Metsät
Luontokadon ja ilmastokriisin hillitsemisessä ratkaisevassa asemassa ovat metsät. Meidän on toimittava nyt, sillä aikaa ei ole hukattavaksi. Lahjoituksesi avulla toimimme metsien sinnikkäänä puolustajana ja asianajajana.
Nykytilanne numeroina
76 %
Metsäluontotyypeistä 76 % on uhanalaisia.
31 %
Uhanalaisista lajeista 31 % elää metsissä.
3 %
Alle 3 % Etelä-Suomen metsistä on pysyvästi suojeltu.
1/5
Hömötiaisen kanta on pienentynyt noin viidesosaan aiemmasta.
Tilannekatsaus
Suomen uhanalaisista lajeista noin 30 prosenttia elää ensisijaisesti metsissä. Tämän lisäksi on paljon sellaisia uhanalaisia lajeja, jotka tarvitsevat metsiä jossakin vaiheessa elämäänsä. Metsissä elää karkeasti arvioiden noin puolet Suomen tunnetusta lajistosta.
Metsätalous on hävittänyt metsistä monimuotoisuudelle tärkeitä piirteitä
Merkittävin yksittäinen syy metsälajien uhanalaisuuteen on metsätalous ja sen aiheuttamat muutokset metsäluonnolle. Luonnontilaisen kaltaiset metsäelinympäristöt ovat pienentyneet ja niitä on harvassa paikassa enää laajoina kokonaisuuksina. Metsissä on huomattavasti vähemmän vanhoja puita, lahoavia puita ja eri ikäisiä puita, ja puulajisto on yksipuolistunut. Monet lajit ovat riippuvaisia esimerkiksi lahopuusta, ja sen väheneminen metsästä tarkoittaa myös näiden lajien vähenemistä.
Elinympäristöjen pirstoutuminen vaarantaa lajien selviytymisen ja leviämisen niille sopiviin ympäristöihin. Metsäisistä luontotyypeistä uhanalaisia on 76 %. Metsätalous on muuttanut metsiä koko maassa.
Onko orava pian uhanalainen?
Oravakanta on romahtanut viimeisten vuosikymmenten aikana. Oravan ahdinko kertoo Suomen metsien tilasta.
Metsäluonto on meille korvaamattoman arvokas
Luonnon monimuotoisuus, eli lajiston kirjo, pitää myös ihmisen terveenä. On ymmärretty, että kehomme sisäinen mikrobimonimuotoisuus on riippuvaista kehomme ulkopuolisen lajiston monimuotoisuudesta. Metsä tarjoaa meille puhdasta ilmaa, jota hengittää ja vettä, jota juoda. Metsässä liikkuminen tekee mitatusti ihmisistä terveempiä ja saa meidät voimaan paremmin. Voimme kerätä metsistä myös marjoja ja sieniä, aivan ilmaiseksi.
Monimuotoiset metsät ovat myös metsätalouden etu. Ne ovat vastustuskykyisempiä globaalin muutoksen mukanaan tuomille haasteille, kuten muuttuvalle ilmastolle ja metsätuhoille. Metsien puusto ja maaperä ovat erittäin tärkeitä hiilinieluja ja ennen kaikkea hiilivarastoja. Monimuotoisten metsien hiilivarastot ovat siten korvaamattomia myös ilmastokriisin hillitsemiseksi.
Suomalainen metsätalous ei ole kestävää
Metsätalous on kestävää vasta, kun lajien ja metsien tilanne on hyvä. Jo perustuslaki velvoittaa, että julkisen vallan on pyrittävä turvaamaan jokaiselle oikeus terveelliseen ympäristöön sekä mahdollisuus vaikuttaa elinympäristöään koskevaan päätöksentekoon.
Maapallolle on miljoonien ja miljoonien vuosien kuluessa muodostunut rikas lajisto. Kaikkien lajien tulevaisuus on tiukasti kietoutunut yhteen. Metsä on lajien koti. Metsä on paikka, jossa ihminen lepää ja virkistyy. Metsä on puhdasta ilmaa ja vettä.
