Viisi sijoitusvinkkiä luonnonystävälle
Nordnet Suomen maajohtaja Suvi Tuppurainen kertoo, miten pääsee eettisen sijoittamisen alkuun.
Teksti
Jenni Hamara
Sijoittajat haluavat tehdä vastuullisia päätöksiä. Tämä megatrendi näkyy tutkimuksissa. Erityisesti naiset ja nuoret ovat kiinnostuneita vastuullisuudesta.
”Ensin tulee trendi, sitten se näkyy teoissa. Kun Hanken tutki tuhansia yksityissijoittajia, tämä sama suuntaus näkyi siinäkin. Varakkaat yksityissijoittajat eivät olleet korostetusti vastuullisuuden perässä, mutta tutkimuksissa nähdään, että prosenttiosuus kasvaa”, Suvi Tuppurainen sanoo.
Nordnetissä seurataan vastuullisuuden kehitystä. Kiinnostavaa on Tuppuraisen mielestä seurata, mihin uusi raha virtaa. Minkä valinnan sijoittaja tekee tänään? Se on merkittävää tulevaisuuden kannalta.
1. Ymmärrä termit ja tavoitteesi
Kaikessa sijoittamisessa olennaista on ymmärtää, mitä on tekemässä. Aloittelevan sijoittajan kannattaa miettiä, mitkä ovat itselle tärkeitä asioita ja tavoitteita. Tuotteita on helpompi vertailla, kun on selkeä käsitys, mitä on hakemassa.
Vastuullisen sijoittamisen määritelmä vaihtelee vielä todella paljon eikä ole olemassa yksiselitteisiä, vertailukelpoisia mittareita tuotteiden ekologisuuden vertailemiseksi.
Kriteereitä on kuitenkin olemassa. Esimerkiksi niin kutsuttu ESG-sijoittaminen tarkoittaa sijoittamista vastuullisia periaatteita noudattaviin yrityksiin. ESG tulee englannin kielen sanoista environmental, social ja governance. ESG-yritykset huomioivat vastuun niin ympäristöstä, yhteiskunnasta kuin hyvästä hallinnosta. Jos haluaa keskittyä luonnon kannalta parempaan sijoittamiseen, kannattaa tarkastella, mitä kyseisen yrityksen kohdalla E tarkoittaa.
2. Valitse
Ekologista sijoitussalkkua tavoittelevan kannattaa seuraavaksi valita oma strategiansa. Onko sijoitustyylisi poissulkeva, suosiva vai aktiinen?
Poissulkemisella tarkoitetaan, että et valitse esimerkiksi fossiilisten polttoaineiden kanssa tekemisissä olevia rahastoja. Tai että suljet valikoimastasi vaikkapa tupakkayhtiöt ja aseteollisuuden tai yritykset, jotka ovat kansalaisjärjestöjen boikottilistalla.
Onko sijoitustyylisi poissulkeva, suosiva aktiivinen?
Suosimisella tarkoitetaan, että haalit yhtiöitä, jotka toimivat vastuullisesti ja tekevät jotain hyvää luonnolle. Niillä voi esimerkiksi olla vahvistettu ilmastotavoite tai ne ovat korkealla Morningstarin vastuullisuuslistauksessa. Poimit yrityksiä, joiden tuotteet, palvelut tai teknologia tarjoavat ratkaisuja globaaleihin ympäristöongelmiin.
Kolmas tapa on aktiivisin. Voit yrittää vaikuttaa yrityksiin, joita omistat. Sijoittaja voi osallistua yrityksen yhtiökokouksiin, puhua suoraan yhtiön johdolle ja muille osakkeen omistajille. Sosiaalista mediaa voi hyödyntää epäkohtien nostamiseen ja painostaa yhtiöitä parantamaan toimintaansa.
3. Keskity uuteen rahaan
Pidempään sijoittanut voi havahtua siihen, että nykyiset sijoitukset eivät ole vastuullisia. Taloudellisesta näkökulmasta katsottuna ei ole järkevää myydä vanhoja sijoituksia ja maksaa niistä veroja. Sen sijaan katse kannattaa kääntää tulevaisuuteen ja alkaa huomioida ESG-kriteerit uusissa sijoituksissa. Perehdy kriteereihin ja valitse luonnon kannalta parhaat tuotteet.
4. Vältä viherpesu
Kuinka välttyä sijoittamasta viherpesuyritykseen, jos kerran selkeät, vertailukelpoiset kriteerit puuttuvat?
Osakesijoittamisessa vertailu on haastavampaa kuin rahastoihin sijoittaessa. Esimerkiksi puolueeton yhdysvaltalainen analyysitalo Morningstar on luonut oman vastuullisuusluokittelun, mikä helpottaa eri rahastojen vertailua.
Jos haluaa mennä helpolla, voi katsoa, onko tuote EU-tasolta tulevien 6, 8 ja 9 -artiklojen perusteella määritelty tummanvihreäksi, vaaleanvihreäksi vai harmaaksi. Artikla yhdeksän mukainen tummanvihreä tarkoittaa esimerkiksi, että investointi kohdistuu taloudelliseen toimintaan, joka edistää ympäristö- tai sosiaalisten tavoitteiden saavuttamista ja noudattaa ”ei merkittävää haittaa (Do No Significant Harm, DNSH)” -periaatetta. Vaalenvihreissä artikla kahdeksan tuotteissa kriteerit ovat lievemmät. Harmaat artikla kuuden rahoitustuotteet eivät huomioi kestävyystekijöitä sijoitusprosessissa.
Myös yrityksen hiilidioksidipäästöjä voi vertailla muiden saman toimialan päästöihin.
5. Seuraa sijoitustesi vihertymistä
Sijoitusten kehitystä luonnon kannalta pääsee seuraamaan yhtiöiden kotisivuilta ja lukemalla viimeisimmän vastuullisuusraportin. Ainakin pörssiyhtiöiltä tällainen dokumentti löytyy. Rahastoista kiinnostuneen kannattaa kurkata avaintietoesitteitä.
Koska eettinen sijoittaminen on megatrendi, saattaa tulevaisuudessa ekologista sijoittamista harjoittava päästä vähemmällä perehtymisellä. Tuotteiden vertailtavuus kehittynee ja uusina innovaatioina voi syntyä rahastoja, joiden kautta pääsee helposti sijoittamaan paremman maailman hyväksi.