Kuusi keinoa digitaalisen hii­li­ja­lan­jäl­jen pienentämiseen

Digitalisaatio on tuonut mukanaan ympäristöhyötyjä, mutta oletko tullut ajatelleeksi, että myös internetillä on hiilijalanjälki? Maailmanlaajuisesti digitalisaation päästöjä verrataan usein lentoteollisuuden päästöihin.

Rikkinäistä elektroniikkaa.

Teksti

Kanerva Kangasluoma

Kuva

Adobe Stock

Suomalaisten digijälkeä on vaikea arvioida tarkasti, sillä valtaosa kasvihuonekaasupäästöistä syntyy Suomen rajojen ulkopuolella.

Kuluttajien kiihtyvällä tahdilla kasvava datan käyttö, lisääntyneet elektroniikkahankinnat sekä uusien digitaalisten palveluiden määrä lisäävät kuormitusta ympäristölle. Ympäristövaikutusten ratkomiseen tarvitaan yhteiskunnallisia päätöksiä. Myös jokaisen teoilla on merkitystä, ja energiaa kannattaa aina säästää.

1. Pidennä laitteiden käyttöikää

Elektroniikkalaitteiden valmistuksen ympäristövaikutuksia voidaan vähentää pidentämällä laitteiden elinkaarta. Harkitse siis, tarvitsetko todella uutta laitetta. Voisiko vanhan laitteen vielä korjata sen sijaan että hankit uuden? Mieti, tarvitsetko laitteelta parasta suorituskykyä ja uusimpia ominaisuuksia vai olisiko vaikkapa pidempi akun käyttöikä tärkeämpi kriteeri.

Selvitä ennen ostopäätöstä, onko tuote vastuullisesti valmistettu. Hanki vain laitteita, joille tarjotaan pitkäaikaista ohjelmistotukea etenkin tietoturvapäivitysten osalta.

2. Kierrätä ja osta käytettyä

Tiesithän, että käytöstä poistetut laitteet voi palauttaa niiden myyjille? Voit auttaa pienentämään raaka-aineiden tuotannon ympäristövaikutuksia kierrättämällä elektroniikkajätteet, sillä tehokas kierrätys pienentää neitseellisten raaka-aineiden kysyntää.

On arvioitu, että kierrätysvolyymeja voitaisiin kasvattaa 40 prosentilla, jos kuluttajat toisivat laitteensa paremmin kiertoon. Etenkin älypuhelimet tahtovat unohtua pöytälaatikoihin. Vielä toimiva puhelin on myös helppo palauttaa tehdasasetuksille, jolloin kaikki tieto pyyhkiytyy muistista pois. Mikäli puhelin ei enää ole toimintakunnossa ja sinne on jäänyt dataa, kannattaa se viedä lähimpään sähkö- ja elektroniikkaromun (SER) keräykseen.

Laitteita voi nykyään ostaa myös käytettyinä ja huollettuina monelta luotettavalta jälleenmyyjältä.

3. Vähennä Google-hakuja

Jatkuvat hakukyselyt vievät energiaa. Vältä turhien Google-hakujen tekemistä, kun tiedät verkko-osoitteen johon haluat siirtyä. Suoran osoitteen käyttäminen on hyvä tapa myös tietoturvan kannalta, etenkin verkkopankkien sivuille siirtyessä. Jos vierailet jollakin sivulla usein, tallenna osoite selaimen kirjanmerkkeihin.

Tutkimuksissa on käynyt ilmi, että ihmiset eivät useimmiten etsi hakukoneista tietoa vaan kirjoittavat hakukoneeseen kyselyn halutessaan mennä jonnekin, missä ovat jo aiemmin käyneet. Hyödynnä siis hakujen sijasta selaimen ehdotuksia sivuista, joilla olet jo aiemmin vieraillut. Tätä tarjoaa ainakin Chrome ja Firefox.

4. Minimoi sähköpostit

Sähköpostien lähettäminen vie yllättävän paljon energiaa, joten lyhyiden asioiden hoitamiseen kannattaa käyttää tekstiviestiä tai muita pikaviestimiä.

Lähetä sähköpostiviestit vain niille vastaanottajille, joille ne ovat olennaisia. Vältä suurten kuvien tai liitetiedostojen lähettämistä sähköpostitse liitetiedostoina. Lisää sen sijaan viestiin linkki asiakirjaan silloin, kun se on mahdollista. Suurten kuvamäärien siirtoon voi käyttää siihen tarkoitettuja tiedostojenjakopalveluja, esimerkiksi WeTransferia, DropBoxia tai Drivea.

Lopeta sellaisten uutiskirjeiden tilaus, joita et kuitenkaan lue. Kytke sosiaalisen median kanavien sähköposti-ilmoitukset pois päältä, sillä yleensä olet kuitenkin jo nähnyt saman tiedon kyseisessä kanavassa.

5. Vähennä videoiden suoratoistoa

Suomessa kulutetaan mobiilidataa asukasmäärään suhteutettuna eniten maailmassa. Mobiiliverkko kuluttaa huomattavasti enemmän energiaa kuin langaton verkkoyhteys eli Wifi. Käytä siis Wifiä aina kun mahdollista ja vältä etenkin videoiden katselua mobiiliverkon välityksellä. Voit myös katsoa videoita yhdessä perheenjäsenten tai ystävien kanssa samalta laitteelta. Wifiäkin parempi vaihtoehto on kiinteä verkkoyhteys: vähiten energiaa kuluttaa, kun videoita katsotaan kiinteän valokuituverkon yli.

Videoiden katsominen netin kautta aiheuttaa suurimman osan, jopa 78 prosenttia, maailman verkossa tapahtuvasta liikenteestä ja tuottaa vuosittain 300 miljoonaa tonnia hiilidioksidia, mikä on noin yksi prosentti maailman päästöistä.

6. Sammuta laitteet, ole enemmän offline

Mitä suurempi näyttö laitteessa on, sitä suurempi on sen energiankulutus. Näytön kirkkauden pienentäminen vähentää energiankulutusta. Aseta energiansäästö päälle laitteiden näytöissä ja alhaisen virran käyttötila kännykässä. Sammuta laitteet, kun et käytä niitä. Myös modeemi, joka on useimmiten päällä, vie yllättävän paljon energiaa.

Vaikka laitteet olisi hyvä pitää käytössä mahdollisimman pitkään, voi vaihto uuteen, energiatehokkaampaan malliin kannattaa, jos laitetta käytetään paljon tai jos se on lähes aina päällä.

Nopeassa tiedonhaussa voi olla parempi käyttää kännykkää tai tablettia tietokoneen sijaan, jolloin energiankulutus on pienempi.

Sulje turhat välilehdet sekä ohjelmat ja sovellukset, joita et käytä. Sulje välillä myös kaikki laitteet ja poista turha digitaalinen häly ympäriltäsi. Se antaa tilaa tylsistymiselle, joka voi parhaassa tapauksessa ruokkia luovuutta. Ja ainahan voit lähteä ulos luontoon!

(Täydennetty kohtaa 5. kiinteän verkkoyhteyden osalta 1.3.2024.)

Julkaistu Luonnonsuojelija-lehdessä 4/2023

Luonnonsuojelija-lehti on jäsenetu