Mitä me teemme
Suomen luonnonsuojeluliiton Keski-Suomen piiri, lyhyemmin Luonnonsuojeluliitto Keski-Suomi, on osa arvostettua, puolueetonta Suomen luonnonsuojeluliittoa. Suomen luonnonsuojeluliitto täytti 85 vuotta vuonna 2023, ja on Suomen suurin luonnonsuojelujärjestö noin 30 000 jäsenellään. Piirimme on viiden suurimman joukossa Luonnonsuojeluliiton 15 piiristä. Piirin alueella on noin 1 600 maksanutta jäsentä 7 paikallisyhdistyksessämme.
Toimimme luonnon monimuotoisuuden, kestävien elämäntapojen, kulttuuriperinnön ja ympäristönsuojelun puolesta. Keskeisiä arvoja työssämme ovat luonnon itseisarvon kunnioittaminen, ihmisen luontoyhteyden säilyttäminen ja vahvistaminen sekä terveellisen, turvallisen ja viihtyisän elinympäristön edistäminen ja vaaliminen, kaikille lajeille.
Toimintamme perustuu vapaaehtoisten työhön ja yhteistyöhön luonto- ja muiden yhdistysten kanssa. Päätökset tekee vapaaehtoisista koostuva piirihallitus. Piirillämme on yksi osa-aikainen työntekijä sekä ajoittain muun muassa hanketyöntekijöitä ja työharjoittelijoita.
Otamme kantaa
Selvitämme tarvittaessa viranomaisten ja yritysten toimia luonnonsuojeluun liittyen. Luonnonsuojeluliitto Keski-Suomi on tehnyt vuoden 2000 jälkeen noin 400 kannanottoa, lausuntoa, muistutusta ym. Pääset tutustumaan kannanottoihimme alla olevasta linkistä.
Olemme esimerkiksi muistuttaneet ja useimmiten valittaneet 43 uutta turpeenkaivuualaa Keski-Suomen maakunnassa koskevasta hankkeesta. Näistä ojittamattomista soista suurin osa on pelastettu kokonaan turpeenkaivuulta ja yli puolet alkuperäisestä kaivuuseen haetusta alasta (yli 15 km2) on jouduttu jättämään kaivamatta. Olemme muistuttaneet jo viidestätoista (2024) ympäristölupien heikennyshakemuksesta turpeenkaivuualueilla. Aloitteestamme on tällä vuosituhannella myös muun muassa tehty Suomen ensimmäinen selvitys ekologisesti arvokkaista vyöhykkeistä, turvattu valkoselkätikan pesimärauhaa ja suojeltu useita metsäalueita. Takavuosien luonnonsuojelun voittoihin Keski-Suomessa kuuluu ydinenergian käyttöön liittyvien hankkeiden torppaaminen. Ydinjätteen hautaus Äänekosken Kivettyyn ja Vaarunvuoren pumppuvoimala jäivät toteutumatta.
Olemme mukana useissa virallisissa yhteistyöryhmissä. Näitä ovat esimerkiksi YVA-yhteistyöryhmä, HELMI-elinympäristöohjelman yhteistyöryhmä ja vesiensuojelun yhteistyöryhmä.
Vaikutamme osana kansalaisyhteiskuntaa
Toimimme aktiivisesti kansalaisyhteiskunnassa, järjestämme yleisötapahtumia ja olemme mukana järjestämässä mielenilmauksia. Avustamme tapauskohtaisesti esimerkiksi arvokkaiden luontokohteiden kartoitusta ja luontoa suojelevaa toimintaa. Piiri perusti vuonna 2022 sittemmin itsenäistyneen ”Metsäväki” -Whatsapp-yhteisön, jossa metsien suojelusta kiinnostuneet keskisuomalaiset pitävät yhteyttä, jakavat tietoa ja opiskelevat luontokartoitustaitoja. Piiri edesauttaa metsäaktiivien toimintaa muun muassa kursseja järjestämällä.
Liity Metsäväkeen! Ota yhteyttä piiriin, ja lisäämme sinut Whatsapp-yhteisön jäseneksi.
Liity mukaan paikallisyhdistyksesi toimintaan!
Paikallisyhdistyksessäsi tutustut muihin alueesi luonnonsuojelijoihin ja pääset mukaan luonnonsuojelutyöhön haluamallasi tavalla – mahdollisuuksia on loputtomasti.
Keski-Suomen luonto- ja ympäristöteemat
Tutustu Keski-Suomen luonnon ja ympäristön keskeisiin kysymyksiin.
Ajankohtaista
Täältä näet kaikki Keski-Suomen alueen paikallisyhdistysten ja piirin tapahtumat.