Tavoitteemme
1.
Suojeltujen metsien pinta-ala tulee kasvattaa 30 prosenttiin maakunnan metsistä.
2.
Heikentyneistä elinympäristöistä on ennallistettava 30 %.
3.
Metsän jatkuvaan kasvatukseen on siirryttävä erityisesti turvemailla.
4.
Hakkuumääriä on vähennettävä hiilinielujen ja metsäluonnon turvaamiseksi.
Tavoitteemme
Metsien suojelu on elämän suojelua
Luonnonsuojeluliiton tavoitteena on, että metsiä suojellaan vähintään 30 prosenttia kaikilla kasvillisuusvyöhykkeillä ekologisesti, eli luontoarvoiltaan edustavan ja hyvin kytkeytyneen suojelualueverkoston avulla. Metsäelinympäristöjen tilaa parannetaan ennallistamalla vähintään 30 % heikentyneistä elinympäristöistä. Ennallistamistoimia tulee kohdistaa erityisesti ojitetuille soille. Luonnonsuojelualueiden perustamista, elinympäristöjen kartoittamista ja ennallistamista rahoitetaan valtion budjetista ja soveltamalla “aiheuttaja maksaa” -periaatetta.
Avohakkuista kohti monimuotoisia metsiä
Tavoitteenamme on avohakkuiden määrän merkittävä ja nopea vähentäminen. Metsätalouden tuet uudistetaan siten, että tuet ohjataan metsien luonnonhoitoon ja avainbiotooppien, eli monimuotoisuuden kannalta merkittävien elinympäristöjen suojeluun. Järeiden runkopuiden, lahopuiden ja kantojen korjaaminen hakkuilta lopetetaan.
Lainsäädäntö luo perustan kestävälle metsätaloudelle
Metsälaki uudistetaan ottamaan paremmin huomioon metsälajien ja -elinympäristöjen tilanne sekä hiilinielujen ja hiiliviarastojen tilanne. Metsähallituslaissa määritellään Metsähallituksen luonnonvarasuunnitelmien tärkein tehtävä, joka on päättää yhteisten metsien käytöstä.
Metsätalous on avainasemassa kamppailussa ilmaston kuumenemista vastaan
Hallitus päivittää maankäyttösektorin ilmastosuunnitelman ilmastolain mukaisesti niin, että lisätoimien avulla Suomi kasvattaa hiilinieluja EU:n nieluasetuksen ja hiilineutraaliustavoitteen mukaisesti. Maankäytönmuutosmaksu asetetaan metsäkadon hillitsemiseksi ja metsien kiertoaikaa pidennetään.
Monimuotoinen metsä on retkeilyä ja terveyttä
Kuntien ja seurakuntien metsäisten virkistysalueiden hoidon päätavoitteeksi asetetaan monimuotoisuuden ja virkistysmahdollisuuksien parantaminen. Luonnon hyvinvointivaikutukset otetaan osaksi kuntien toimia terveyden edistämiseksi. Resurssitehokkuus ja kulutuksen vähentäminen ovat oleellinen osa kestävää metsien käyttöä.
Metsäopas – monimuotoisuutta kuntien metsiin
Metsäopas tarjoaa runsaasti työkaluja niille, jotka haluavat puolustaa metsiä.
Opi lisää
Näin toimimme
Vaikutamme metsiä koskevaan lainsäädäntöön
Luonnonsuojeluliitto osallistuu aktiivisesti metsiin liittyvän lainsäädännön uudistamiseen. Isoja lainsäädäntökokonaisuuksia, joiden sisältöön olemme vaikuttaneet ovat esimerkiksi luonnonsuojelulain, kestävän metsätalouden rahoituslain, metsälain ja niin sanotun metsätuholain uudistaminen, metsähallituslain muutokset ja valtion metsätaloustoimien yhtiöittäminen sekä niin sanotun metsätietolain uudistaminen.
