Kaksi ihmistä kävelemässä tunturilla, taustalla harmaat pilvet.
Kuva: Merja Paakkanen

Ilmastokriisi

Ihmisen aiheuttama ilmastonmuutos vaikuttaa jo nyt moniin sään ja ilmaston ääri-ilmiöihin kaikkialla ympäri maailmaa. Kuumeneminen näkyy erityisesti pohjoisessa luonnossa. Viileiden vesistöjemme lajit, tunturiluonto, palsasuot ja saimaannorppa ovat haavoittuvaisia kuumenemiselle.

Ilmastonmuutoksen syyt ja seuraukset

Ilmaston kuumeneminen on seurausta ihmisen aiheuttamista kasvihuonekaasupäästöistä. Kasvihuonekaasupäästöjä tuottaa kestämätön energian tuotanto, maankäyttö ja maankäytön muutokset, elintavat, kulutus ja tuotanto.

Ilmaston kuumeneminen on jo aiheuttanut laajoja ja nopeita muutoksia ilmakehässä, valtamerissä, vesistöissä, jäätiköillä ja ekosysteemeissä. Ihmisen aiheuttama ilmastonmuutos vaikuttaa jo nyt moniin sään ja ilmaston ääri-ilmiöihin kaikkialla ympäri maailmaa.

Tämä on johtanut laajalle levinneisiin haitallisiin vaikutuksiin ja niihin liittyviin menetyksiin ja vahinkoihin luonnolle ja ihmisille. Ilmaston kuumenemisen aiheuttamat haitat koskettavat suhteettoman paljon haavoittuvaisia yhteisöjä, jotka ovat historiallisesti vaikuttaneet vähiten nykyiseen ilmastonmuutokseen (IPCC 2023).

Tavoitteemme

Suomen luonnonsuojeluliiton tavoitteena on ilmaston kuumenemisen hillitseminen alle 1,5 asteeseen verrattuna esiteolliseen aikaan. Ero 1,5 ja 2 asteen kuumenemisen välillä on elämän ja kuoleman kysymys monelle lajille, elinympäristölle ja ihmisyhteisölle. Tavoitteeseen pääseminen edellyttää, että päästöjä vähennetään jyrkästi samalla, kun luonnon hiilinieluja ja -varastoja suojellaan ja kasvatetaan. Suomen hiilinielujen tulisi sitoa ilmasta enemmän hiiltä kuin päästöt aiheuttavat jo vuonna 2030.

On uskallettava panostaa oikeudenmukaisen siirtymän varmistamiseen, jotta kaikki pysyvät mukana ja keinot kuumenemisen hillitsemiseksi hyväksyttävinä. Ilmastokriisin ratkaisu edellyttää eriarvoisuuden vähentämistä ja reiluiksi koettuja toimia.

Fossiilisten polttoaineiden aikakausi on päättynyt. Hallitus asettaa päättymispäivämäärät maakaasun, öljyn ja turpeen energiakäytölle. Hallitus luopuu puupolttoaineiden veroedusta ja ohjaa tukia polttoon perustumattomien uusiutuvien energiamuotojen investointeihin.

Hallitus varmistaa, että uusiutuvan energian tuotannolla ei vaaranneta luontoarvoja. Puun poltolle asetetaan kestävyyskriteerit, jotka varmistavat ilmastohyödyn ja varmistavat ettei luontohaittoja aiheudu.

Avainasemassa luonnon ilmastoratkaisuna ovat tietenkin hiilivarastot ja niiden kasvaminen eli hiilinielut. Hallitus päivittää maankäyttösektorin ilmastosuunnitelman ilmastolain mukaisesti niin, että lisätoimien avulla Suomi kasvattaa hiilinieluja EU:n nieluasetuksen ja hiilineutraaliustavoitteen mukaisesti. Maankäytönmuutosmaksu asetetaan metsäkadon hillitsemiseksi ja metsien kiertoaikaa pidennetään. Suomen metsien hakkuutavoitetta tulee pienentää.

Suomi sitoutuu ilmastonmuutoksen oikeudenmukaiseen torjuntaan ja sopeutumiseen niin, että valtio siirtää suunnitelmallisesti varoja kansainväliseen ilmastorahastoon. Lahjamuotoinen kehitysyhteistyö ja rahoitus ilmaston kuumenemiseen sopeutumiseen tulee turvata.

EU:n on tehtävä oma osansa kuumenemisen pysäyttämiseksi

EU:n ilmastotoimia kiihdytetään jo kuluvalla vuosikymmenellä niin, että EU vähentää päästöjään 65 % vuoteen 2030 mennessä. Unioni saavuttaa ilmastoneutraaliuden viimeistään vuonna 2040, mikä perustuu vähintään 92 % päästövähennystavoitteeseen. Maankäyttösektorille asetetaan erillinen hiilinielutavoite, joka tukee toimia luontokadon pysäyttämiseksi. Kivihiilen myynti ja poltto kielletään vuonna 2030, maakaasun vuonna 2035 ja öljyn vuonna 2040.

