Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Lapin piiri Muonion ja Kolarin yhdistys

Muonio-Kolari
Navigaatio päälle/pois

Lappi lämpenee paljon uskottua nopeampaa

Yöllinen kuva Nälännönvuomalta
Kuva: Martti Asikainen / Nälännönvuoma

Tuoreen raportin mukaan Lappi lämpenee jo päätetyillä ilmastotoimilla 50 vuoden aikana jopa 2–3 astetta nykytilasta. Käytännössä se tarkoittaa 4–5 asteen lämpötilan nousua esiteolliseen aikaan verrattuna.

Suomen ympäristökeskuksen (Syke) mukaan Lappi lämpenee jo päätetyillä ilmastotoimilla seuraavan 50 vuoden aikana jopa 2–3 astetta nykytilasta eli 4–5 astetta esiteolliseen aikaan verrattuna.

Arvio perustuu Norjan, Ruotsin ja Suomen Lapin alueelle kohdennettuun lämpötila-analyysiin. Syken mukaan lämpötilan nousu tulee vaikuttamaan merkittävästi alueen luontoon ja elinkeinoihin.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että talvet alkavat myöhemmin ja leudontuvat, mikä vaikeuttaa monia elinkeinoja, kuten esimerkiksi poronhoitoa, luontoturismia ja rakentamista. Lisäksi se tuo tullessaan vieraslajeja, jotka voivat sekoittaa luonnon ekosysteemiä.

Pohjoisen eläinlajien uskotaan uhanalaistuvan, ja osa niistä saattaa hävitä kokonaan. Avotuntureiden lajeista jo nyt on uhanalaisia lähes 40 prosenttia.

Analyysin mukaan lämpötilan noustessa luontotyypit muuttuvat ja häviävät, kun esimerkiksi palsasuot ja ikirouta sulavat. Avoimet alueet puolestaan pensastuvat ja heinittyvät eli arktinen luonto vihertyy. Muutoksen arvioidaan tapahtuvan vain yhden ihmissukupolven aikana.

Ympäristökeskus kertoo, että lämpötilan nousu voitaisiin kuitenkin rajoittaa 3–4 asteeseen, jos kaikki maailman maat ottavat käyttöön uusia, tiukkoja ja kattavia rajoituksia energiantuotannossa, liikenteessä, rakentamisessa, ruoantuotannossa ja kulutuksessa.

Lisää tietoa

Muonion ja Kolarin luonto ry
Martti Asikainen
Varapuheenjohtaja
muonio-kolari(at)sll.fi