Teksti
Jenni Hamara
Kuvat
Esa Laivonen
Kun Bernerin GreenCare-tuotteista vastaava tuotepäällikkö keväisin katsoo kotinsa ikkunasta ulos pihalle, häntä katsovat takaisin tummat suuret silmät – eivät vain yhdet vaan useammat.
”On erittäin sydäntä sykähdyttävää, kun pienet peikot tulevat keväällä”, Arja Laivonen kertoo. Hänen metsän reunaan sulautuvalla pihallaan asustaa lehtopöllöpari, jonka poikasten kasvua ja itsenäistymisyrityksiä hän pääsee seuraamaan lähietäisyydeltä. Useampi vuosi sitten talon lähellä asui huuhkaja, jonka huhuilu säesti aamuisin lehdenhakua.
Laivonen kehittää työssään kaikkea mahdollista, mitä kotipuutarhuri saattaa pihalleen kaivata kasvualustoista katteisiin, lannoitteisiin ja erilaisiin siemenseoksiin. Hänen oma pihansa toimiikin koekenttänä, jolla kokeillaan ämpärimittakaavassa asioita, joista ehkä myöhemmin syntyy teollisen mittakaavan tuotteita.
Maanpinnan alapuolella on enemmän elämää kuin yläpuolella.
Laivonen on esimerkiksi työskennellyt sen eteen, että Luonnonsuojeluliiton kumppaniyritys Bernerin kasvualustatuotteista tulisi turpeettomia. Hän on tutkinut kierrätysmateriaaleja ja teollisuuden sivuvirtoja, joilla turve voitaisiin korvata.
”Sataprosenttiseen turpeettomuuteen emme ole vielä päässeet, mutta prosenttimäärä kasvaa. Tavoitteenamme on saada tuotteen hinta sopivalle tasolle, jolloin se voisi kiinnostaa tavallista kuluttajaa. Näin saadaan vähennettyä turpeenkäyttöä merkittävästi”, Laivonen avaa logiikkaa.
Tuorein tulokas on kahvimulta. Sen valmistuksessa on hyödynnetty suomalaisista kahviloista ja huoltoasemilta kerättyjä kahvinporoja.
”Kahvimullan ensivaiheessa kahvinporot liikkuivat Keskon sisälogistiikassa muiden kuljetettavien mukana. Nyt olemme saaneet uuden yhteistyökumppanin, joka kerää ravintoloista ja kahviloista käytettyjä paistorasvoja ja jalostaa niistä biodieseliä. Samalla liikkuvat kahvinporot ilman ylimääräisiä ajoja.”
Bernerillä käytetyt kahvinporot kompostoidaan. Hitaasti kypsynyt kahvinporokomposti luo kesäkukkamultaan mikrobiston, joka edistää kasvien kasvua ja lisää kukintaa.
”Maanpinnan alapuolella on enemmän elämää kuin yläpuolella. Siksi haluamme käyttää kompostiseoksia.”
Toinen uusi Bernerin tuotteissa hyödynnettävä tulokas on kuituhamppu. Sen kasvattaminen kuohkeuttaa ja elävöittää maata seuraaville kasveille, minkä seurauksena satotasot nousevat.
”Kuituhamppu on myös erittäin hyvä hiilen sitoja. Mikä yllättävää, sen kuivaa Suomen talvi ja se korjataan vasta keväällä eli siinäkään ei tarvita energiaa. Pyrimme kehittämään kokonaisuuksia, joista hyötyvät paitsi ympäristö ja kuluttaja, myös kumppanit tuotantoketjussa”, Laivonen summaa.
Tavalliselle multaostoksilla pähkäilevälle kuluttajalle puutarha-agronomilla on yksinkertainen vinkki: ”Kannattaa lukea säkin tuoteseloste, niin näkee mistä multa koostuu.”
Julkaistu Luonnonsuojelija-lehdessä 2/2024.
Kylvä kukkia pölyttäjille
Berner ja Luonnonsuojeluliitto yhteistyössä kannustavat monipuolistamaan nurmikoita pölyttäjille paremmiksi. Se onnistuu helposti kylvämällä Pörriäisen kukkaseoksen aurinkoiselle tai puolivarjoiselle nurmikolle.
Tutustu tarkemmin Luonnonsuojeluliiton yritysyhteistyöhön ja ota yhteyttä!