Veimme hallituksen riit­tä­mät­tö­mät ilmastotoimet oikeuteen

Suomi ei nykyisillä ja suunnitelluilla toimillaan tule saavuttamaan ilmastolain tavoitteita. Silti Orpon hallitus ei ole ryhtynyt ilmastolain edellyttämiin toimiin tilanteen korjaamiseksi. Yhdessä muiden ympäristö- ja ihmisoikeusjärjestöjen kanssa veimme Orpon hallituksen puutteelliset ilmastotoimet oikeuteen.

Kuva: Liisa Hulkko

Opi lisää

Lentokoneen siipi.
Kuva: AdobeStock
Hämärässä metsässä kaksi ihmistä.
Kuva: Tuuli Hakulinen
Aamu-aurinko paistaa usvaisella suolla.
Kuva: Ansel Siegenthaler

Näin toimimme

Vaikutamme lainsäädäntöön

Vuosien kampanjoinnin tuloksena Suomeen saatiin vuonna 2015 ilmastolaki yhtenä maailman ensimmäisistä maista. Tämän myötä Suomen ilmastotavoitteet kirjattiin lakiin ja Suomen ilmastopaneelin asema hallituksen neuvonantajana vakiintui. Vuoden 2019 ilmastovaalien seurauksena ilmastolaki päivitettiin vastaamaan 1,5 asteen kuumenemisrajaa.

Puolustamme ilmastolakia myös oikeusteitse. Vuonna 2022 yhdessä Greenpeacen kanssa panimme vireille Suomen ensimmäisen ilmasto-oikeudenkäynnin. Vuonna 2024 valitimme uudelleen hallituksen riittämättömistä ilmastotoimista korkeimpaan hallinto-oikeuteen yhdessä viiden muun ympäristö- ja ihmisoikeusjärjestön kanssa.

Lausumme säännöllisesti ministeriöille lakiluonnoksista ja eduskunnalle hallituksen esityksistä ja ilmastopoliittisista suunnitelmista ja olemme mukana hallinnon työryhmissä ilmastoon liittyen.

Kiritämme päättäjiä

Kansalaisjärjestöt ja vapaaehtoiset tekivät yhdessä kevään 2019 eduskuntavaaleista ilmastovaalit. Korvaamaton-kampanjassa haastoimme puolueita ilmastotekoihin ja järjestimme Suomen suurimman ilmastomarssin Helsingissä. Lopputuloksena Rinteen hallitusohjelmassa sitouduttiin 1,5 asteen politiikkaan.

Vaikutamme kansainvälisesti ja EU-tasolla

Suomen luonnonsuojeluliitto vaikuttaa säännöllisesti kansainvälisiin ilmastoneuvotteluihin.

Tavoitteidemme mukaisesti Pariisin ilmastokokouksessa vuonna 2015 solmittiin viimein laillisesti sitova sopimus ilmaston kuumenemisen rajoittamisesta. Pariisin ilmastosopimuksessa maailman maat sitoutuivat rajoittamaan kuumenemisen reilusti alle kahden asteen, pyrkimyksenä rajoittaa lämpötilan nousu alle 1,5 asteen. Kiritimme myös Pariisin sopimuksen toimeenpanosääntöjen neuvotteluja vuosina 2016 Marokossa ja 2018 Puolassa. Osallistuimme myös ilmastoneuvotteluihin Glasgowssa vuonna 2021 ja Dubaissa 2023 osana Suomen valtuuskuntaa.

Luonnonsuojeluliitto pyrkii vahvistamaan EU:n ilmastopolitiikkaa ja varmistamaan, että EU toimii esimerkillisenä johtajana kansainvälisessä ilmastopolitiikassa. EU:n ilmastopolitiikkaa ohjaavat muun muassa teollisuutta koskeva päästökauppadirektiivi sekä liikennettä ja maatalouden päästöjä sääntelevä taakanjakodirektiivi. Maankäytön hiilinieluja ja -päästöjä, siis metsien, maatalousmaan ja soiden ilmastovaikutusta, ohjaa LULUCF-asetus. Luonnonsuojeluliitto on vaikuttanut näiden muotoiluun ja vaatii EU:n tavoitetason vahvistamista kaikilla sektoreilla, jotta ilmastopolitiikka olisi Pariisin sopimuksen edellyttämällä tasolla.

Toimimme koko maassa

Paikalliset yhdistyksemme osallistuvat aktiivisesti alueellisiin ja paikallisiin ilmasto- ja energiapäätöksiin. Vaikutamme eri tasoilla kaavoituspäätöksiin sekä suojelemme ja ennallistamme aktiivisesti luonnon hiilivarastoja eli suoalueita ja metsiä. Lisäksi otamme kantaa yksittäisiin voimalahankkeisiin.

