Vuoden 2025 Ympäristöpalkinto Töllin myllyosuuskunnalle

Artikkelit, Tiedotteet, Uutiset

Ympäristöyhdistys myöntää ympäristöpalkinnon Töllin Mylly Osuuskunnalle Pusulanjoen Töllinkosken padon purkamisesta ja virtavesiluonnon ennallistamisesta.
Töllinkoski myllypadon purkamisen jälkeen
Töllinkoski. Kuva: Jenny Jyrkänkallio-Mikkola / WWF.

Lohjan Seudun Ympäristöyhdistys voi jakaa vuosittain ympäristöpalkinnon henkilölle tai yhteisölle, joka on jollakin tavalla kunnostautunut ympäristöasioissa. Tänä vuonna Ympäristöyhdistys myöntää ympäristöpalkinnon Töllin Mylly Osuuskunnalle Pusulanjoen Töllinkosken padon purkamisesta ja virtavesiluonnon ennallistamisesta.

Syksyllä 2024 Töllin myllyosuuskunta purki Lohjanjärveen laskevasta Pusulanjoesta yli satavuotiaan myllypadon ja aloitti patoaltaan alle jääneen, kivistä peratun jokiuoman ennallistamisen takaisin koskialueeksi ja elinympäristöksi uhanalaisille vaelluskaloille. Myllyosuuskunnan omasta aloitteesta käynnistynyt isotöinen padonpurkuhanke ansaitsee tunnustusta hienona esimerkkinä lohjalaisten ahkeroinnista Karjaanjoen vesistön tilan kohentamiseksi.

Turhaksi käynyt pato sai mennä

Töllinkosken pato rakennettiin aikanaan sähkön tuottamiseksi. Töllin myllyosuuskunta sai padon omistukseensa Pusulan Sähkön konkurssipesältä 1980-luvulla, ja siitä lähtien osuuskunta vastasi padon ylläpidosta ja säädöstä. Huonokuntoisella padolla ei ollut käyttöä enää vuosikymmeniin. Myllärin aloitteesta osuuskunta päätti lopulta purkaa padon ja ennallistaa koskialueen.

Suomen WWF, Länsi-Uudenmaan vesi ja ympäristö ry LUVY sekä Virtavesien hoitoyhdistys Virho lähtivät osuuskunnan kumppaneiksi padon purkuun. Suunnittelun teki Watec Oy, ja suunnitelmien pohjalta työhön saatiin rahoitusta maa- ja metsätalousministeriön vaelluskalakantojen elvyttämisen NOUSU-ohjelmasta. WWF rahoitti puolet hankkeen kustannuksista.

Padon purkamisessa tuli kiire. Tarvittavien vesilupien hakemisessa ja selvityksissä meni aikansa, ja Nousu-ohjelmakin oli päättymässä. Pato piti saada purettua syyskesällä 2024 ennen lohikalojen nousun alkua. Lisähaasteena oli patoaltaaseen kertynyt, monen metrin paksuinen sedimenttipatja. Osaavan urakoitsijan, intohimoisten hanketekijöiden sekä uutterien ja luovien Töllin kyläläisten avulla homma kuitenkin saatiin kuin saatiinkin pakettiin ennen syyssateita. Ennallistamistyö jatkuu tänä keväänä eroosiosuojauksien parantamisella ja pienempien nousuesteiden poistamisella.

Vaellusesteestä takaisin koskeksi

Suomessa lähes kaikki vaelluskalalajit ovat uhanalaisia. Jokia patoamalla on estetty vaelluskaloja nousemasta lisääntymisalueilleen, ja jokia perkaamalla on tuhottu vaelluskalojen lisääntymisalueita. Töllin myllypadosta ja kosken perkaamisesta huolimatta Pusulanjoen sivuvirroissa ja puroissa on kuitenkin onnistunut säilymään lisääntyvä paikallinen taimenkanta. Tämän uhanalaisen lohikalan elinolosuhteita Töllin myllyosuuskunta paransi nyt kertaheitolla.

Joessa sata vuotta vallinnut täydellinen vaelluseste on muuttunut pariksi sadaksi metriksi virtavesiympäristöä. Pusulanjoesta, Nummenjoesta, Lohjanjärvestä ja Hiidenvedestä muodostui padon purun myötä yhtenäinen vaellusalue. Ennallistettava koskialue padon yläpuolella jatkaa padon alapuolista koskijaksoa, jossa on jo aiemmin tehty virtavesikunnostuksia. Taimenen lisäksi toki muutkin kalat ja vesieliöt hyötyvät joen ekologisen ja hydrologisen tilan paranemisesta.

”Lohjan Seudun Ympäristöyhdistys haluaa kiittää Töllin myllyosuuskuntaa luonnon monimuotoisuuden turvaamiseksi tehdystä isosta työstä ja onnittelee hienosta suorituksesta. Toivotamme kyläläisille virkistäviä luontohetkiä ennallistetun, vapaana virtaavan kosken äärellä!” toteaa Ympäristöyhdistyksen puheenjohtaja Esa Lehtinen.

Töllin myllyosuuskunnan varapuheenjohtaja ja padonpurkuvastaava Tuomas Mattila otti ympäristöpalkinnon vastaan osuuskunnan puolesta 17.3.2025 Ympäristöyhdistyksen järjestämässä yleisötilaisuudessa. Lohjan alueen virtavesikunnostuksiin paneuduttiin illan aikana myös laajemmin, kun LUVY:n ympäristöasiantuntija Joonas Tammivuori esitelmöi Karjaanjoen virtavesikunnostusten 30-vuotisesta historiasta ja nykytilanteesta.

Aiemmat Lohjan ympäristöpalkinnon saajat

VuosiPalkinnonsaaja

2025
Töllin Mylly Osuuskunta
2020Teuvo Järvenpää, luontoretkien oppaana toimimisesta
2019Risto Murto, monivuotisista ansioistaan Lohjan luonnon hyväksi
2018Yhteismetsä Tuohi
2017Pro Porla ry
2016Pekka Ilmarinen, Porlan kehittämisestä
2012Iina Kroger, Julia Palorinne ja Valtteri Skogberg, Lohjan Lukion biologisissa aineissa ansioituneet abiturientit
2010Länsi-Uudenmaan vesi ja ympäristö ry

2009
Annmarie Kuurto, ansiokkaasta työstä jätteenpolton vastustamisessa
2008Lars Eriksson, Lohjan Luontokuvailtojen järjestämisestä

2006
Pusulanjärven suojeluyhdistys ja sen järvitoimikunta
2005Länsi-Uudenmaan Metsänhoitoyhdistys
2004Päiväkoti Onnen Omenan Omppulinna-ryhmä
2003Lohjan seudun ympäristöklusteri

Ajankohtaista