Sakatin kaivos saamassa nopeutetun lupaprosessin – SLL Lapin piiri kannustaa kuntapäättäjiä toimimaan Viiankiaavan puolesta
–

Kriittisten raaka-aineiden asetuksen (CRMA) mukaan strategisesti tärkeiden hankkeiden listalle pääseminen edellyttää muun muassa hankkeen kestävää toteutettavuutta, erityisesti ympäristövaikutusten ehkäisemisen ja minimoinnin näkökulmasta. Lyhyen aikavälin teollisten etujen vuoksi ei voida sallia ainutlaatuisten soiden ja vesistöjen tuhoutumista. Tämä uhkaa kuitenkin toteutua, jos EU:n strategisten kaivoshankkeiden tavoite etenee nykyisellään. Viiankiaapa on erityisesti suojeltu alue, sillä se kuuluu sekä Natura 2000 -verkostoon että kansalliseen soidensuojeluohjelmaan.
Sakatin kaivos ei lisäisi merkittävästi mineraaliomavaraisuutta
Sakatin kaivoksella olisi tarkoitus tuottaa muun muassa kuparia sekä esimerkiksi akkuteollisuudessa käytettäviä nikkeliä ja kobolttia. Euroopan Unionin CRMA-asetuksella ja strategisesti tärkeän hankkeen statuksella pyritään edistämään Euroopan mineraaliomavaraisuutta. Ainakin Viiankiaavan kohdalla hyödyt ovat kuitenkin varsin kyseenalaiset. Viiankiaavan mineraalivarannot ovat keskinkertaiset, mutta luonnolle koituva haitta todella merkittävä. Professori Mikko Sipilän mukaan Viiankiaavan varmistetut kuparivarannot riittäisivät vastaamaan vain kahden vuorokauden ja nikkelivarannot yhdeksän vuorokauden globaalia kysyntää. Jos kaikki nyt arvioitu koboltti olisi louhittavissa esiintymästä, riittäisi se tämän hetkiseen kysyntään noin viideksi viikoksi. GTK:n mineraalivarantoraportissa (pdf) ei tosin poikkeuksellisesti ole eritelty koboltin osalta osoitettuja ja oletettuja määriä, mikä herättää aiheellisesti kysymyksiä siitä, minkä verran esiintymän koboltista olisi edes varmuudella hyödynnettävissä. Mineraalivarantojen kokoa voidaan myös paisutella hankkeen markkinoimiseksi sijoittajille ja hyväksynnän ostamiseksi päättäjiltä, kuuluisin esimerkki tästä on Bre-X Minerals 1990-luvulta.
Riskisijoitus tuhoaisi ainutlaatuisen aapasuon ja vaarantaisi vesistöt
Viiankiaavan 6600-hehtaarinen aapasuo on yksi Euroopan suurimpia aapasuokokonaisuuksia. Hanketta ajavan kaivosyhtiön mukaan Viiankiaapa palautuisi kaivostoiminnan jäljiltä ennalleen, vaikka kaivosyhtiön omista selvityksistä käy ilmi, että hanke aiheuttaisi vääjäämättä suon vesitalouteen haitallisia muutoksia. Kaivosyhtiön optimistisimman skenaarion mukainenkin vedenpinnan lasku näin ravinteikkaalla suolla muuttaisi merkittävästi suon kasvillisuutta ja tuhoaisi sen ainutlaatuiset luontoarvot.
Todellinen riskisijoitus Sakatin hanke on paitsi Viiankiaavalle, myös Sodankylän kunnalle, jossa sijaitsevat myös jo lopettanut Pahtavaaran kaivos ja pinta- ja pohjavesiin vuotava Kevitsan kaivos. Kaivostoiminta aiheuttaa aina ympäristöriskejä, kuten vesistöjen saastumista, maaperän ja ilman pilaantumista sekä luonnon monimuotoisuuden vähenemistä. Pöly, melu, raskas liikenne ja kemikaalit voivat altistaa asukkaita terveydellisille riskeille, erityisesti pitkäaikaisessa altistuksessa. Vaikka kaivosteollisuus tuo lyhyellä aikavälillä taloudellisia hyötyjä, kuten työpaikkoja ja verotuloja, pitkällä aikavälillä kaivostoiminnan seuraukset ovat usein haitallisia alueen taloudelle. Ympäristövahingot ja elinympäristön heikkeneminen voivat rajoittaa muiden elinkeinojen kehittymistä ja nostaa kunnallisia kustannuksia ympäristön puhdistamisen ja terveyshaittojen vuoksi.
Kuntapäättäjillä historiallinen vastuu
Kunnan elinvoiman ja asukkaidensa hyvinvoinnin kannalta olisi tärkeää tehdä päätöksiä, jotka tukevat kestävää kehitystä ja suojelevat ympäristöä, kulttuuria sekä pitkän aikavälin ympäristökestävää elinkeinotoimintaa. Suomen Luonnonsuojeluliiton Lapin piiri kannustaa äänestäjiä tekemään viisaita valintoja kuntavaaleissa.
Sodankylän kuntapäättäjillä on käsissään historiallinen vastuu, sillä kaivoksen mahdollistava kaavoituspäätös johtaisi todennäköisesti myös tilanteeseen, jossa ensimmäistä kertaa Suomen historiassa pyritään avaamaan luonnonsuojelulainsäädäntö yhden yhtiön taloudellisten intressien vuoksi. Vaarallisella ennakkopäätöksellä voisi olla todella kauaskantoisia seurauksia.
Suomen Luonnonsuojeluliiton Lapin piiri jatkaa Viiankiaavan puolustamista. Voit tukea toimintaamme liittymällä Suomen Luonnonsuojeluliiton jäseneksi ja lahjoittamalla Lapin luonnonsuojelutyöhön.
Tietoa Viiankiaavasta ja suojelun perusteena olevista luontotyypeistä sekä lajeista: https://www.ymparisto.fi/fi/luonto-vesistot-ja-meri/luonnon-monimuotoisuus/suojelu-ennallistaminen-ja-luonnonhoito/natura-2000-alueet/viiankiaapa
Viiankiaapa retkikohteena: https://classic.luontoon.fi/viiankiaapa