Haastamme päättäjät tekemään uskottavaa hiilinielupolitiikkaa

Metsien hakkuut ovat ylisuuret ja uhkaavat ilmastoa sekä luontoa. Jotta Suomi voi olla ilmastoa viilentävä eli hiilinegatiivinen, hakkuita on rajoitettava ja luonnon ilmastoratkaisut on otettava käyttöön hiilinielujen vahvistamiseksi.

Tarvitsemme lisää elinympäristöjen suojelua ja ennallistamista, talousmetsiin jatkuvapeitteistä kasvatusta ja kestävyyskriteerit bioenergialle. Luonnonsuojeluliitto vaatii tasapainoa biotalouteen ja vahvoja ja uskottavia kriteereitä vapaaehtoisille hiilimarkkinoille. Teettämämme kyselyn mukaan enemmistö suomalaisista vähentäisi metsien hakkuita ilmastotavoitteiden saavuttamiseksi.

Yksi syy hiilinielujen romahtamiseen on puun energiakäytön suuri osuus. Olemme nostaneet esiin puun polton ympäristöhaitat, vaatineet puupolttoaineiden verotuesta luopumista ja selvittäneet miten kaukolämpöyhtiöiden energiasiirtymää voidaan kirittää.

Urakoimme turpeesta luopumiseksi

Turve on uusiutumaton energialähde, jonka käyttö syytää hiilidioksidia ilmakehään. Luonnonsuojeluliitto kamppailee aktiivisesti turpeenpolton lopettamiseksi maassamme. Vuonna 2020 panimme alulle kansalaisaloitteen turpeen energiakäytön lopettamiseksi. Aloite eteni eduskunnan talousvaliokunnan käsittelyyn.

Vaadimme ympäristölle haitallisista tuista luopumista

Fossiilisten polttoaineiden tuet ja muut ympäristölle haitalliset tuet hidastavat siirtymää ilmastoa viilentävään Suomeen. Suurin ympäristölle haitallinen verotuki on puun polton verotuki. Myös turpeen polttoon kannustetaan verotuella.

Vaikutamme valtion budjettiin ympäristölle haitallisista tuista luopumiseksi. Pääministeri Sanna Marinin hallitus aloitti haitallisten tukien karsimisen, mutta työtä on vielä valtavasti jäljellä.

Tuomme Suomeen lentoveroa

Ehdotamme, että Suomi ottaa käyttöön monien muiden Euroopan maiden tavoin lentoveron, jolla hillittäisiin lentoliikenteen päästöjen erittäin nopeaa kasvua. Verotulot tulisi kohdistaa ilmastonmuutosta hillitsevien liikennemuotojen tukemiseen. Vuonna 2024 tehdyn kyselyn mukaan 64 prosenttia vastaajista on sitä mieltä, että päästöjen vähentämiseksi pitäisi ottaa käyttöön lentovero. Muistutamme myös maakuntalentojen tukemisen haitoista.

Edellytämme ympäristövastuuta vihreässä siirtymässä

Suomen luonnonsuojeluliitto kannattaa vihreää siirtymää ja edellyttää, että sen toteutettamisessa huomioidaan luontoarvot. Vaikutamme alueidenkäyttölain valmisteluun, olemme koonneet oppaan tuulivoimasta ja tarvittaessa puolustamme luontoarvoja oikeusteitse.

Edistämme EKOenergia-merkin avulla uusiutuvaa energiaa maailmanlaajuisesti

Vauhditamme EKOenergia-merkin avulla konkreettisesti siirtymää fossiilista kohti uusiutuvaa energiaa. Kotimaisesta merkistä on kasvanut menestystarina: Luonnonsuojeluliiton EKOenergia-merkittyä sähköä on saatavilla yli 80 maassa maailmanlaajuisesti.

EKOenergia kerää energiamyyjiltä varoja myös ilmaston ja luonnon monimuotoisuuden suojeluun. EKOenergian rahastojen avulla on toteutettu jo 140 uusiutuvan energian hanketta matalan ja keskitulotason maissa yli 4 miljoonalla eurolla. Valitsemalla EKOenergiaa, energiankuluttajat vauhdittavat energiamurrosta maailmanlaajuisesti.

Aineistot

Ajankohtaista

Ole yhteydessä

  • Edda Sundström

Liity kuukausilahjoittajaksi

Luonto tarvitsee sitkeitä puolustajia. Kuukausilahjoittajana toimit ilmaston puolesta.

Kuva: Merja Paakkanen
Tupasvillaa.

Tee kertalahjoitus

Kertalahjoitus on nopea tapa auttaa luontoa. Jokainen lahjoitus on tärkeä.

Kuva: AdobeStock

Liity jäseneksi

Suomen luonnonsuojeluliiton toiminta kattaa koko maan. Etsi lähin paikallisyhdistys ja liity mukaan!

Kuva: Merja Paakkanen