
Näin toimimme
Suomen Luonnonsuojeluliiton Lapin piirin toiminta
Lappi kattaa lähes kolmasosan maamme pinta-alasta. Luonnon merkitys on ollut lappilaisille erityinen ja suhde on yhä voimakas, vaikka asutus keskittyykin enemmän taajamiin.
Lapin piirillä on monenlaista toimintaa. Teemme lausuntoja ja tarvittaessa valituksia oikeuteen sellaisista hankkeista, jotka vaikuttavat Lapin luontoon, elinkeinoihin, kulttuuriin ja ihmisten terveyteen erityisen haitallisesti. Osallistumme myös aktiivisesti erilaisiin yhteishankkeisiin ja työryhmiin. Järjestämme talkoita, retkiä ja tapahtumia, kuten Risto Isomäen luennon.
Yhdessä Rovaniemen paikallisyhdistyksen kanssa tekemämme työn avulla Sierilän arvokas luonto pelastui vesirakentamiselta. Kemijoen luonnontilainen osuus säästyi eikä Sierilän vesivoimalaitos enää uhkaa uhanalaisten lajien elinympäristöjä tai estä kalojen vaellusta. Rakennetun Kemijoen viimeiset vapaat kosket ovat myös merkittävä virkistys- ja kalastuskohde. Lue lisää Kemijoesta täältä.
Verkkosivumme ovat uudistuneet, ja sivujen sisältöä kehitetään. Alla olevia sivuja julkaistaan sitä mukaa kun ne valmistuvat.

Hankkeet ja työryhmät
Tärkeä osa Lapin piirin työtä on osallistuminen erilaisiin työryhmiin. Hankkeitten kautta voimme tehdä erilaisia kokonaisuuksia luonnonsuojelun hyväksi.

Kaivokset ja malminetsintä
Kaivosten valtaukset ja malminetsintä luonnon-suojelu- ja Natura-alueilla ovat työllistäneet piiriä huomattavasti.

Arjen tekoja ympäristön hyväksi
Ilmaston lämpenemiseen on syytä varautua vakavuudella. Täältä löydät tietoa miten voit vaikuttaa omalla toiminnallasi.

Metsätalous
Lapin metsistä 75% on talousmetsää. Metsä-hallituksen hallinnoimista Valtion maista 69% sijaitsee Lapissa, metsätalouden vastuulla arviolta puolet.

Ilmastonmuutos arktisilla alueilla
Ilmasto on muuttumassa ihmiskunnan toimien vuoksi. Vaikutukset tulevat olemaan dramaattiset Suomen ilmastolle ja vauhti vain kiihtyy, mikäli aktiivisiin toimenpiteisiin ei ryhdytä.

Perinnemaisemahoito
Lapin piiri on järjestänyt perinnemaisematalkoita Kittilän Särestöniemen museoalueella ja Keminsaarten Kuusisaaressa.

Lapin suot
Suomi on pinta-alaansa nähden maailman soisin maa. Runsaimmin soita esiintyy Pohjois-Pohjanmaalla sekä Lapissa pohjoisinta aluetta lukuun ottamatta.

Vieraslajit Lapissa
Suomessa vieraslajit ovat levittäytyneet lajikohtaisesti aina pohjoisimpaan Lappiin saakka. Ilmastonmuutos voi edesauttaa vieraslajien leviämistä.

TOIMI SIEKI!
Liity paikallisyhdistykseen ja vaikuta oman paikkakuntasi toimintaan.
Ajankohtaista
-
Hannukaisen kaivoshanke tulee haudata
LUE LISÄÄ: Hannukaisen kaivoshanke tulee haudataHannukaisen kaivoshankkeen ympäristövaikutusten arviointi, lupahakemukset, kaavoitus ja valitukset tuomioistuimiin ovat työllistäneet viranomaisia ja oikeuslaitosta jo vuosia. Resursseja on kulunut myös kaivosyhtiöllä, konsulteilla sekä asianosaisilla kansalaisilla ja järjestöillä. Korkein hallinto-oikeus on hylännyt Kolarin valituksen ja torpannut kaivoskaavan lainvastaisena, kuten jo aiemmin teki hallinto-oikeus.
-
Muistutus Kevitsan kaivoksen hakemukseen rikastushiekka-altaan rakennustavan muuttamisesta
LUE LISÄÄ: Muistutus Kevitsan kaivoksen hakemukseen rikastushiekka-altaan rakennustavan muuttamisestaSLL Lapin piiri katsoo, että hakemusta koskeva hanke on kaivannaisjäteasetuksen vastainen. Hakijalle ei tulisi myöntää rakentamisen aloittamiselle ja käyttöönotolle ympäristönsuojelulain mukaista lupaa. Rikastushiekka-altaan korotuksen sijaan tulisi vaatia vuotavan allasrakenteen välitöntä sulkemista ja peittämistä parasta käyttökelpoista tekniikkaa hyödyntäen ympäristön pitkäaikaisen saastumisen ehkäisemiseksi. Lisäksi hakija tulisi velvoittaa rakentamaan uusi rikastushiekka-allas kunnollisella täysin vuotamattomalla pohjarakenteella.
-
Mielipide Ranuan Näätäaavan e-metanolilaitoksesta ja tuulivoima-alueesta
LUE LISÄÄ: Mielipide Ranuan Näätäaavan e-metanolilaitoksesta ja tuulivoima-alueestaSLL Lapin piiri esittää vakavan huolensa ETFuels Finland Oy:n suunnittelemasta e-metanolilaitoksesta ja tuulivoima-alueesta Litokairan suojelualueen välittömään läheisyyteen. Hankealueelle aiottu 48-57 tuulivoimalan kokonaisuus aiheuttaisi merkittävää haittaa alueen linnustolle ja muuttolinnuille. Erityisen huolestuttavaa on myös biomassaenergian eli käytännössä hakkeen käyttö e-metanolin tuotannossa.