Mielipide Ranuan Näätäaavan e-metanolilaitoksesta ja tuulivoima-alueesta

Kannanotot

SLL Lapin piiri esittää vakavan huolensa ETFuels Finland Oy:n suunnittelemasta e-metanolilaitoksesta ja tuulivoima-alueesta Litokairan suojelualueen välittömään läheisyyteen. Hankealueelle aiottu 48-57 tuulivoimalan kokonaisuus aiheuttaisi merkittävää haittaa alueen linnustolle ja muuttolinnuille. Erityisen huolestuttavaa on myös biomassaenergian eli käytännössä hakkeen käyttö e-metanolin tuotannossa.

Litokairan suojelualueen välittömään läheisyyteen suunnitellulle hankealueelle aiottu 48-57 tuulivoimalan kokonaisuus on massiivinen. Jopa 300 metrin lakikorkeuteen yltävät voimalat aiheuttavat merkittävää haittaa alueen linnustolle, erityisesti petolinnuille, mutta myös muuttolinnuille. Litokairan alueella pesii mm. maakotkia ja muuttohaukkoja.

Erityisen huolestuttavaa on myös biomassaenergian käyttö e-metanolin tuotannossa. Biomassalla tarkoitetaan käytännössä haketta. Hakepolttolaitoksen raaka-aineena on paikallisesti saatava puuaines, jonka määräksi on arvioitu 250 000 tonnia vuodessa. Puunpoltto synteettisen metanolin tuottamiseksi ei ole kestävää, sillä se aiheuttaa hiilidioksidipäästöjä, lisää luonnon monimuotoisuuden heikkenemistä, sekä
ohjaa alueen puunkäyttöä polttoon kestävämpien puutuotteiden sijaan.

Suomen Luonnonsuojeluliiton Lapin piiri katsoo, että hankkeen sijoituspaikasta ja toteutustavasta johtuen voidaan kannattaa ainoastaan toteutusvaihtoehtoa VE0 (hanketta ei toteuteta), jotta voidaan varmistaa, ettei hanke vaaranna alueen luonnon monimuotoisuutta ja ekologista tasapainoa. Muiden toteutusvaihtoehtojen haasteita:

Vesienhallinta ja rakennusturvallisuus

Teollisuusrakentaminen vanhalle turvetuotantoalueelle vaatii erityistä huolellisuutta perustuksien rakentamisessa ja vesienhallinnassa. Tämä lisää riskiä vesistövaikutuksista ympäristöön. Teollisuusalueen sijoittaminen entisen suon pehmeälle maaperälle voi aiheuttaa merkittävän operatiivisen riskin hankkeen elinkaaren aikana.

Tuulivoiman osalta tulisi esittää selkeä vesistövaikutukset huomioonottava suunnitelma, jossa näkyy perusparannettavasta ja uudesta tiestöstä, tuulivoiman perustuksista, mahdollisesta maamassojen vaihdosta, läjityksestä ja muista rakennusvaiheen tehtävistä seuraavat vesistövaikutukset ja niiden minimointi. Ojitussuunnitelmaa ja sen toteutuksen seurantaa tulisi edellyttää hakijalta.

Tuulivoimala-alueen koko

Tuulivoimala-alueen kokoa tulisi pienentää merkittävästi, jotta se ei vaarantaisi Litokairan Natura 2000 -aluetta ja maakotkareviirejä.

Melu

Meluvaikutukset lähiympäristöön tulisi arvioida tarkemmin niin rakennustoimien kuin toiminnan ajalta. Litokairan erämainen luonne ja sen tarjoamat elinympäristöt vaativat erityistä huomiota meluhaittojen minimoimiseksi. On tärkeää varmistaa, että kaikki mahdolliset meluntorjuntatoimenpiteet toteutetaan tehokkaasti ja että niiden vaikutuksia seurataan jatkuvasti. Lisäksi tulee arvioida tarkemmin, miten hankkeen
aiheuttama melu vaikuttaa Litokairan luonnonsuojelualueeseen.

Päästöt ilmaan

Vaikka hankkeessa hyödynnetään vedyn tuotannossa puhdasta elektrolyysiprosessia, muut tuotantoprosessit synnyttävät päästöjä ilmaan.

Metanolisynteesin ja tislauksen poistokaasut: Näihin kuuluvat vety, hiilidioksidi, metanoli sekä helposti haihtuvat komponentit. Hankkeessa ehdotetaan niiden käsittelemistä termisellä hapettimella tai soihdutuksella, mutta nämä eivät takaa täydellistä puhdistusta. Lisäksi soihdutusprosessissa syntyy palokaasuja, joiden koostumusta ja vaikutuksia ei ole arvioitu. Soihdutuksen määrästä ja laadusta tulisi esittää selkeät arviot normaalitoiminnassa ja epätyypillisissä tilanteissa.

Biopolttolaitoksen savukaasut: Vaikka osa hiilidioksidista otetaan talteen, muut savukaasujen sisältämät päästökomponentit, kuten hiukkaset ja typen oksidit, päätyvät ilmakehään. Näiden yhdisteiden vaikutukset lähialueen herkkään ekosysteemiin ja Litokairan luonnonsuojelualueeseen tulee arvioida perusteellisesti.

