Mikä ihmeen planetaarinen terveys?
Luonnonsuojelija-lehti pyysi lääkäri Hanna Haveria laatimaan planetaarista terveyttä tukevat reseptit kolmelle kuvitteelliselle potilaalle.
Teksti
Annamari Värtö
Kuvat
Siru Tirronen
Planetaarinen terveys tarkastelee ihmisen terveyttä suhteessa muuhun luontoon. Lähestymistapa painottaa, että ihmiskunnan terveys ja hyvinvointi ovat riippuvaisia luonnonjärjestelmien tilasta eikä ihmistä voi erottaa luonnosta. Kaikki, mitä teemme luonnolle, tulee meille takaisin joko hyvänä tai pahana.
Aikamme kolme suurta kriisiä – ilmaston kuumeneminen, luontokato ja kansanterveyskriisi – kietoutuvat toisiinsa. Ne kannattaakin ajatella kokonaisuutena, jotta voimme löytää ratkaisuja samalla kertaa kaikkiin kolmeen ongelmaan. Tätä kolmoiskriisiä pyritään ratkomaan planetaarisen terveyden piirissä. Lähestymistapa painottaa kokonaisvaltaista kestävyyttä pureutuen kestävyyskriisin juurisyihin.
Hanna Haveri on Suomen ensimmäinen planetaarisen terveyden lääkäri. Haveri on toiminut lääkärinä 20 vuotta, josta viimeiset liki kymmenen vuotta neurologian erikoislääkärinä. Nyt hän toimii kolmatta vuotta planetaarisen terveyden lääkärinä Lahdessa neurologian erikoislääkärin vastaanottotyön ohessa.
Planetaarisen terveyden lääkärin työ sisältää tietoisuuden lisäämistä asiantuntijoille, päättäjille ja tavallisille kansalaisille sekä monialaista yhteistyötä ja tutkimusta esimerkiksi luonnon terveysvaikutuksista.
Luonto ja siellä liikkuminen on Haverille tärkeää ja erityisesti lintujen havainnointi pitää hänen mielensä vireänä.
Kiireinen kuskaaja
Katrin elämä on sinänsä hyvää, mutta täyteen pakattua niin työ- kuin perherintamalla. Hän suhaa autolla töihin ja kauppaan sekä kuskaa lapsia harrastuksiin. Katri kärsii riittämättömyyden tunteesta eikä koe olevansa täysin läsnä, koska aina on tunne, että pitäisi jo olla jossain muualla suoriutumassa seuraavasta tehtävästä. Hänellä ei ole suurempia terveyshuolia, mutta niskat ovat jumissa ja vatsaa närästää liiasta kahvin juomisesta. Ruokavalio on melko terveellinen, mutta ruokarytmi epätasainen ja koostuu välillä pikaisesti napatuista välipaloista.
Ongelmat:
stressi, hartiajumit, vatsaoireet, jatkuva autoilu, yhteys luontoon vähäinen.
Planetaarinen resepti:
Arjen hektisyyttä voisi vähentää pienillä teoilla, jotka voi toteuttaa ilman, että aikataulut kaatuvat päälle. Liikuntaa ja omaa aikaa voi lisätä vaihtamalla työmatka-autoilun pyöräilyyn, mieluiten lähiluontoreitin kautta, jolloin luonnon hyviä terveysvaikutuksia saisi lisättyä arkeen.
Voisiko lasten harrastuksiin kulkea pyörällä, jolloin kulkemisesta harrastukseen voisi tulla koko perheelle yhteinen voimavara pakollisen pahan
sijaan? Mikäli vaihtaminen pyöräilyyn ei onnistu, voi harrastusajan
käyttää omaan liikuntahetkeen ympäröivässä luonnossa. Jo 20 minuuttia luontokontaktia päivittäin parantaa niin fyysistä kuin psyykkistä hyvinvointia ja voi auttaa myös hartiajumeihin ja vatsaoireisiin.
Kahvin vähentäminen tekisi hyvää terveydelle ja ympäristölle. Kokeile
korvata osa kahvista virkistävällä ja hyvää tekevällä hedelmä- tai
marjasmoothiella tai ihan vain lasillisella vettä.
