Lohjan kivikierros
Lohjan kivikierros on luonto- ja kulttuuripolku, joka esittelee alueen geologiaa kolmen teeman kautta. Jääkauden jäljillä esittelee maisemassa näkyviä merkkejä jääkaudesta. Kaivostaival kertoo Lohjasta historiallisena kaivoskaupunkina. Kivikierros tutustuttaa kallioperään ja eri kivilajeihin.
Lohjan kivikierroksen kohteet
Lohjan kivikierroksen kohteet on merkitty maastossa QR-koodeilla. Niiden avulla pääset lukemaan rastin aiheesta kunkin rastin omalle nettisivulle. Jääkauden jäljillä -teeman sinisiä rasteja on 12, Kaivostaipaleen punaisia rasteja on 9 ja Kivikierroksen harmaita rasteja on 21.
Kohteiden sijainnin voi tarkistaa Lohjan karttapalvelusta. Karttapalveluun on merkitty myös reittiehdotuksia kävelylenkeiksi, sillä rastit sijaitsevat laajalla alueella. Kohteita on Hiidensalmessa, Pappilassa, Moisiolla, Tennarilla, Aurlahdessa, Porlassa, Liessaaressa, Ojamolla, Lahokalliossa, Ojamonkankaalla ja Neitsytlinnassa.
Lohjan kivikierroshankkeen esittely
Lohjan kivikierros toteutettiin Ykkösakselin tukemana hankkeena. Hankkeen tarkoituksena oli nostaa esille Lohjan kaupungin ainutlaatuinen kaivos- ja louhoshistoria, jääkauden jäljet sekä näihin liittyvä kivilajisto.
Hankkeessa luotiin kiviaiheinen luonto- ja kulttuuripolku, joka yhdistää kaivoshistorian, järviluonnon, ja jääkauden muistomerkit. Maastoon tuotettiin taulut, joiden QR-koodeista kävijä saa auki kohteiden tiedot. Sähköiset rastisivut luotiin osaksi Lohjan Seudun Ympäristöyhdistyksen verkkosivuja.
Lohjan kivikierros oli monen toimijan yhteishanke, jossa Lohjan Seudun Ympäristöyhdistys ry oli mukana lisäämässä kivitietoutta. Uskomme, että kivikierros houkuttelee niin matkailijoita kuin paikallisiakin tutustumaan alueen geologisiin ja kaivoshistoriallisiin erikoisuuksiin.
Hankkeessa olivat mukana:
- Kiviharrastajat ry
- Källhagens skola
- Lohjan kaupunki
- Lohjan koulujen vanhemmat LOKOVA ry
- Lohjan Oppaat ry
- Lohjan Seudun Ympäristöyhdistys ry
- Nordkalk Oy Ab
- Vanha Lohja Säätiö
- Virkby gymnasium