Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Lapin piiri Muonion ja Kolarin yhdistys

Muonio-Kolari
Navigaatio päälle/pois

Muonion ja Kolarin luonto ry:n toi­min­ta­suun­ni­tel­ma vuodelle 2024

Kutuniva, Muonio

Muonion ja Kolarin luonto ry:n vuoden 2024 teemana on lähiluonto. Lähiluonnon vaaliminen turvaa luonnon monimuotoisuutta ja lisää ihmisten hyvinvointia.

Suomen luonnonsuojeluliiton teema vuodelle 2024 on lähiluonto. Muonion ja Kolarin alueella lähiluontoa ovat metsien lisäksi myös kylien ja syrjäisten seutujen tunturit ja vaarat, tasangot ja vesistöt. Lähiluonnon vaaliminen turvaa luonnon monimuotoisuutta ja lisää ihmisten hyvinvointia. Lähiluontoa uhkaa ennen kaikkea ihmisen aiheuttama luontokato, joka on seurasta intensiivisestä rakentamisesta, kaivos- ja energiateollisuudesta sekä entistä enemmän puutavaraa vaativasta metsäteollisuudesta.

Muonion ja Kolarin luonto ry tulee osallistumaan lähiluonnon vaalimiseen ja ilmastonmuutoksen hillitsemiseen toimimalla vastuullisesti ja osallistumalla luontokadon vastaiseen työhön suojelemalla metsiä, soita ja vesistöjä sekä toimimalla vaelluskalojen palauttamiseksi paikallisiin vesistöihin. Samalla se pyrkii vaikuttamaan yleiseen mielipiteeseen siten, että lähimetsät ja virkistyskohteet säästyvät ja alueella olevat, suojelemattomat luonnonmetsät ja erämaiset alueet suojellaan.

Yhdistys on myös sitoutunut toimimaan luonnon puhtauden ja maisemien säilyttämisen puolesta, jonka vuoksi Muonion ja Kolarin luonto ry pyrkii mahdollisuuksien mukaan vaikuttamaan Tornionjoen ja sen sivujoki Muonionjoen vesistöjen vaalimiseen myös kunnallisten ja valtakunnallisten rajojen ulkopuolella.

Yhdistys seuraa aktiivisesti kuntien alueilla tapahtuvaa malminetsintätoimintaa, matkailuteollisuuteen tarpeisiin tehtäviä kaavoituksia sekä muita alueen luontoarvoihin negatiivisesti vaikuttavia hankkeita ja kommentoi niitä tarpeen mukaan joko yksin tai yhdessä Suomen luonnonsuojeluliiton Lapin piirin kanssa. Samalla se jatkaa vuonna 2022 käynnistynyttä opastettua retkeily- ja virkistystoimintaansa ja edistää alueelle esitettyä kansallispuistohanketta.

Muonion ja Kolarin luonto ry:n tavoitteena on myös saada yhdistykseen lisää jäseniä ja aktiivisia ihmisiä sekä selvittää kummiyritystoiminnan mahdollisuutta. Yhdistyksen tuloslaskelmatavoitteena on nollatulos. Luontoretkitoiminnan pitkän tähtäimen tavoitteena on kattaa toiminta retkistä tuloutetuista varoista. Yhdistys on varautunut, että retket voivat rasittaa tasetta. Yhdistyksen liikevaihto on ollut nousujohteinen kahden vuoden ajan ja pyrkimyksenä on, että liikevaihto kasvaa myös vuonna 2024.

Lisää tietoja

Martti Asikainen
Muonion ja Kolarin luonto ry
varapuheenjohtaja
muonio-kolari@sll.fi