Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Lapin piiri Muonion ja Kolarin yhdistys

Muonio-Kolari
Navigaatio päälle/pois

Muoniossa ihmetellään mal­mi­net­sin­tä­buu­mia

Kuva: Muonionjoki / Wikimedia Commons

Yhä useampi yhtiö on osoittanut kiinnostuksensa malminetsintää kohtaan Muoniossa. Paikalliset ovat seuranneet kehitystä huolestunein katsein. Luonnorauhan pelätään katoavan, jos maaperästä löytyy arvometalleja.

Kobolttia ja muita teknologiamineraaleja etsivä Latitude 66 Cobalt Oy on tutkinut vuodesta 2021 alkaen Kolarin ja Muonion alueita malminetsintään liittyvinä varausalueina. Malminetsinnän varausalue antaa tutkimuksia tekevälle yhtiölle etuoikeuden jättää kyseisille alueille malminetsintälupahakemuksia ennen varausajan päättymistä.

Muonion lupahakemusalueet sijaitsevat kunnan eteläosassa Kolarin vastaisella rajalla sekä Kangosjärven kylän länsipuolella, kun taas Kolarissa ne asettuvat pääosin Kurtakon kylän länsipuolelle. Muonion kolmen alueen yhteispinta-ala on 73,5 neliökilometriä ja Kolarin kahden 29,7 neliökilometriä. Yrityksen mukaan se pitää etäisyyttä suurimpiin matkailu- ja luontokohteisiin.

Kaivostoiminta Suomessa on lisääntymässä ja samalla se luo painetta myös luontoa, lajeja, vesistöjä, retkeilyä ja muita luonnonarvoja kohtaan. Muonion ja Kolarin luonto ry seuraa tiiviisti malminetsintäbuumin laajenemista toimialueellaan. Yhdistys ei sinänsä vastusta kaivostoimintaa, mutta luonnonvaroja ei kuitenkaan tulisi riistää kestävän tulevaisuuden ja lajikadon kustannuksella.

Muonion paikallisjäsenemme ovat osoittaneet huolensa kiihtyvästä malminetsintäbuumista. Kaivosteollisuuden pelätään myös uhkaavan nopeasti kehittyvää matkailualaa sekä alueilla sijaitsevaa vanhaa metsää, josta Muonio tunnetaan kenties parhaiten.

Muonion ja Kolarin malminetsinnän varaustilanteeseen voi tutustua GTK:n ja Tukesin ylläpitämässä Kaivosrekisterin karttapalvelussa osoitteesta: https://gtkdata.gtk.fi/kaivosrekisteri/.

Lisää tietoa

Martti Asikainen
Muonion ja Kolarin luonto ry
hallituksen jäsen
muonio-kolari(at)sll.fi