Voitto: Sierilän vesivoimalaa ei rakenneta
Kemijoki Oy ilmoitti tammikuun alussa luopuvansa Sierilän vesivoimalahankkeesta. Sen jälkeen myös valtio vetäytyi hankkeesta ja viimeisenä yhtiö veti pois energiatukihakemuksensa.
Teksti Liisa Hulkko
Kuva Matti Pellinen
”Ne olivat viimeiset naulat arkkuun. Sierilä-hanke on nyt lopullisesti kuopattu!” iloitsee Luonnonsuojeluliiton toiminnanjohtaja Tapani Veistola.
Rovaniemen yhdistys, Lapin piiri ja Luonnonsuojeluliitto kävivät Sierilästä vuosikausia kestäneen oikeustaistelun hankekokonaisuuden eri luvista.
Veistolan mukaan tässä nähtiin se, kuinka merkittävää on, että Luonnonsuojeluliitolla on koko maan kattava organisaatio. Valtakunnallisella liitolla ei olisi ollut muutoksenhakuoikeutta lupiin, joissa valitusoikeus on vain alueellisilla piireillä ja yhdistyksillä. Toisaalta valtakunnallisella järjestöllä on juristeja sekä vaikuttamis- ja tiedotusosaamista paikallisen työn tueksi.
”Luonnonsuojeluliitto ei ole vain projektiorganisaatio. Me voimme taistella luontokohteiden puolesta vuosikymmenestä ja sukupolvesta toiseen”, Veistola sanoo.
Hankkeen ympäristövaikutusten arviointi oli puutteellinen, joten Luonnonsuojeluliiton aktiivit etsivät ja löysivät uusia uhanalaisten lajien esiintymispaikkoja. Maastotöillä oli suuri merkitys hankkeen pysäyttämisessä.
”Sierilän vesivoimalaa ei olisi voitu toteuttaa ilman merkittäviä luontohaittoja. Hanke olisi myös ollut vastoin yhtiön omia, valtion sekä kalaviranomaisen pyrkimyksiä vaelluskalojen olosuhteiden parantamiseksi”, Suomen luonnonsuojeluliiton puheenjohtaja Hanna Halmeenpää toteaa.
Lapin ely-keskuksen hakemus Kemijoen vanhojen patojen kalatalousvelvoitteiden uusimiseksi on ollut seitsemän vuotta aluehallintoviraston käsiteltävänä. Vaikuttamistyössä paukkuja pannaan tähän velvoitemuutosprosessiin, jotta saadaan ohitusuomat Kemijoen voimalaitospatoihin ja vaelluskalat takaisin entiseen lohijokeen.
Julkaistu Luonnonsuojelija-lehdessä 1/2024.