Haminan merivesilaitos Oy/Valitus vesitalousluvasta Vaasan hallinto-oikeuteen

Tiedotteet, Uutiset

Yhdistyksemme jätti 28.2.2025 valituksen Vaasan hallinto-oikeuteen Haminan Merivesilaitos Oy:lle myönnetystä vesitalousluvasta.

Etelä-Suomen aluehallintovirasto myönsi Haminan merivesilaitos Oy:lle vesitalousluvan (ESAVI/13051/2023) 6.2.2025. Lupa liittyy suoraan CNGR Finlandin akkumateriaalitehtaaseen, koska merivesilaitoksen pääasiallinen tarkoitus on tuottaa prosessivettä akkumateriaalitehtaalle.

Merivesilaitos ei äkkiseltään vaikuta kovinkaan vaaralliselta ympäristölle, kun laitos vain puhdistaa merivedestä tehtaalle prosessivettä eli poistaa merestä otetusta vedestä meriveden sisältämät suolat ja palauttaa suolat yms. takaisin mereen ns. rejektivetenä.

Lupahakemuksesta kuitenkin selvisi, että rejektivesi sisältää suolaa yhtä paljon kuin valtamerien vesi, 36 g/l, kun rannikkovesissämme murtoveden suolapitoisuus on vain 4 g/l. Rannikkomme vesieliöt mukaanlukien kalat eivät ole sopeutuneet valtamerten suolapitoisuuteen. Lisäksi rejektivesien purku tapahtuisi samalle vesialueelle Paksuniemen edustalle, johon myös mallinnusten mukaan leviäisivät tehtaan prosessijätevedet, joiden natriumsulfaattisuolan lähtöpitoisuus on 100 g/l. Merivesitehtaan mallinnus on tehty väärällä suolan lähtöpitoisuudella kuten akkumateriaalitehtaankin jäteveden mallinnus ja näin on päästy lopputulemaan, jonka mukaan mitään haittavaikutuksia ja vaaraa ympäristölle ei aiheudu eikä lupamääräystä  rejektiveden suolapitoisuudelle tarvita.

Toinen, ehkä vieläkin suurempi uhka on suunniteltu vedenotto- ja purkuputkien kaivaminen Hillonlahden pohjaan parin metrin syvyyteen. Vaadimme valituksessamme kaupunkia sijoittamaan putket maalle paitsi luontoarvojen myös valtavan kustannussäästön takia.

Hillonlahdella on merkittäviä luontoarvoja kuten monia rauhoitettuja ja/tai uhanalaisia kasvi- ja eläinlajeja ja lahti on erittäin tärkeä kalojen mm. kuhan poikastuotantoalue. Halkaisijaltaan lähes metristen putkien (4 kpl) ja painojen kaivaminen matalan ja kapean lahden pohjaan on tuhoisaa koko lahden ja sen rantamien elämälle, koska lahden pohja on pehmeää liejua ja savea, joka kaivettaessa leviää samentaen ja peittäen alleen kaiken elävän ja johtaa myös voimakkaaseen rehevöitymiseen ravinteiden vapautuessa sedimenteistä. Ruoppaus yms. vesirakennustöitä suunnitellaan tehtävän 9 vuotta ja hankeessa joudutaan todennäköisesti myös louhimaan merenpohjan kalliota useissa kohdissa, jota ei ole lupamääräyksissä huomioitu. Myöskään ympäristövaikutusten arviointia ei ole tehty.

Ehkä suurin huoli hankkeessa on kaivettavien pohjasedimenttien todennäköiset vaaralliset aineet, joita ei ole lainkaan selvitetty, vaikka tiedetään, että Hillonniemellä on 1950-60 luvulla sijainnut Länsi-Euroopan suurin Impregno Oy:n kyllästämö ja lisäksi kaksi sahaa. Vuonna 2019 Fintoilin tontilla teetetyn perustilaselvityksen mukaan maaperä on puunkyllästämön toiminnan aikana voimakkaasti kontaminoitunut kreosiitilla sekä arseenia, kromia ja kuparia sisältävillä CCA-suolakyllästeillä. Lähellä otetuista maaperänäytteistä löytyy edelleen kreosiitin komponentteja ja hiilivetyjä, myös ohjearvot ylittäviä polyaromaattipitoisuuksia. Pohjavesitarkkailussa tontin läheisyydestä on v. 2019 analysoitu vesissä öljyhiilivetyjä, fenolia ja metalleja. Sahojen jäljiltä lahteen on saattanut päätyä myös tuolloin käytettyjen KY-5 kyllästeiden haitta-aineita kuten kloorifenoleja sekä dioksiineja ja furaaneja, joita kylläste sisälsi epäpuhtautena. Aikalaistietojen mukaan kyllästämöltä johti Hillonlahteen oja ja myös sahat olivat meren tuntumassa. Merivesilaitoksen on määrä rakentua entiselle sahan tontille.