Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Lapin piiri

Lappi
Navigaatio päälle/pois

Mielipide Rajapalojen kulta-ko­bolt­ti­kai­vos­hank­keen YVA-ohjelmaan

Suomen luonnonsuojeluliiton Lapin piiri ry ja Ylitornion–Pellon Luonto ry kiittävät mahdollisuudesta lausua Rajapalojen kulta-kobolttikaivoshankkeen ympäristövaikutusten arviointiohjelmasta (YVA-ohjelma). Me katsomme, että esitetty YVA-ohjelma ei täytä lain asettamia vaatimuksia ympäristövaikutusten arviointiohjelmalle, eikä siitä käy riittävästi ilmi, mihin tarkoitukseen arviointiselostusta tullaan käyttämään. Puutteellinen ohjelma vaarantaa ympäristönsuojelun toteutumisen hankkeessa.

Ensinnäkin ohjelmassa ei ole riittävästi tietoa hankkeesta kokonaisuudessaan. Mawson-yhtiö ei ole selkeästi selvittänyt, kuuluvatko sen muut lupa-alueet osaksi tätä kaivoshanketta. EU:n komission ohjeen mukaan hankkeiden liitännäisyyttä ja yhtenäisyyttä tulisi arvioida niin sanotulla ”centre of gravity” -testillä. Tämän puutteen vuoksi hankekokonaisuuden ympäristövaikutusten arviointi jää vajavaiseksi.

YVA-ohjelmassa ei myöskään ole selkeästi määritelty vaikutusaluetta, johon kaivoshanke vaikuttaa. Hankkeesta syntyvien vesien kerrotaan päätyvän Kemijokeen, mutta vaikutusalueen rajat tai vaikutukset eivät ole tiedossa. Tämä vaikeuttaa hankkeen ympäristövaikutusten tarkastelua kokonaisuutena.

Rompas-esiintymät, jotka sijaitsevat Rajapalojen alueen lähellä, on rajattu pois hankkeesta, eikä yhtiö ole antanut tästä riittäviä oikeudellisia perusteluja. Osa näistä alueista on lisäksi Tornionjoen valuma-alueella, joka kuuluu Natura-suojelualueisiin. Jätettyään Rompas-esiintymän ulkopuolelle Mawson ei joudu selvittämään kyseisen alueen vaikutuksia ympäristöön ja vesistöihin.

Lisäksi YVA-ohjelma ei käsittele kallioperän haitallisia mineraaleja, kuten uraania, vaikka kallioperässä on havaittu korkeitakin pitoisuuksia. Tieto haitallisista mineraaleista ja niiden ympäristövaikutuksista on oleellista kaivoshankkeen ympäristövaikutusten arvioinnissa. Myös siitä, millaisia kemikaaleja prosessissa käytettäisiin ja kuinka ne vaikuttaisivat ympäristöön, puuttuu tietoa. Tämä tieto on tärkeää erityisesti siksi, että kaivosalue sijaitsee lähellä Natura-alueita.

Lopuksi haluamme korostaa, että YVA-ohjelmassa ei ole arvioitu tarkasti alueen uraanipitoisuuksista syntyviä riskejä. Mawson on jättänyt huomioimatta uraanin ympäristövaikutukset ohjelmassa, vaikka alueella tiedetään olevan korkeita pitoisuuksia uraania. Kaivoshankkeeseen liittyy riski, että louhintaprosessissa uraania päätyy ympäristöön, mikä voi aiheuttaa pitkäaikaisia ympäristöhaittoja.

Esitämme, että Rajapalojen kaivoshanke hylätään ja kaikki malminetsintä Natura-alueella lopetetaan. Alueelle tulee perustaa Lounais-Lapin kansallispuisto turvaamaan arvokkaat luontoarvot ja alueen ekologinen eheys.