Vetoamme Jyväskylän kaupungin päättäjiin, että luontokoulu saa jatkaa toimintaansa ilman että sen olemassaolo joudutaan perustelemaan vuosittain.
Luontokoulun kustannukset ovat vain 50 000 euroa vuodessa. Tällä pienellä summalla pystytään antamaan vaihtelua koulutyöhön, tietoa ja elämyksiä yli 4000 koululaiselle. Jyväskylän kiertävä luontokoulu on niin suosittu, ettei se pysty palvelemaan kaikkia halukkaita.
Luontokoulu kuuluu ympäristökasvatuksen LYKE-tukiverkostoon, jossa on mukana 56 toimijaa ympäri maan. Suomeen ollaan juuri laatimassa uutta perusopetuksen opetussuunnitelmaa. Ulkona luonnossa oppiminen, kestävä kehitys, toiminnalliset harjoitukset ja koulun työtä tukevien ammattilaisten hyödyntäminen nousevat koulussa keskeisiksi.
Jyväskylän luontokoulu on mukana myös Ekopaku-hankkeessa, johon Jyväskylä saa resursseja Opetushallitukselta. Kaupunki on sitoutunut hankkeeseen vuoden 2014 loppuun asti.
Kokemuksellinen oppiminen on tehokkaampaa kuin teoreettinen. Koululaiselle retki luontoon tai ötököiden tutkiminen voi olla pitkälle tulevaisuuteen kantava elämys, kestävän luontosuhteen perusta. Oravan leikin katselu luonnossa antaa elämään iloa, kauneutta, jännittävyyttä ja kunnioitusta enemmän kuin pelkkä eläimestä lukeminen tai kuvien katselu.
Jos ihminen kasvaa irrallaan luontoyhteytemme ymmärtämisestä, se vaikuttaa myös psyykkiseen terveyteen ja lisää kyvyttömyyttä toimia kestävällä tavalla. Luontokoulu kasvattaa asukkaita resurssiviisaaseen Jyväskylään.
Lapsilta viedessämme nakerramme tulevaisuutta.
Heikki Susiluoma
Jyväskylän seudun luonnonsuojeluyhdistys ry, puheenjohtaja
Kati Tunkkari
Luonto-Liiton Keski-Suomen piiri ry, puheenjohtaja