Ennallistaminen on isänmaallinen teko

”Älä heitä Joulupukkia ulos kodistaan!” Näihin sanoihin kuumeni kesän eurooppalainen sanasota EU:n ennallistamisasetuksen yhteydessä.

Suopursuja ja tupasvillaa suolla.
Ennallistettu eteläinen Piitsonsuo. Kuva: Jenni Hamara

Teksti

Liisa Hulkko

Kokoomuksen europarlamentaarikko Petri Sarvamaa todella väitti, että ennallistamisasetus vaatisi Rovaniemen kuntaa purkamaan kaikki rakennukset alueeltaan ja palauttamaan maan niiden alta luonnontilaan. Ja siis ajamaan Joulupukinkin matkoihinsa.

Perussuomalaisten europarlamentaarikko Teuvo Hakkarainen taas syytti maanpetoksesta niitä, jotka äänestäisivät ennallistamisasetuksen puolesta. Eri tahot väittivät ennallistamisasetuksen uhkaavan elintarviketurvaa, metsänhoitajia ja maanviljelijöitä – ja jopa koko Suomen taloutta.

Väitän toisin. EU:n ennallistamisasetuksen puolustaminen oli isänmaallinen teko. Siinä suojellaan suomalaista luontoa ja meitä suomalaisia. Maamme-laulussakin sanotaan, että ei ole laaksoa, ei kukkulaa, ei vettä rantaa rakkaampaa. Siinä lauletaan suomalaisesta luonnosta, jota voi suojella vain Suomessa. Ei lauleta polttomoottoreista, turpeenkaivusta tai metsätaloudesta.

Me ahkerat suomalaiset olemme aikojen saatossa muuttaneet koskemattomat erämaat talousmetsiksi ja ojitetuiksi soiksi. Niin paljon on muutoksia tullut, että jopa joka toinen luontotyyppi eli lajien elinympäristö on uhanalainen ja joka 9. laji on vaarassa kuolla sukupuuttoon. Nyt on aika kääntää vipua taaksepäin. Käytännössä se tarkoittaa esimerkiksi suo-ojien tukkimista, talousmetsien monipuolistamista ja patojen purkamista joista.

Ennallistaminen kannattaa meille suomalaisille. Siihen käytetty raha tulee takaisin maaseudun työpaikkoina, luontomatkailutuloina ja hiilinieluna. Sekä terveytenä ja hyvinvointina. Luontokato vaikuttaa suoraan ihmisten elinoloihin. Luonto on avainasemassa myös ilmastokriisin hidastamisessa ja siihen sopeutumisessa. Luonnon ennallistaminen auttaa ehkäisemään niin tulvia kuin kuivuuttakin. Se pitää loitolla metsätalouden hyönteistuhoja ja vakauttaa maataloutta. Väittäisinpä, että silloin Maamme-laulun sanoin maamme kukoistus puhkeaisi kuorestaan.

Lue uutissivuilta, mitä ennallistamisasetuksesta lopulta päätettiin. Entä millaisia uusia työpaikkoja vihreä siirtymä ja ennallistaminen tulevat luomaan? Syvenny tulevaisuuden vihreisiin ammatteihin sivuilla 10–14.

Upeaa suomalaista luontoamme juhlitaan jälleen kerran elokuun viimeisenä lauantaina eli 26.8.2023. Nostetaan lippu salkoon. Onhan Suomella ensimmäisenä maana maailmassa oma liputuspäivä luonnolle. Maamme-laulunkin voi kajauttaa.

Julkaistu Luonnonsuojelija-lehdessä 3/2023

Luonnonsuojelija-lehti on jäsenetu