Tuemme metsiensuojelua METSO-ohjelman kautta
Yksityismaiden metsiensuojelun kehittäminen METSO-ohjelman (Etelä-Suomen metsien monimuotoisuusohjelma) pohjalta kuuluu Suomen luonnonsuojeluliiton tavoitteisiin. Paikallistoimijamme kartoittavat METSO-ohjelmaan soveltuvia metsiä. METSOn tavoitteena on suojella 96 000 hehtaaria vuoteen 2025 mennessä, ja ohjelman jatkokautta valmistellaan. Ohjelman tavoitteita on nostettava, rahoitus turvattava ja sen toimintaa jatkettava vuoden 2025 jälkeenkin.
Heikentynyttä metsäluontoa on ennallistettava ja monimuotoisuudelle tärkeitä rakennepiirteitä palautettava. Elinympäristöjen ennallistamiseen keskittyvän Helmi-ohjelman kautta palautetaan myös metsiä ja ojitettuja suometsiä kohti luonnontilaa. Jotta kansainväliset ennallistamistavoitteet saavutetaan, on myös Helmi-ohjelman tavoitteita nostettava ja rahoitus turvattava.
Viestimme metsäasioista laajalle yleisölle
Olemme metsän ääni julkisessa keskustelussa, ja jaamme tietoa kriittisistä metsäaiheista mediassa ja somessa. Olemme viestineet aktiivisesti esimerkiksi liian suurista hakkuista, hiilinielujen romahtamisesta ja puun polton ympäristöhaitoista. Teettämämme kyselyn mukaan enemmistö suomalaisista vähentäisi metsien hakkuita.
Voit seurata metsien tilannetta ja suojelutyötämme meidän kanavissamme.
Puolustamme suojelualueita ja kansallispuistoja
Luonnonsuojeluliitto puolustaa aktiivisesti suojelualueita ja on ollut mukana miltei jokaisen kansallispuiston perustamisessa U.K.K:n puistosta Nuuksioon.
Kampanjoimme ja teemme aloitteita metsien puolesta
Luonnonsuojeluliitto on yhdessä muiden ympäristöjärjestöjen kanssa tehnyt vuosien saatossa lukuisia suojelualoitteita ja -hankkeita ja neuvotellut näiden metsien säilymisestä niin yritysten, kuntien kuin vaikka Metsähallituksenkin kanssa.
Avohakkuut historiaan -kampanjassa yli sata vapaaehtoista ympäri Suomea keräsi kannatusilmoituksia Avohakkuut historiaan -kansalaisaloitteeseen. Aloite saavutti tarvitut 50 000 nimeä alle neljässä kuukaudessa.
Koulutamme metsiensuojelijoita
Koulutamme metsävaikuttajia ja perustamme aktiivisia vaikuttamisryhmiä usealle paikkakunnalle yhdessä Luontoliiton kanssa Kotimetsän puolustajat -hankkeessa. Nostamme metsäkeskusteluun kuntien roolin luontokadon pysäyttämisessä ja painotamme lähimetsiä hyvinvointi- ja terveyskysymyksenä. Tavoitteena on lisätä merkittävästi suojelua kuntien omistamissa metsissä.
Uudenmaan piirin Metsäopas tarjoaa runsaasti työkaluja niille, jotka haluavat puolustaa metsiä.
Suojelemme metsälajeja
Suojelemme uhanalaisia metsälajeja kuten liito-oravaa, kuukkelia, maakotkaa ja suurpetoja. Tehokkaimmin metsälajeja autetaan suojelemalla niiden elinympäristöjä ja vaikuttamalla metsänhoitoon. Lisäksi olemme esimerkiksi rakentaneet maakotkille tekopesiä ja seuranneet metsästyslupien suuruutta ja perusteita.
Puolustamme metsiä koko maassa
Vaikutamme kansallisella, maakunnallisella ja kunnallisella tasolla. Luonnonsuojeluliiton paikalliset piirit ja yhdistykset muun muassa järjestävät paljon retkiä metsiin, kampanjoivat lähimetsien säilyttämiseksi, keräävät tietoa metsistä sekä järjestävät keskustelutilaisuuksia ja seminaareja ajankohtaisista metsäaiheista. Löydä oma paikallisyhdistyksesi ja tule mukaan!