Varageneraattorit: Niiden käyttö voi aiheuttaa hiukkaspäästöjä, hiilidioksidipäästöjä ja typen oksideja, jotka voivat heikentää ilmanlaatua erityisesti silloin, kun niitä käytetään pidempiä jaksoja poikkeustilanteissa.

Päästöt maaperään ja veteen

Jäteveden käsittelystä muodostuva kiteytynyt ja saostunut suolaa ja kiintoainetta sisältävän jätteen sijoitus lähialueella sijaitsevaan loppusijoituspaikkaan ei itsessään riitä kuvaukseksi prosessista. Jätteen suolapitoisuus ja mahdolliset haitalliset aineet voivat vaarantaa maaperän ja pohjaveden laadun sekä aiheuttaa pitkäaikaisia ympäristöhaittoja. Tulisi käydä ilmi selkeästi, miten jäte loppusijoitetaan.

Vaikka hankkeessa pyritään pitämään puhtaat ja likaiset hulevedet erillään, suunnitelmassa esitetty ratkaisu, jossa puhtaat sade- ja sulamisvedet johdetaan maastoon, voi aiheuttaa riskin paikalliselle vesistölle ja
Litokairan luonnonsuojelualueen herkkien ekosysteemien vesitaloudelle. Etenkin suuren tehdasalueen hulevesijärjestelmä saattaa kerätä saasteita ja kiintoaineita, jotka päätyvät maastoon ilman riittävää puhdistusta.

Lisäksi prosessialueilla muodostuvat hulevedet sisältävät kiintoaineita ja mahdollisesti hiilivetyjä, jotka pyritään käsittelemään öljynerotinjärjestelmän kautta. Esitetystä ratkaisusta ei käy ilmi, mitä tapahtuu lietteestä erotetulle vedelle.

Kemikaalivuotojen hallinta on myös keskeinen huolenaihe. Vaikka vaarallisten ja vaarattomien kemikaalien prosessialueille rakennetaan erilliset viemäröintijärjestelmät, vuototilanteet voivat johtaa vaarallisten
aineiden päätymiseen maaperään ja edelleen vesistöihin. Tämä riski korostuu etenkin, jos vuotojen hallintaan tai puhdistukseen liittyvät toimenpiteet eivät ole asianmukaisesti suunniteltuja tai valvottuja.

Liikenne

Raskas ajoneuvoliikenne lisääntyisi merkittävästi, tarkoittaen useita kymmeniä rekkakuljetuksia vuorokaudessa. Tämä lisää melu- ja päästöhaittoja ja vähentää alueen erämaisuutta. Liikenteen kokonaisvaikutukset ja arvio koko tehtaan elinkaaren ajalta tulisi sisällyttää mukaan.

Vedenotto

Tehdasprosessissa tarvittavan veden määrä moninkertaistaisi Ranuan vedenkulutuksen. Ranuan infran arvion mukaan vedenoton määrä vastaisi 5000 asukkaan vedenkulutusta. Se vaatisi mahdollisesti uuden vedenottamon perustamista. Hankkeen ympäristövaikutukset ovat siten koko kunnan infrastruktuuriin vaikuttavat. Vedenoton toteuttaminen kestävästi erityisesti alueen herkkien luontoarvojen ja vesistöjen
näkökulmasta tulisi arvioida tarkemmin. Vesijohtojen kaivutyöt ja muu infran rakentaminen aiheuttavat haitallisia vesistövaikutuksia.

Vesistövaikutukset

Hankealueella on useita lähteitä, suolampia, ja pienempiä virtavesiä, ja soisella alueella hydrologiset vaikutukset voivat olla hyvin laaja-alaisia. Hankealueen pohjoispuolella vedet laskevat Simojokeen, joka on osa Natura 2000 -suojelualueverkostoa, ja tilaltaan hyvä/erinomainen. Hankealueella tulisi tehdä kattava kartoitus ja seurantatutkimus, jossa mitataan vesistön laatutekijöitä. Kartoitus tulisi ulottaa paitsi kaloihin, myös vesieläimistöön.

Elinympäristöjen pirstoutuminen ja ekologiset yhteydet

E-metanolilaitoksen, tuuliteollisuusalueen ja siihen liittyvän infrastruktuurin rakentaminen vaarantaa alueen ekologisia yhteyksiä, jotka ovat tärkeitä eläinten liikkumiselle ja geneettiselle monimuotoisuudelle. Erityisesti Haapajärvi-Litokaira -ekologinen yhteys on tunnistettu tärkeäksi luonnon ydinaluetta yhdistäväksi käytäväksi, jonka säilyminen on olennaista alueen lajiston kannalta.

Vaikutukset suojelualueeseen

Litokaira on arvokas suojelualue, joka tunnetaan monipuolisesta metsä- ja suolinnustostaan sekä laajoista erämaisista suoalueista. Natura 2000-aluetta pidetään “eteläisimpänä erämaanamme”. Päästöjen leviämistä
Litokairan alueelle ei tule sallia missään tilanteessa. Litokairan kannalta alueen tuulivoimarakentaminen aiheuttaa merkittävän haitan, eikä hanketta tulisi toteuttaa.

Hankkeen YVA: https://www.ymparisto.fi/fi/osallistu-ja-vaikuta/ymparistovaikutusten-arviointi/ranuan-naataaavan-e-metanolilaitos-ja-tuulivoima-alue

Lisätietoja:

Sisli Piisilä, toiminnanjohtaja

040 823 2443

lappi@sll.fi

Ajankohtaista