaa apua hopeatäplien tunnistamiseen) Haastavia määritettäviä ovat esimerkiksi keto- ja kangassinisiipi sekä niitty- ja pursuhopetäplä, mutta tuntomerkkejä katsomalla ne voi useinkin tunnistaa lajilleen.

Tietokantaan ilmoittaminen onnistuu netissä nopeasti. Merkinnät voi tehdä Laji.fissä olevan NAFI-sivun kautta: https://laji.fi/project/MHL.6/stats Ilmoitussivu on hieman piilossa. Jos on kirjautunut Laji.fin sivustolle (esim. somen tai oppilaitoksen tunnuksilla), NAFI-sivun valikossa näkyy sanan ”tulokset” jälkeen myös ”ilmoita” ja ”omat havaintoeräni. Valikko näkyy tietokoneella katsoen sivun vasemmassa reunassa.

Seurantaan kannattaa lähettää havaintonsa viimeistään marraskuun puolella, jotta tiedot päätyvät vuosikatsauksiin: https://tietopankki.luomus.fi/wp-content/uploads/2023/05/NAFI-raportti-2022.pdf