Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Uudenmaan piiri Keravan yhdistys

Kerava
Navigaatio päälle/pois

Luon­non­suo­je­lua­luet­ta raiskataan

Sipoon Paippisissa sijaitsee Rörstrandin – Högmon vanhojen metsien ja Naturan muodostama yksi Uudenmaan arvokkaimmista jos ei jopa arvoikkain luonnonsuojelualue. Olen siitä kirjoittanut aikaisemmin pariinkin otteeseen Luontouutisiin (1.10.2017 Melkein Keravaa, Rörstrandin vanha metsä ja 19.3.2020 Melkein Keravaa II – Sipoon Högmo). Retkeilen siellä hyvin usein. Lisäksi olen järjestänyt sinne Keravan ympäristönsuojeluyhdistyksen retket toukokuussa 2023 ja 2024. Keväällä 2023 silmäni kohtasivat huolestuttavan näyn: Bastmossenin koillisreunalta oli kaadettu runsaasti suuria puita (enimmäkseen koivuja). (Kuva 1.)

Kuva 1. Puunkaatoa luonnonsuojelualueella

Tehdyissä kyselyissä kävi ilmi, että aikomuksena ei kuitenkaan ole ollut harjoittaa metsätaloutta vaan ehkä poistaa suuria kosteutta imeviä puita niin että suo vettyy.  Vaikka tarkoitus on kenties ollut hyvä niin jälki on pitkään karmean näköistä. Eikä ainakaan tänä keväänä suo ollut sen märempi kuin ennen, pikemminkin päinvastoin.

Tämän kevään ensimmäisellä retkellä oli vastassa uusi yllätys. Luonnonsuojelualueen läpi kulkee voimalinja. Se on raivattu erittäin leveäksi. Mutta tämäkään ei ole riittänyt. Niin pitkälle kuin saattoi nähdä, oli metsää kaadettu noin 25-30 metrin kaistale (ja tietenkin lintujen pesintäaikaan). (Kuva 2.)

Kuva 2. Hakkuut maasta silmin ja kiikarilla nähtävällä alueella voimalinjan vieressä

Puut oli jätetty paikalleen ja jälki oli karmeaakin karmeampaa (kuva 3).

Kuva 3. Kaadetut puut ovat virallisella luonnonsuojelualueella

Otin yhteyttä Metsähallituksen Luontopalveluihin ja sieltä sain vastauksen: Ymmärrämme kokemuksenne ja ihmettelyn hakkuista, niiden jäljistä sekä muutoksesta maisemaan luonnonsuojelualueella. Asia koskenee jo aiemmin tehtyä voimalinjojen hoitoa. Fingridillä on oikeus sähkölinjan lunastuslupaa koskevan päätöksen mukaisesti hoitaa ja hakata voimalinjojen johtoalueita, johtoaukean lisäksi myös niiden reunavyöhykkeitä. Tavoitteena on sähköntuotannon ja siirron huoltovarmuus. Lunastuslupaan perustuva oikeus voimalinjan hoitotöille on myönnetty ennen suojelualueen perustamista. Luonnonsuojelulain mukaan luonnonsuojelulaki tai sen nojalla tehdyt päätökset eivät rajoita sellaisen oikeuden käyttämistä, joka ennen rauhoitusmääräysten voimaantuloa perustettuna rasitteena, vuokraoikeutena tai muuna vastaavana oikeutena kohdistuu. Asiaa on käsitelty myös Ely-keskuksen ja Fingridin välillä neuvotteluin ja maastokäynnein sekä myös Helsingin hallinto-oikeudessa (Diaari nro 2058/03.04.04.04.24/2022., 25.8.2023, päätös 4704/2023), jossa Ely-keskuksen päätös toimenpidekiellosta kumottiin. Metsähallitus pääsääntöisesti luonnonsuojelualueita koskevissa sähkölinjojen hakkuissa pyytää jättämään kaadetut reunavyöhykkeiden puut lahopuuksi luonnonsuojelualueen puolelle monimuotoisuutta lisäämään pois lukien isot kuuset, joista voi olla riski kirjanpainajajien leviämiselle.

Että sillä lailla, hakkuita on siis yritetty estää, mutta laki on talouden puolella.  Minun mielestäni hakkuut ovat olleet aivan ylimitoitettuja. Vaikka suojelumetsässä olisi kasvanut Amerikan punapuita eivät ne olisi ulottuneet linjalle kaatumaan. Nämä tapaukset kuitenkin osoittavat sen, että jokaisen luonnossa liikkujan on pidettävä silmät auki ja ilmoittaa kummallisista asioista heti viranomaisille ja medialle. Eikä olettaa, että joku toinen ilmoittaa. Ehkä jotain järjettömyyksiä voidaan joskus estääkin?

Pekka Hellström