Aineistot
-
2024
Metsäopas – monimuotoisuutta kuntien metsiin
Metsäopas tarjoaa runsaasti työkaluja niille, jotka haluavat puolustaa metsiä. Metsäopas tarjoaa runsaasti työkaluja niille, jotka haluavat puolustaa metsiä. Oppaassa keskitytään erityisesti kuntien omistamiin metsiin, jotka ovat yhteistä omaisuuttamme, mutta suuri osa sisällöstä on sovellettavissa muuallakin. Lue lisää ja lataa tulostuskelpoinen esite Luonnonsuojeluliiton Uudenmaan piirin sivuilla.
-
2014
Koulumetsäopas
Koulumetsäopas on käsikirja kasvattajille, opettajille ja kuntien viranomaisille. Havainnollistavat esimerkit ja tehtävät opastavat koulujen ja päiväkotien lähimetsien käyttöön ja turvaamiseen.
-
2018
Elämää metsistä – metsätavoitteet 2018–2030
Minkälaisia metsiä tavoittelemme Suomessa? Esitteeseen on koottu Suomen luonnonsuojeluliiton metsätavoitteet vuosille 2018–2030.
-
2017
Kestävä biotalous luonnon ja ilmaston ehdoilla
Luonnonsuojeluliiton politiikkasuositus kestävästä biotaloudesta.
”Meille ei riitä se, että lajit kiikkuvat sukupuuton tai uhanalaisuuden kynnyksellä. Kaikilla lajeilla ja elinympäristöillä on oltava turvattu tulevaisuus.”
Liisa Toopakka
monimuotoisuusasiantuntija
Ajankohtaista
-
|
Ilmoittaudu mukaan – Tampereella ja Jyväskylässä koulutetaan puolustamaan lähimetsiä
LUE LISÄÄ: Ilmoittaudu mukaan – Tampereella ja Jyväskylässä koulutetaan puolustamaan lähimetsiäSuomen luonnonsuojeluliiton ja Luontoliiton yhteisen Kotimetsän puolustajat -hankkeen toinen koulutuskokonaisuus starttaa keväällä. Seuraavat koulutuspaikkakunnat ovat Tampere ja Jyväskylä.
-
Suomen luonnonsuojeluliitto vaatii ylärajaa vuosittaisille metsähakkuille
LUE LISÄÄ: Suomen luonnonsuojeluliitto vaatii ylärajaa vuosittaisille metsähakkuilleLiittovaltuuston julkilausumassa vaaditaan metsähakkuiden vähentämistä 55–60 miljoonaan kuutiometriin vuositasolla ja metsätalouden tukien ohjaamista tämän mukaisesti.
-
Metsäkatoasetuksen lykkääminen ja avaamisyritys on vastuutonta
LUE LISÄÄ: Metsäkatoasetuksen lykkääminen ja avaamisyritys on vastuutontaSuomen luonnonsuojeluliitto on pettynyt siihen, että Euroopan parlamentti hyväksyi komission ehdotuksen lykätä metsäkatoasetuksen voimaantuloa. Kaikki europarlamenttiryhmä EPP:n äänestykseen tuomat heikennykset asetukseen eivät onneksi menneet läpi, mutta ilmastolle ja luonnolle tärkeä asetus ei kaipaisi yhtään takapakkia.
Lausunnot
Ota yhteyttä
-
Liisa Toopakka
Monimuotoisuusasiantuntija
+358 40 504 2989
liisa.toopakka@sll.fi
Erityisesti metsien ja soiden ekologia, kestävä metsätalous
Liity kuukausilahjoittajaksi
Luonto tarvitsee sitkeitä puolustajia. Kuukausilahjoittajana suojelet suomalaisia elinympäristöjä ja lajeja.
Tee kertalahjoitus
Kertalahjoitus on nopea tapa auttaa luontoa. Jokainen lahjoitus on tärkeä.
Liity jäseneksi
Suomen luonnonsuojeluliiton toiminta kattaa koko maan. Etsi lähin paikallisyhdistys ja liity mukaan!