Mikä ihmeen fossiilivapaa energia?

”Väitän, että ei ole olemassa fossiilivapaata energiaa”, kirjoittaa EKOenergian Johannes Pättiniemi.

Teksti

Johannes pättiniemi, marketing coordinator, EKOenergia

Hakeuduin töihin energiasektorille, koska olen luonteeltani ongelmanratkaisija. Energiasektorilta tulevat suurimmat päästömme, mutta sieltä löytyvät myös ratkaisut, joiden avulla voimme hidastaa maapallon kuumenemista tehokkaasti. Rakennamme nyt tulevaisuuden energiajärjestelmää, joka määrittää sitä, kuinka elämme seuraavat sata vuotta. Olisi siis syytä tehdä viisaita valintoja. 

Törmään työssäni EKOenergia-ympäristömerkillä yhä useammin fossiilivapaa energia -termiin. Tilastokeskuksen mukaan tähän kategoriaan osui 89 prosenttia Suomen sähköntuotannosta jo kolme vuotta sitten.  

Tarkoittaako tämä siis, että kotimaamme energiantuotannossa homma alkaa olla paketissa ja voimme olla tyytyväisiä itseemme? Ei tarkoita. 

Väitän, että ei ole olemassa fossiilivapaata energiaa. Vähintään sähköntuotantolaitoksen rakennusvaiheessa on syntynyt päästöjä, olkoon se materiaalien valmistuksen, kuljetuksen tai käytetyn polttoaineen louhinnassa. Fossiilivapaa tarkoittaa lähes poikkeuksetta ydinenergiaa.  

Myös ydinenergia on vähäpäästöinen ener-gianlähde verrattuna fossiilisiin energiantuotanto-menetelmiin. Se kuitenkin nojaa tuotannossaan rajalliseen polttoaineeseen, pääsääntöisesti uraaniin. OECD:n arvion mukaan kohtuullisin kustannuksin hyödynnettävät uraanivarat riittävät yli sadaksi vuodeksi. Tämä tarkoittaa, että jo omat lapsenlapseni voivat kohdata päivän, jona helposti saatavat uraanivarat ehtyvät.  

Uusiutuvat energianlähteet saavat voimansa Auringosta. Kun noin viiden miljardin vuoden päästä koittaa hetki, jolloin maapallomme merkittävin energianlähde on käyttänyt vetynsä loppuun, voimme vain toivoa olevamme kaukana tältä planeetalta. Myös uusiutuvalla energialla on ympäristövaikutuksia, mutta se pystyy palvelemaan ihmiskuntaa pidemmällä aikajänteellä. 

EKOenergia-ympäristömerkille viiden miljardin vuoden toimitusvarmuus ei riitä. Olemme asettaneet kriteerit myös uusiutuvan energian tuotannon ympäristövaikutuksille yhdessä ympäristöjärjestöjen kanssa. Rahoitamme uusiutuvan energian hankkeita energiaköyhyyttä kohtaavissa maissa ja ennallistamme vesivoiman turmelemia virtavesiä.  

EKOenergian kriteeristö takaa, että tuulivoimalat eivät voi sijaita tärkeillä lintualueilla ja että vesivoiman on mahdollistettava kalojen luontainen vaellus sekä huomioitava alueen ekologia. 

Ei siis anneta kokonaisuuden unohtua ja moninaisten termien hämätä meitä. Energiankuluttajina pystymme tekemään suurimman myönteisen vaikutuksen valitsemalla EKOenergian. Näin tekemällä olemme mukana vauhdittamassa energiamurrosta myös muualla maailmassa. Siitä hyödymme myös itse, sillä ilmastokriisi ei noudata maiden rajoja.

Julkaistu Luonnonsuojelija-lehdessä 4/2024.

Luonnonsuojelija-lehti on jäsenetu