Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Lapin piiri Muonion ja Kolarin yhdistys

Muonio-Kolari
Navigaatio päälle/pois

Nyt riittää! Kaivoskriittinen mielenilmaus Levillä 1.11. klo 11-15

Kaivosalue ilmakuvana
Kuva: Mika Maliniemi / Aviation Studio / Suomen Luonto

Kaivoskriittinen kansanliike ja Muonion ja Kolarin luonto ry kutsuvat sinut mukaan Leville 1.11. klo 11 mielenosoitukseen Levi Summitin eteen. Kansainvälinen kaivosteollisuuden konferenssi, Fennoscandian Exploration & Mining, järjestetään kyseisenä ajankohtana.

Tule kertomaan suomeksi, saameksi tai englanniksi, etteivät kaivokset voi jatkaa näin. Kaivosten on noudatettava lakeja, eikä metalleja sisältäviä suotovesiä voi dumpata luontoon. Se on selkeästi kiellettyä jopa kaivannaisjäteasetuksen perusteella!

Tukes myöntää kairauslupia kaksinkertaisesti suojellulle Viiankiaavan aapasuolle, ja Savukosken Tulppioon kansallispuiston, luonnonpuiston ja erämaa-alueen kainaloon! Miten tämä on mahdollista? Tulppion maaperä on radioaktiivista. 

Vesistöt kaloineen ja pohjavedet voi pilata vain kerran. Suomen kaivoslaki ja kaivosverotus ovat ikävä kyllä yhä riittämättömät turvaamaan luontoarvoja kaivosten uhkaamilla alueilla. Luontomme on liian kallisarvoinen myytäväksi polkuhintaan kaivosteollisuuden voittojen tahkoamiseen. Vaadimme suljetun kierron kaivoksia.

Nykytilanteessa Suomessa suunnitellaan pääasiassa avolouhoksia, koska kaivosteollisuudelle suotuisat olosuhteet kannustavat louhimaan myös mineraaliesiintymiä, jotka ovat kansainvälisellä tasolla tarkasteltuna merkityksettömiä. Maanalaista kaivosta esitetään vain silloin, kun avolouhos ei ole mahdollinen, kuten Viiankiaavalla, joka on suojeltu sekä soidensuojelualueena että Natura 2000 -ohjelmassa. 

Peräänkuulutamme ympäristölle kestävää ja sosiaalisesti oikeudenmukaista vihreää siirtymää. Emme voi kiihdyttää luontokatoa yrittäessämme vastata ilmastokriisin haasteisiin. Kaivokset tuottavat 70 % Suomen kaikesta jätteestä ja käyttävät prosesseissaan merkittäviä määriä makeaa vettä. Ilmastokriisiin vastaaminen vaatii yhteiskunnallisia ratkaisuja ylikulutukseen.

Emme voi ratkaista ilmastokriisiä uhraamalla pohjoisen haavoittuvaisen luonnon kaivosteollisuuden leikkikentäksi. Pohjoisimman Suomen luonto on myös Euroopan ainoan alkuperäiskansan, saamelaisten, kulttuurin peruspilari. Vaadimme kaivosteollisuutta, joka ei jätä jälkeensä ympäristötuhoa.

Kaivoksia markkinoidaan työpaikoilla, mutta kaivosteollisuuden aiheuttamat haitat (pöly, melu, lisääntynyt raskas liikenne, valosaaste, vesistöpäästöt, pohjaveden saastuminen, raskasmetallit, elinympäristöjen ja laidunmaiden tuhoutuminen) uhkaavat ja näivettävät paikallisia perinteisiä elinkeinoja, kuten porotaloutta ja muita luontaiselinkeinoja. Kaivokset haittaavat myös luonnon virkistyskäyttöä ja luontomatkailua. 

Kaivosteollisuus on lyhytnäköistä: 10-20 vuoden toiminta-ajan jälkeen kaivos ajetaan alas, mutta sen käyttämä alue ei koskaan palaudu luonnontilaan. Kaivoksen sivukivikasat ja jätevesialtaat jäävät vuotamaan ja vaativat satojen vuosien jälkihuoltoa. Kaivosteollisuus on kallis pikavippi muuttotappiokunnille, jonka korot maksavat tulevat sukupolvet. 

Vihreää siirtymää ei saa tehdä pohjoisen luonnon, paikallisyhteisöjen tai saamelaisten kustannuksella. Tilaisuus on poliittisesti sitoutumaton. Järjestäjä Kaivoskriittinen kansanliike on verkosto, joka kokoaa kaivoksista huolestuneet ihmiset. Tule mukaan vaatimaan oikeasti kestävää kaivosteollisuutta! 

Muonion ja Kolarin luonto ry sekä SLL:n Lapin piiri tukevat Fennoscandian Exploration & Mining -konferenssin yhteydessä järjestettävää mielenosoitusta. Kolarin Äkäslompolosta on mahdollista osallistua Leville menevään yhteiskyydistykseen.

Lisää tietoja 

Muonion ja Kolarin luonto ry
Lea Kaulanen
Puheenjohtaja
muonio-kolari(at)sll.fi