
Metsät
Kirkkonummen laaja ja yhtenäinen Keskusmetsä on osa pääkaupunkiseudun Viherkehää. Se on tärkeä virkistäytymispaikka niin lähiasukkaille kuin retkeilijöillekin.
Kirkkonummen kunnan omistuksessa on myös runsaasti suojelunarvoisia metsiä. Suosituimpia alueita ulkoiluun ovat suojelualueet: Meiko, Nuuksio ja Porkkala.
Kirkkonummen kunnan metsät
Kunnan metsistä saatavassa parhaassa kartassa maanomistus näyttää olevan oikein, mutta siinä olevaan luokitteuun on suhtauduttava varauksella: ”puisto” sisältää mm avoimia peltoja ja hienoja virkistysmetsiä, joista löytyy liito-oravareviireitä; ”muu” sisältää kaikkea avoimesta kentästä ja louhoksesta suojelualueeseen.
KYY:n selvitys arvometsien sijainnista kuviokohtaisesti sekä Virkistävä metsä -tilaisuuden videot.
Päätöksenteko kunnan omistamista metsistä
Metsäohjelma (ent. metsästrategia) – päälinjat
- ohjaa kunnan omistamien metsien hoito- ja käsittelytapoja
- pitäisi perustua kuntastrategiaan
- voisi määritellä myös kunnan muuta metsäpolitiikkaa mm kaavoituksen yhteydessä, aktiivista ostoa ja vuokraamista kuntalaisten käyttöön
- tehty viimeksi 2005
- uudistus meneillään (2023-2024)
- kunnanvaltuusto päättää.
Talousmetsä- ja luonnonhoitosuunnitelma – aluettaiset päälinjaukset
- tulee noudattaa metsästrategian linjauksia
- kerran 10 vuodessa
- yhdyskuntatekniikan lautakunta päättää.
Metsänhoitototöiden toimenpideohjelma – konkretia maastossa
- tulee noudattaa metsästrategian sekä talousmetsä- ja luonnonhoitosuunnitelman linjauksia
- KYY on voittanut oikeudessa viimeisimmän päätöksen toimenpideohjelmasta, eikä kunnassa ole tehty muita kuin turvallisuushakkuita vuoden 2019 jälkeen
- yhdyskuntatekniikan lautakunta päättää.
METSO-suojelu toisi heti 450 000 euroa
METSO-kohteet on luokiteltu monimuotoisuusarvojensa puolesta luokkiin I-III. Luokittelu perustuu Ympäristöministeriön julkaisuun METSO-ohjelman luonnontieteelliset valintaperusteet.
METSO-kohteita voidaan suojella joko määräaikaisesti tai pysyvästi. Metsäkohteen voi myös myydä valtiolle suojelualueeksi. Päätöksen kohteen soveltuvuudesta METSO-ohjelmaan tekee metsänomistajan tarjouksen pohjalta joko Metsäkeskus tai alueellinen ELY-keskus.
Rakennus- ja ympäristölautakunta on jättänyt pöydälle päätöksen METSO-suojelusta, josta kunta saisi yli 400 000 euroa ja virkistys- ja hiilensidonta-arvot säilyisivät monimuotoisen luonnon ohella. Kirkkonummen kunnan metsistä löytyisi ehdotusta enemmänkin METSO-suojelunkriteerti täyttäviä alueita. Lisää Kirkkonummen kunnan metsistä METSO-suojen mahdollisuuksista.
Kunnan metsät ovat hyvinvointipalvelu – suojelusta suuret taloudelliset hyödyt terveysvaikutusten kautta
Kirkkonummi voisi profiloitua vetovoimakseksi luontokunnaksi, jossa monimuotoinen luonto on kaikkien asukkaiden ulottuvilla ja tuo hyvinvointia heidän arkeensa. Metsästrategialuonnos sallisi monen lähimetsän tuhoamisen sellaisena, kun asukkaat sen tuntevat
Kunta ei tienaa hakkuilla kunnan rahoissa täysin merkityksettömästi (10 000 – 20 000 € vuodessa). Kukaan ei ole osoittanut missä olisivat yhdyskuntatekniikan lautakunnassa esillä olleet ”hakkuurästit”, joista tulisi enemmän rahaa. Metsänhoidon termistö ei edes tunne moista sanaa. On olemassa ”hoitorästi”-sana, mutta sellaisessa kasvatusmetsässä hakkuut eivät tuo tuloja. Todellisuudessa viimeisen kuuden vuoden aikana lähimetsät ovat järeytyneet miellyttävimmiksi ulkoilumetsiksi, niiden hiilivarasto ja luontarvot ovat kasvaneet. Kirkkonummen kunta ei omista metsiä, jotka eivät ole aktiivisessa ulkoilukäytössä.
