Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Uudenmaan piiri Keravan yhdistys

Kerava
Navigaatio päälle/pois

Ketjupuistoa odotellessa

Keravan kaupungilla on vireillä kaavahankkeita, jotka ovat niin sanotusti jääneet vaiheeseen. Ketjutie 5:n osallistumis- ja arviointisuunnitelma (nro 2353) tuli lausuttavaksi vuonna 2018 ja luonnosvaihe esiteltiin 2019. Siinä esitellään VL-merkinnällä (lähivirkistysalue) Ketjupuisto.  Mitään ei ole kuitenkaan kuulunut moneen vuoteen.

Mikä on Ketjutie? Sen varrella sijaitsee Ahjon koulu. Länsipuolella on City-varasto, sen länsipuolella Ketjupuisto ja siitä edelleen länteen Metos Oy. Ketjupuiston tekee mielenkiintoiseksi sen sijainti välittömästi laajan Ollilan metsäalueen pohjoispuolella (Kuva 1) eli se on tärkeä viheryhteys. Alueella on myös muinaishautoja.

Kuva 1. Suunniteltu Ketjupuisto on merkattu haalean punaisella. Ahjon koulu on violetti rakennus, City-varasto harmaa, Metos harmaan violetti

Ketjupuiston metsäalue on korkeaa harjua ja pohjoispäässä on myös avokallio (Kuva 2).

Kuva 2. Avokalliota, Metoksen rakennuksia pilkistelee puitten takaa

Kaikkein pohjoisin uloke on aikanaan hakattu lähes paljaaksi ja nuoren lehtimetsän läpi kulkee paljon tallottu polku (Kuva 3). Myös harjumetsän kautta kulkee polku.

Kuva 3. Pieni polku metsän halki vie

Ketjupuiston metsä on suurelta osin järeää kuusikkoa ja siellä on paljon lahopuuta (Kuva 4). Tikoille riittää koputeltava ja sirittäjäkin tykkää lauleskella.

Kuva 4. Lahopuutakin riittää

Kaavaehdotuksessa Ketjupuistoksi nimetyn alueen pinta-ala on 3,5 hehtaaria ja sen rajamailla sijaitsee aivan Metoksen aidan vieressä pieni ja matala lampi (kuva 5). Se synty liittynee teollisuusalueen pohjatöihin. Siellä kuitenkin pulikoi keskikesälläkin sorsia ja telkkiä.

Kuva 5. Lampi on peilityyni

Lammen eteläpuolella on pieneltä osin Ketjupuistoon kuuluva haapaa ja koivua kasvava lehto, jossa on ojia, mahdollisesti se on joskus ollut peltoa (kuva 6).

Kuva 6. Tukevia puita lehdossa

Lehdossa voi ihastella kultarinnan konserttia. Siellä kulkee myös Metoksen oja (sininen viiva kartassa), joka lienee aikanaan kaivettu teollisuusalueen hulevesiä varten? Ojasta länteen jatkuu pitkästi Kertavan kaupungin omistamaa komeaa hakkaamatonta kuusikkoa aina Vanhaan Lahdentiehen asti. Mutta se onkin sitten jo toinen tarina.

Kaavaluonnoksessa teollisuusalueelle suunnitellaan asuntoja. City-varaston alue on yksityisessä omistuksessa ja alueen kehittäminen on maanomistajan tahdosta riippuvainen. City-varaston mahdollinen purkaminen on aiheuttanut pahaa mieltä (muusikoitten harjoittelupaikka). Maanomistaja on ilmoittanut että ”lähivuosina” ei purkamiseen ryhdytä? Ketjupuiston läpi on hahmoteltu ”kevyen liikenteen väylä”.  Toivottavasti sen takia ei ryhdytä isoihin maansiirtotöihin tai kallioitten räjäyttelyyn? Metsäalue on viehättävä ja sopii hyvin tulevan asuntoalueen lähiluontokohteeksi. Tärkeää on, että siitä ei tule liian ”puistomainen” vaan lahopuut ja vanhat kuuset säilytetään. Lampi kannattaa kunnostaa, ehkä vähän syventääkin? Viheryhteyksien turvaaminen myös länteen tulee mietittäväksi.

Pekka Hellström