
Olemme toimineet luonnon puolesta vuodesta 1994 alkaen. Meitä on reilut sata jäsentä yhdistyksessämme.
Toimintamme
Tavoitteenamme on lisätä lähiluonnon tuntemusta, edistää luonnon- ja ympäristönsuojelua sekä vaalia kulttuuriperintöä. Järjestämme retkiä, talkoita ja erilaisia esitelmä- ja yleisötilaisuuksia. Jaamme tietoa luonnosta ja luonnonsuojelukysymyksistä. Vapaaehtoisuuteen perustuvaan työhömme kuuluu myös luonnon edunvalvonta. Annamme lausuntoja ja teemme aloitteita ja esityksiä viranomaisille ja yhteisöille.
Tulevista tapahtumista löydät tietoa tapahtumakalenterista. Tapahtumamme ovat kaikille avoimia, joten ei-jäsenet ovat myös tervetulleita kaikkiin tapahtumiimme. Tervetuloa mukaan!
Toimintaa järjestämme aktiiviryhmän voimin. Aktiiviryhmään kuuluu tällä hetkellä vain hallituksen jäsenet. Jos sinulla on ideoita toimintamme kehittämiseksi tai haluaisit tulla mukaan jäsenaktiiviksi, älä epäröi ottaa yhteyttä, vaan laita meille sähköpostia osoitteeseen kaakkois-kymi@sll.fi.
Tapahtumiamme kuvina

Linturetki keväällä
Keväällä retkiohjelmaamme kuuluu usein linturetki. Kuva vuoden 2024 linturetkeltä, jolloin kävimme Virolahdella seuraamassa arktikaa.

Roskien keräystalkoot
Meri ja jäät kuljettavat rannoille kaikenmoista roskaa, jota saattaa löytyä jätesäkeittäin roskaisimmilta rannoilta. Keväisin onkin tapanamme järjestää rantaroskien keräystalkoot. Kuvassa olemme Kakkuvuoren rannalla Vilniemellä.

Luonnonkukkien päivän retki
Ennen juhannusta vietetään yhteispohjoismaista luonnonkukkien päivää. Vuonna 2021 retkeilimme Nummenjoella. Tänä vuonna Luonnonkukkien päivää vietetään sunnuntaina 15.6.2025, teemalajin ollessa harakankello (Campanula patula).

Lupiinitalkoot
Vieraslajien poisto on tärkeää luonnonsuojelutyötä. Haminan Meltissä on Kirkkojärven luonnonsuojelualueeseen kuuluva paahdeympäristöksi suunniteltu alue, jonne on kylvetty mm. ketomarunaa, keltasauramoa ja nuokkukohokkia. Siellä valtaa pyrkii pahoin pitämään vieraslaji lupiini. Hoitotyötä tehdään Seppo Karjalaisen johdolla ja toimesta poistamalla lupiinien juurakoita, siemenkotia ja niittämällä kasvustoa. Myös taimettuminen on haitannut paahdeympäristöä. Paahdeympäristön ylläpitotyö on vuosia kestävää työtä.

Sudenkorentoja etsimässä
Heinäkuussa 2020 olimme sudenkorentoretkellä Vähäkoskella Haminan Myllykylässä. Retkeläiset onnistuivat näkemään viisi lajia: neidonkorennon, immenkorennon, sirotytönkorennon, sulkakoipikorennon ja ruskoukonkorennon.

Perhosvalo valojen yössä
Haminan valojen yössä syyskuussa 2020 kokeilimme perhosvaloa Haminan valleilla. Lämpötila oli iltayöstä kuitenkin alle +10C, joka oli yöperhosille liian alhainen.

Koskiretkellä vaelluskalapäivänä
Maailman vaelluskalapäivänä 21.5.2022 teimme retken Vehkajoen Myllärinkoskelle Haminan Paijärvelle. Vehkajoen koskiin on kohdistunut pitkäkestoisia kunnostustoimia vaelluskalojen palauttamiseksi jokeen. Vehkajoelta on poistettu viimeiset nousuesteet kesällä 2023. Yli 100 vuoden jälkeen kalojen nousu on jälleen mahdollista Vehkajoessa.