Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Uudenmaan piiri Kirkkonummen yhdistys

Kirkkonummi
Navigaatio päälle/pois

Virkistävä metsä, millainen, missä!

Luonnoltaan arvokas kirkkonummelainen metsässä virkistää ulkoilijaa, kuva: Markku Jämsä

Ympäristömikrobiologian dosentti Lotta Purkamo: Pienet mutta merkittävät – miten mikrobit ja luonnon monimuotoisuus vaikuttavat terveyteemme 

Mikrobit, eli bakteerit, arkeonit ja muut mikroskooppisen pienet eliöt ovat olennainen osa ekosysteemiä. Mikrobeja on meissä itsessämme ja kaikkialla ympärillämme, ja niiden moninaiset roolit ekosysteemissä liittyvät ravinteiden kiertokulkuun ja orgaanisen aineksen hajotukseen, mutta niillä on myös tärkeä rooli ihmisen terveydelle ja hyvinvoinnille. Mikrobialtistus vahvistaa immuunijärjestelmäämme ja lisäksi monimuotoiset mikrobiyhteisöt ylläpitävät peltomme tuottavina, metsämme elinvoimaisina, puhdistavat juomavetemme ja hajottavat myrkkymme. Monimuotoisten mikrobiyhteisöjen tuottamat ekosysteemipalvelut ovat olennaisia sekä ihmisten että luonnon hyvinvoinnille.

Luontoharrastaja Markku Jämsä ja biologi Laura Räsänen: Missä ovat Kirkkonummen kunnan arvometsät?

Metsästrategialuonnoksen mukaan kunnassa on suojeltuja ja arvometsiä yhteensä 1135 hehtaaria, luku ei sisällä vesialueita. Sijaintia kysyessämme emme saaneet vastausta kaikkien arvokkaiden metsien sijainnista. Siksi selvitimme itse missä ne kunnan teettämien selvitysten ja omien päätösten mukaisesti sijaitsevat. Kerroimme mitä saimme selville ja mitä täydennyksiä tarvitaan.

Esimerkkinä Markku Jämsä esitteli sanoin, kartoin ja kuvin Veikkolan eteläpuolen kunnan omistamia metsiä. Koko kunnan osalta arvokuvioiden sijainnit kerromme kuvionumeroina.

Muutamalta metsästrategian valmistelussa ja päätöksenteossa mukana olevilta on pyydettiin kommettipuheenvuoroa. Kommentin esittivät ympäristösuunnittelija Merja Puromies ja yhdyskuntatekniikan lautakunnan puheenjohtaja Kim Åström. Tilaisuudessa käytiin myös vilkasta keskustelua.

Tilaisuus pidettiin 24.5.2024 kunnantalon Kirkkonummi-salissa osallistujia oli noin 30.

Videot

Arvometsien sijainti ja perusteet laskelmille

Enemmän tietoa Kirkkonummen metsistä