Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Uudenmaan piiri Keravan yhdistys

Kerava
Navigaatio päälle/pois

Koko Savionselänne suojeltava

Kerava on perustamassa Savionselänteen korven luonnonsuojelualueen kaupungin satavuotisjuhlan kunniaksi (K-U 18.8.). Suojeluhanke on erittäin tärkeä, mutta ehdotettu 3,6 hehtaarin aluerajaus on aivan liian pieni. Suojelualueeseen kuuluisi tällöin vain arvokkain korpialue, mutta sitä ympäröivät 16 hehtaaria ovat myös hienoa metsää ja suota. Siellä on rämealue, kallio vanhoine mäntyineen, lehtomaista metsää jättikoivuineen ja kauniita, elinvoimaisia kuusikoita. Suomen luonnon eliölajit kärsivät elinympäristöjen pirstoutumisesta, ja pikkuisten suojelualueiden merkitys jää ekologisesti vähäiseksi.

Savionselänteen noin 19,5 hehtaarin metsäalue on kokonaisuudessaan kaupungin omistuksessa, ja se sijoittuu rakentamisen kannalta lähes mahdottomaan paikkaan maanläjitysalueen ja entisen kaatopaikan taakse Vantaan rajalle. Alueella ei ole siis kaupungille taloudellista merkitystä nyt tai tulevaisuudessa. Keravan ympäristönsuojeluyhdistys toivoo, että kaupunki jatkaa ELY-keskuksen kanssa neuvotteluja suojelualueen laajentamisesta koko Savionselänteen 19,5 hehtaarin alueelle.

Jos ELY-keskuksen mukaan vain osa alueesta voidaan suojella tällä hetkellä, kaupunki voi tehdä oman päätöksensä muun metsäalueen jättämisestä luonnontilaan. Alueen luontoarvot kasvavat vuosi vuodelta, ja jossain vaiheessa loputkin Savionselänteen metsät täyttävät luonnonsuojelulakiin kirjatut kohtuuttoman tiukat edellytykset luonnonsuojelualueen perustamiselle. Kestävän kehityksen kannalta on tärkeää, että Kerava suojelee koko Savionselänteen ja että suojelualuetta pyritään laajentamaan myös Vantaan puolelle.

Keravan ympäristönsuojeluyhdistyksen mielipidekirjoitus Keski-Uusimaassa 24.9.2024