Ympäristöahdistunut opiskelija
Pyry suorittaa kiinnostavia opintoja, mutta rahat ovat vähissä. Ympäristöahdistus kalvaa välillä mieltä. Aikaisemmin hänellä on ollut lievää masennusta. Nyt hän pelkää, että maailmantuska aiheuttaa uuden masennusjakson. Tukena on onneksi läheisiä ihmisiä, tosin ei sellaisia jotka jakaisivat saman maailmantuskan. Pyry pyrkii syömään kasvisruokaa, mutta rahat eivät aina riitä monipuoliseen ruokavalioon ja kestäviin tuotteisiin. Hän piti lapsena lunnossa liikkumisesta, mutta lapsuudenkodista lähdön jälkeen on vähän unohtunut, mitä luonnossa voi puuhata.
Ongelmat:
ahdistus, väsymys, maailmantuska
Planetaarinen resepti:
Nukkuuko potilas riittävästi? Säännöllinen elämänrytmi ja riittävä uni, 7–8 tuntia yössä, tukevat jaksamista. Hyvä, että potilas on tunnistanut ja tunnustanut oman ympäristöahdistuksensa. Luontokontakti ja liikkuminen voisivat lievittää väsymys- ja ahdistusoireita.
Löytyisikö paikallisen ympäristötoiminnan kautta kaveri mukaan luontoon liikkumaan ja vertaistueksi? Esimerkiksi vieraslajitalkoot ovat konkreettista tekemistä luonnon hyväksi ja toiminta voi auttaa myös omaan ahdistukseen.
Jos omalta paikkakunnalta löytyy terveysmetsä tai -polku, sieltä löytyy valmiita harjoitteita luontoyhteyden löytämiseksi. Myös erilaiset luontohaasteet voisivat innostaa liikkumaan luonnossa ja huomaamaan luonnon moninaisuutta ja saamaan sitä kautta iloa ja hyvinvointia luonnosta.
Planetaarinen ruokavalio on monipuolinen, ympäristöystävällinen ja terveellinen. Kuivatut pavut ja linssit ovat edullisia, ja niitä suomalaisten tulisi syödä nykyistä enemmän.
Yhteyttä kaipaava eläkeläinen
Paulin elämään on tullut hieman liikaa tilaa, kun työelämän raamit eivät enää kannattele arkea. Yksinäisyys vaivaa ajoittain eikä kotoa tule usein poistuttua. Yhteys muihin ihmisiin on vähentynyt, ja oma yhteisö puuttuu. Polvi vaivaa, mikä rajoittaa liikkumista kauempana sijaitseviin kohteisiin tai hankaliin maastoihin. Ruokavalio on liha- ja eläintuotepainotteinen.
Ongelma:
yksinäisyys, tarkoituksettomuuden tunne, polvivaivat, eläintuotteisiin painottuva ruokavalio
Planetaarinen resepti:
Yhteisöllisyys voisi antaa elämään virikkeitä ja tarkoituksen tunnetta. Paikallisten yhdistysten tarjontaan kannattaa tutustua, ja yhdistystoiminnasta voisi saada kaivattua yhteisöllisyyttä ja rytmiä elämään. Virtuaaliset luontokävelyt ja luontovideoiden katsominen voisivat olla ratkaisu niinä päivinä, kun polvi estää lähtemisen kotoa. Videot eivät korvaa luonnossa käymistä, mutta tutkimuksen mukaan myös niiden avulla voi saada osan luonnon hyvinvointivaikutuksista.
Vuodenaikojen tarkkailusta, luontotietouden muistelusta sekä lähiluonnon lintujen tarkkailusta voi saada mielekkyyttä elämään, etenkin jos voi jakaa kokemuksensa tai siirtää niitä eteenpäin nuoremmille polville.
Koska ihminen on liikkuva eläin iästä riippumatta, kevyttä kävelyä ja liikettä kannattaa pitää yllä ja pyrkiä löytämään sopiva sekä itselle mielekäs tapa liikkua.
Terveellinen, monipuolinen ja ympäristölle hyvä ruokavalio noudattelee planetaarisen ruokavalion kaavaa. Vähemmän punaista lihaa ja lihavalmisteita, enemmän kasviksia ja proteiinipitoisia palkokasveja (linssejä, papuja, herneitä), siemeniä ja pähkinöitä. Eläinperäisten tuotteiden syöntiä on mahdollista vähentää ikäihmisenkin ruokavaliossa turvallisesti, kun huolehtii monipuolisesta ja riittävästä ravinteiden saannista.
Julkaistu Luonnonsuojelijassa 1/2024