Hakkuissa menetetään aina virkistys-, luonto- ja hiilensidonta-arvoja.
Hakkuut vievät metsäntunnun, monissa tutkimuksissa on todettu metsien merkitys ihmisten hyvinvoinnille, olennaista on metsäntuntu eli se, ettei metsästä läpi ihmisten tekemiin rakennelmiin kuten teille.

Metso-metsät
Kirkkonummen kunnan omistuksessa on runsaasti suojelunarvoisia metsiä, jotka Uudenmaan ELY-keskus on jo hyväksynyt suojeltavaksi METSO-ohjelmassa ja määrittänyt niistä maksettavan 450 000 € korvauksenkin. Yhdyskuntatekniikan lautakunta, on jättänyt asian ”pöydälle” jo keväällä 2022.
Myös yksityisten maanomistajien on mahdollista saada METSO-suojelurahaa ja Kirkkonummella onkin useampia METSO-suojeltuja metsiä.
Esimerkkejä METSO-kohteista
Keskusmetsä
Kirkkonummen Keskusmetsä on laaja (n. 400 ha) , keskustasta Masalaan ulottuva yhtenäinen metsä ja osa pääkaupunkiseudun Viherkehää. Se on tärkeä virkistäytymispaikka niin lähiasukkaille kuin retkeilijöillekin. Keskusmetsällä on lukuisia yksityisiä maanomistajia, valtio ja kunta omistavat merkittävän osan. Kahden suojelualueen lisäksi on luontoarvoja löytyy muualtakin, mutta iso osa Keskusmetsästä on vahvasti hoidettua. Keskusmetsän puolustajilla on oma Facebook-ryhmä.

Ajankohtaista
-
Kannanotto Keskusmetsän yleissuunnitelmasta 11.12.2024
LUE LISÄÄ: Kannanotto Keskusmetsän yleissuunnitelmasta 11.12.2024KYY lähetti kannanoton Keskusmetsän yleissuunnitelmasta Yhdyskuntatekniikan lautakunnalle ennen kuin sille tuotiin tiedoksi 12.12.2024 kokouksessa Keskusmetsän ylimitoitettu yleissuunnitelma.Kirkkonummen Keskusmetsä (n. 400 ha) on laaja, keskustasta Masalaan ulottuva yhtenäinen metsä ja osa pääkaupunkiseudun Viherkehää. Sen jo olemassa oleva, kävelijöiden muodostama polkuverkosto on tärkeä virkistäytymispaikka niin lähiasukkaille kuin retkeilijöillekin.
-
KYY:n lausunto Kirkkonummen kunnan luonnon monimuotoisuuden turvaamisen toimintaohjelman (LUMO-ohjelman) luonnoksesta
LUE LISÄÄ: KYY:n lausunto Kirkkonummen kunnan luonnon monimuotoisuuden turvaamisen toimintaohjelman (LUMO-ohjelman) luonnoksestaLAUSUNTO 14.11.2024 Lumo-ohjelma on tärkeä tiekartta kohti tulevaisuutta. Kuntastrategiassakin nähdään suunnanmuutoksen välttämättömyys suhteessa luonnon monimuotoisuuteen: ”Toimimme aktiivisesti ilmastotavoitteiden saavuttamiseksi ja vaalimme luonnon monimuotoisuutta”.
-
Lausunto Tolsanportin pohjoisen ja eteläisen asemakaavan muutoksen ehdotusaineistosta
LUE LISÄÄ: Lausunto Tolsanportin pohjoisen ja eteläisen asemakaavan muutoksen ehdotusaineistostaTolsanportti on 51-tien välitöntä ympäristöä, muttei siltikään vailla luontoarvoja. Pohjoisella osalla saattaa olla vesilain suojaama noro ja eteläisellä osalla aikkien toimivien liito-oravayhteyksien päälle on nyt merkitty rakentamista. Lisäksikohdalla VL-alueelle on osoitettu sekä hulevesien käsittelyä että liito-oravan kulkuyhteys samalle alueelle, nämä sulkevat osittain toisensa pois.