Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Pohjois-Karjalan piiri Joensuun yhdistys

Joensuu
Navigaatio päälle/pois

Tässä artikkelissa käytännön vinkkejä jättipalsamin ja lupiinin omatoimiseen hävittämiseen. Allergia-, Iho- ja Astmaliiton ja WWF:n yhteistyönä julkaisemassa erinomaisessa vieraslajioppaassa on tietoa tarkemmin eri vieraslajien torjunnasta – suosittelemme lämpimästi tutustumaan siihen. Monia lajeja pystyy itsekin hävittämään, mutta ainakin vakavia palovammoja aiheuttavat jättiputket (Heracleum persicum -ryhmä) kannattaa jättää ammattilaiselle.

Jättipalsamia Kuhasalossa 06/20

Eräs innokas omatoimitalkoilija Joensuusta kokosi vinkkejä talkoiluun omien kokemustensa pohjalta:

– Ota itsellesi sopivat työ- tai puutarhahanskat mukaan. Jättipalsamit (Impatiens glandulifera) liiskaantuvat, jos niihin tarttuu liian lujaa, ja lupiinien kukkavarsissa on melko kova kuori, johon jää toisinaan teräviä säleitä katketessa.

– Kuivalla säällä monilla paikoilla riittää lenkkarit, mutta ensimmäistä kertaa paikalla käydessä ja sateen jälkeen kannattaa valita kumisaappaat.

– Mukaan kannattaa ottaa useampi kassi, sillä todennäköisesti huomaat, että vieraslajia löytyy vähän kauempaakin vieraslajijätteen keräyspaikasta. Useammassa kassissa voi kuljettaa enemmän kasveja kerralla esim. polkupyörällä taluttaen tai ajaen. Näin itse kitkeminen tarvitsee keskeyttää harvemmin ja siihen ehtii tulla rutiinia.

– Jättipalsamille kelpaavat tukevat muovikassit, koska kasvit ovat pehmeitä kuin mikä. Ne myös litistyvät tiiviiksi, kosteaksi möllyksi. Valitse sellaiset kassit, joiden likaantuminen ei haittaa, sillä juurten mukana tulee multaa! Ota huomioon, että litistetyt kasvit painavat enemmän. Jos joudut kantamaan jättipalsamia täynnä olevaa muovikassia kahvoista pitäen keräyspaikalle tai ripustamaan pyörän sarvikkoon, voit varmuuden vuoksi laittaa sen vielä tukevan kestokassin sisään ja käyttää sen kestävämpiä kahvoja.

– Komealupiinit (Lupinus polyphyllus) sen sijaan lähtevät harvoin juurineen ilman apuvälineitä, joten niiden jäljiltä kassi pysyy puhtaampana. Lupiinin pitkät kukkavarret ovat kuitenkin niin jämäköitä, että ne saattavat tehdä reikiä muovikassiin. Siksi kesto-/kangaskassit ovat parempia niille.

– Tarakan kiinnitysläppää hyödyntämällä yksi kassi voi kulkea myös tarakalla, ja tyhjät kassit kulkevat sen välissä kätevästi.

– Yksi pitkiksi venähtäneiden kasvien pakkaustapa on kerätä nippu kasveja, taittaa ne keskeltä ja tunkea ne taitos edeltä kassiin.

– Jos haluat osallistua Allergia- Iho- ja Astmaliiton vieraslajikuvakilpailuun, niin ennen- ja jälkeen-kuvien ottamista helpottaa, jos teet tai valitset maasta merkin tai kiintopisteen, jota voit käyttää jälkeen-kuvassakin.

– Mäki-/rinnekohteissa kitkettäessä on selälle helpompaa, jos itse on alamäen puolella.

– Lupiineja kitkiessä voit halutessasi keskittyä kukkavarsiin, mutta lehtiäkin vähentämällä lupiinien kasvuvoima heikkenee ja luonnonkasvit saavat enemmän tilaa ja valoa.

– Syrjäisemmissä paikoissa voi käyttää viikatetta tai raivausveistä omalla vastuulla, etenkin jos olet sopinut maanomistajan kanssa tästä työtavasta.

Talkoot ovat myös erinomainen hyötyliikunnan muoto, muista oikeanalaiset työasennot ja venyttely talkoilun jälkeen! Mukavia talkoohetkiä! 🙂

Vieraslajit