Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Pirkanmaan piiri Kangasalan yhdistys

Kangasala
Navigaatio päälle/pois

Vehoniemenharjun hävittäminen jatkuu

NCC soranotto-kuoppia Vehoniemenharjulla. Kuva: Jorma Mäntylä
Kuvat: Jorma Mäntylä

Kangasalan viranomaislautakunta päätti 11.6. myöntää NCC Industry Oy:lle luvan 1,7 miljoonan k-km3 maa-ainekseen ottoon ja kallionmurskaukseen Vehoniemellä. Lupa myönnettiin muutoksenhausta huolimatta.

Lautakunnan päätös on hämmästyttävä, sillä edellytyksiä luvan myöntämiselle ei ollut. Maa-aineksen otto ja kallionmurskaus on jo aiheuttanut huomattavaa ympäristö- ja maisematuhoa Lahdentien varressa. Ottoalue on maisemallisesti arvokkaalla harjualueella, joka on I-luokan pohjavesialuetta ja sen välittömässä läheisyydessä on Natura- ja luonnonsuojelualueita sekä Kangasalan kaupungin Raikun vedenottamo. Tämän takia luvan myöntämistä vastaan olivat lausunnoissaan Pirkanmaan liitto, Pirkanmaan Ely-keskus, Kangasalan Vesiliikelaitos ja Kangasalan luonto ry. Lausunnoissa myös korostettiin, että lupaa ei tule myöntää muutoksenhausta huolimatta.

Raikun vedenottamo on 300 metrin päässä ottoalueesta ja pohjavesi virtaa ottamon suuntaan. Räjäytykset saattavat vaurioittaa Raikun ottamoa. Lautakunnan päätös voi vahingoittaa Kangasalan kunnan omaa vesilaitosta! Lautakunnan jäsen Jorma Mäntylä jätti eriävän mielipiteen, jonka mukaan päätös on ristiriidassa Maa-aineslain §3 ja Ympäristönsuojelulain §17 ehdottoman pohjaveden pilaamiskiellon kanssa.

Lautakunnan päätöksestä on 30 päivän valitusaika.