Metsä Fibren lupaprosessi osoittaa, ettei Suomen laki suojele metsiä riittävästi
Suomen luonnonsuojeluliiton Lapin piiri on päättänyt valittaa korkeimpaan hallinto-oikeuteen Vaasan hallinto-oikeuden taannoisesta päätöksestä pitää Metsä Fibren sellutehdashankkeen saamat ympäristö- ja vesitalousluvat voimassa.
SLL:n Lapin piirin mukaan on selvää, että pohjoisen pallonpuoliskon suurimman sellutehtaan toiminta aiheuttaisi mittavaa haittaa metsille ja vesistöille Lapissa ja mahdollisesti myös Pohjois-Ruotsin puolella.
Voimakkaasti lisääntyvät hakkuut heikentävät hiilinieluja ja hävittävät luonnon monimuotoisuutta.
— Tehdas laittaa merkittävää painetta hakkuiden lisäämiselle, toteaa Suomen luonnonsuojeluliiton Lapin piirin puheenjohtaja Saara Laivamaa.
Suunnitellun sellutehtaan puuntarve vastaa toimittaja ja tietokirjailija Pekka Juntin mukaan 808,5 km2 avohakkuuta keskimääräisessä suomalaisessa metsässä vuosittain.
Tämä vastaa laskennallisesti kahdeksaa Kemin tai neljää Helsingin pinta-alaa.
Lapin piirin mukaan päätös on ristiriidassa YK:n biodiversiteettisopimuksen, EU:n luonto- ja lintudirektiivin ja EU:n luonnon monimuotoisuusstrategian kanssa. Suomi on ratifioinut nämä asiakirjat, joten ne sitovat Suomea ja Suomessa toimivia yhtiöitä.
Vaasan hallinto-oikeus ei kuitenkaan ota päätöksenteossaan huomioon sitä, miten ja mistä tehtaan raaka-aine hankitaan ja millaisia vaikutuksia hakkuilla on luontoon.
— On selvää, ettei Suomen laki suojele metsiä riittävällä tasolla, vaan suojelutyö on jätetty vapaaehtoisten harteille, Laivamaa pahoittelee.
Laivamaa huomauttaa päätöksen olevan nykyisen hallitusohjelman vastainen. Hallitusohjelmaan on kirjattu tavoite hiilineutraalista Suomesta vuoteen 2035 mennessä.
Kemiin suunnitellun tehtaan piippupäästöt tulisivat olemaan noin 4,1 miljoonaa tonnia hiilidioksidia vuodessa. Hallinto-oikeus sallii päätöksellään myös merkittävät jätevesipäästöt jo ennestään kuormittuneeseen Perämereen.
Lisätietoja:
Mika Flöjt
Toiminnanjohtaja, Suomen luonnonsuojeluliiton Lapin piiri
lappi@sll.fi
040 823 2443