Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Keski-Suomen piiri Jyväskylän seudun yhdistys

Jyväskylä
Navigaatio päälle/pois

Syksyn upouudessa luentosarjassa tarjotaan näkökulmia kohtuuteen upeiden asiantuntijoiden siivittämänä

Suomen luonnonsuojeluliiton Jyväskylän seudun yhdistys ja Jyväskylän kansalaisopisto järjestävät yhteistyössä syksyllä 2024 Kohtuus kaikessa -luentosarjan, jossa paneudutaan kohtuuteen niin talouden, teknologian, terveyden kuin ruoan näkökulmista. Ylikulutuksen, luontokadon ja ilmastokriisin aikana kohtuus on yksi tapa hahmottaa aidosti kestävämpää elämää, johon meistä jokaisen tulisi pyrkiä.

Ensimmäisen luennon aihealueena on talous, joka perustavana osana yhteiskuntiamme vaikuttaa myös ympäristökriisien taustalla. Luennolla pureudutaan mm. siihen, millaista kohtuutalous voisi olla: kritiikkiä nykyistä, kasvuun perustuvaa talousjärjestelmää kohtaan, muutosprosessi kohti ekologisesti ja sosiaalisesti kestävää järjestelmää tai visio uudesta talousjärjestelmästä. Kysymme myös, miltä kohtuutalous voisi käytännössä näyttää ja miten siihen päästään nykytilanteesta? Mitä kukin voi tehdä kohtuullisemman, planeetan rajoissa pysyvän talousjärjestelmän edistämiseksi? Keskustelun alustajana toimii KTM, väitöskirjatutkija Roni Lappalainen.

Syksyn toisessa luennossa pohditaan digiteknologian merkitystä nyky-yhteiskuntaan ja arkeemme. Merkittävä osa ihmissuhteistamme, kommunikaatiostamme, työstämme ja ajanvietteestämme hoituu nykyään teknologiavälitteisesti, mutta millaisia ekologisia ja inhimillisiä vaikutuksia tällä on? Mitä digiteknologioiden käyttö kertoo yleisemmin nykyisestä teknologiasuhteestamme? Mikä olisi kohtuullisuutta teknologian käytössä? Alustajana toimii OTM, eräopas, Elonkehä-lehden päätoimittaja Osma Naukkarinen.

Lokakuun puolella luentosarjaa jatketaan terveyden vinkkelistä. Myös ihmisen terveys riippuu täysin planeetan hyvinvoinnista, minkä vuoksi luonnon monimuotoisuuden turvaaminen ja ilmastonmuutoksen pysäyttäminen ovat huolehtimista myös omasta terveydestämme. Luonto ja luonnossa liikkuminen vaikuttavat monin tavoin terveyteemme ja hyvinvointiimme. Miten turvaamme hyvinvoinnin luonnolle ja hyvinvointimme luonnosta? Millaisia toimenpiteitä tarvitaan, kun kaupungistunut elintapa ja vieraantuminen luonnosta ovat tuoneet mukanaan joukon yleistyviä tulehduksellisia sairauksia? Asiantuntijaksi luennolle saapuu luonto- ja ympäristöterveyden tutkija Juha Jantunen Luontoterveyden osaamiskeskuksesta.

Syksyn viimeisen luennon aiheena on ruoka. Mitä voisi olla kohtuuden kulttuuri pienimuotoisessa ruoantuotannossa? Miten ruoan kasvatuksella ja aktiivisella ruokatoimijuudella voidaan vaikuttaa kestävyyteen ja toimia kohtuullisemman elämän puolesta? Alustajana toimii yliopistotutkija (YTT, FM) Riikka Aro, joka kertoo tilaisuudessa myös Ruokakansalaisuus-tutkimushankkeesta.

Luennot ovat kaikille maksuttomia ja ne järjestetään Jyväskylän kansalaisopiston luentosalissa 1 (Vapaudenkatu 39-41, Jyväskylä, 1. krs.). Ei ennakkoilmoittautumista.

Tervetuloa mukaan kuuntelemaan, kysymään ja keskustelemaan!